Çamaşır Makinesi Önerileri/ Arçelik Çamaşır Makinesi Kullanıcı Yorumları/ Altus Çamaşır Makinesi Kullanıcı Yorumları



Herkese merhaba! Beyaz eşya tavsiye yazılarıma bir evin olmazsa olmazı çamaşır makinesi üzerinden devam ediyorum 🙃. Öncelikle beyaz eşya alacaklara şunu söyleyebilirim ki annenizin o 15-20 senelik makinaları artık yerli ve yabancı birçok marka da yok. Aynı markalar artık daha dayanıksız ürünler çıkarıyor ki hal böyle olunca yedek parça ve servis işinden para kazansın. Ezbere herkes diyor ki Alman malı daha iyidir. Fakat Türkiye üretimli Alman etiketli beyaz eşyalar satılıyor. Alman üretimi bulabilirseniz alın. Aynı markaların Türkiye üretimi ile Almanya üretimi maalesef aynı kalitede değil. Peki niye böyle? Cevabı basit Türk parası ile Euro birbirine eşit değil. Bu yüzden yabancı firmalar daha ucuza getirip kaliteyi ve işçilik ücretini düşürerek Türkiye de üretim yapıyor.

Yerli markalarda maliyeti düşürebilmek adına Çin menşeli motor kullanıyor. Bu da eski kalitede ürünleri piyasada mumla aratıyor. Yani siz siz olun eski çalışır durumda ki beyaz eşyanızı sakın tipi yakışıklı değil artık daha yeni modelleri çıktı ev değiştirdik gibi sebeplerle elinizden çıkarmayın pişman olursunuz.

Teknoloji üretiminde dünya öncülerden olan kore markaları henüz daha bu Türkiye teknik servis hizmetini oturtamadığı için bu konuda çokça şikayet var. Yani mükemmel bir marka yok. Cebinize uygun bir ürün alıp ben yabancı marka alamadım diye kendinizi üzmeyiniz. Kusursuz insan mı var ki kusursuz insan yapımı makineler olsun.

Markalar olarak genel bir açıklama yaparak olursak; Bosch--Siemens kalite olarak birebir aynı, yine aynı şirkete ait Türkiye üretimi kalitesi bir tık daha azaltılmış profilo hepsi Alman menşeli. Arçelik-Beko birebir kalite olarak aynı.Beko yurtdışında cok popüler. Bazı büyük modeller Arçelik de var beko da yok. Altus kalitesi Arçelik- Beko dan bir tık daha az fakat tamamen Koç grubuna ait daha az gelir grubuna sahip bir marka. Bu arada arçelik artık piyano serisi tasarım degilde LG tarzı tasarımlı makineler çıkarıyor.

Vestel-regal zorlu grubuna ait yerli bir marka. Vestel önceden LG ye fason üretim yaptırıp beyaz eşya satıyordu.  Ama artık Türkiye üretimli beyaz eşya satıyor. Regal ile kalitesi hem hemen aynı. Yine bu ürünler alt gelir grubuna hitap ediyor ve günümüzde ürün çeşitliliği oldukça fazla. LG Kore markası fakat oldukça eski bir marka. Bosch vestel gibi markalar için vakti zamanında fason üretim yapmış bir marka. Kore de Lucky uluslararası alanda goldstar olarak yıllarca satış yapmış ve en sonunda LG olarak piyasada yer almaktadır.

Şimdi bu kadar önsözün ardından çamaşır makinesi alırken dikkat edilmesi gereken noktalara gelecek olursak.
🧺 İmkan varsa manuel ve büyük kazanlı olması. Dijital akıl küpü makineler daha çabuk bozuluyor.Genelde eski tip makineler 5 kg lık oluyor. Ama daha geniş kapasiteli makinelerin de kullanışlı olduğu bir gerçek.
🧺A enerji sınıfı. Fatura verimliliği açısından artışı ne kadar fazla o kadar iyi. Fakat çok tasarruflu A+++ makineler deterjanı iyi arıtamıyor. Ekstra ilave su veya durulama opsiyonu olması çok önemli. Tamam elektrik tasarrufu yapalım da su kıtlığı olmasın diye deterjanlı tabaklarda yemek yiyip köpüklü kıyafetler mı giyelim?
🧺 Geniş servis ağı şart
🧺 Eğer dijital göstergeli yeni modellerden alacaksınız inverter motorlu makine tercih ederseniz hem sessiz hem de enerji tasarrufu yüksek makineniz olur.
🧺Milyon tane program olması şart değil zaten en çok karma-sentetik kullanılıyor. Kısa yarım saatlik, elde yıkama programları işinize oldukça yarayabilecek ilave programlardan

Kendim ve ailemden birkaç çeşit çamaşır makinesi deneyimleme fırsatım oldu. Bunlardan Arçelik çamaşır makinesi ile ilgili söylecekleyeceklerim şunlar:

Yukarıda görmüş olduğunuz fonksiyonlar yardımcı fonksiyonlardır. Genelde birçok program ile birlikte ilave durulama yapılabilmektedir. Bu da A+++ çamaşır makineleri için güzel bir özellik 😍. Eğer çamaşırlarınızın tekrar durulanmasını istiyorum bu bana yetmez diyorsanız ayrıca 20 dklık durulama programını yıkama bitince seçebilirsiniz. Şahsen benim tercihim de budur. Hassas bıcırıklar için biraz uğraş gerekiyor 🥰.

Gelelim Arçelik programlarına
1. Pamuklu: Isıya dayanıklı nevresim takımı, çarşaf, havlu, iç çamaşırı gibi ürünler için uygundur. Enerji ve su tüketimi pamuklu ekonomik programına göre fazladır fakat yıkama süresi daha kısadır.
2. Pamuklu Ekonomik:Normal kirli, pamuklu ve keten çamaşırlar için kullanılır. Yıkama süresi diğer tüm programlardan daha uzundur. Su ve enerji tasarrufu sağlar.
3. Hijyen: Alerjik kişilerin çamaşırları ve bebek nevresim, çarşaf vs için önerilen programdır. Uzun ısıtma süresi ve ilave durulama ile hijyen sağlanır.
4. Sentetik: Dayanıksız sentetik, sentetik pamuklu karışımı bluz, pantolon yani birçok kıyafetinizi bu program da yıkayabilirsiniz. Aslında en çok kullanılan program da budur çünkü günümüzde birçok çamaşır sentetik pamuklu karışımı ayrıca diğer makinalarda karma denilen yıkama fonksiyonu da budur. 
5.Hızlı Günlük: Az kirli, lekesiz pamuklu çamaşırları yıkamak için kullanılır. Yıkama süresi oldukça kısadır.
6.Gömlek: Pamuklu, sentetik ve pamuklu sentetik karışımı gömleklerinizi daha az kırışma sağlanarak yıkar. Özellikle beyaz yaka çalışanlar için güzel bir özellik.
7.İpek: İpek kıyafet ve şallarınızı hassas olarak yıkar.
8. Sıkma Pompa: Sadece su tahliye edilir ve sıkmaya geçilir. Yıkadığınız çamaşırın suyunun sıkılması için kullanılır. Bazen ekstra kuru daha az ıslak çamaşır istediğimde yıkama ve ilave durulama sonrası bu fonksiyonu kullanıyorum.
9. Durulama: Yıkama sonrası ek durulama için kullanılan bir fonksiyon. Özellikle bebekli anneler için harika bir özellik 🤰🤱.
10.Yünlü: Çamaşır makinesinde yıkanabilir yünlüler için kullanılır. Woolmark özel sertifikası vardır.
11. Yorgan: Çift kişilik elyaf makinede yıkanabilir bir adet yorgan ikiye katlanarak makineye atılır. Mümkün olduğunca makine kapağındaki körüğe değmemesi sağlanmalıdır.
12. Elde yıkama: Makinede değil de elde yıkanabilir ibaresi olan çamaşırlar için hassas yıkama yapılır.
13. Havalandırma: Üzerine kötü koku sinmiş çamaşırlar için kullanılır. Çamaşırlar sadece sıcak buhar verilir herhangi bir yıkama işlemi yoktur. Kırışık azaltma sayesinde ürünler daha az ütüye ihtiyaç duyar.
14.Ultra Hassas: Etiketinde W işareti bulunan pamuklu, sentetik , ipek gibi hassas çamaşırlar için kullanılır. Bence kabanlar için ideal bir program.
15. Apre Koruma: Apre ilacı ile ozel su kaydıran apre kıyafetler içindir.

Bu kadar programı ayrıntılı anlattıktan sonra gelelim yorumlara; ilave su ve durulama programı gerçekten bir anne için harika özellik. Dijital gösterge de kalan dk ile gerçek yıkama süresi farklı. Servis bunu normal olarak görüyor ve öğrendim ki eğer cok deterjan kullanılırsa makine sensörleri ile algılayıp durulamayı uzatıyormuş. Ayrıca çok çamaşır doldurmak da buna sebep. Eğer inverter motorlu model tercih etmezseniz sıkarken çok ses çıkarıyor. Ben geniş servis ağı için tercih ettim.

           Altus AL 191 E Çamaşır Makinesi


Resimde gördüğünüz çamaşır makinesi benim çeyizlik makinam🥰😍. Bir alışveriş merkezinden yılbaşı indirimi ile 2012 de almıştım. Daha doğrusu 2011 aralık sonu aldim. Kullanmam mezuniyet, düğün derken ekimi bulmuştu. Öyle dijital çok fonksiyonlu bir makine değildi. Zaten bende daha uzun süre dayanıyor diye manuel makineler istemiştim. Oldukça da ucuza gelmişti. Şimdilik çamaşır makinesi ve buzdolabını  idareten uygun bir sey alayım sonra değiştiririm diye düşündüm ve nitekim öyle de oldu.


Fotoğrafda da görüldüğü üzere pamuklu, pamuklu eko, sentetik, yünlü, Sıkma+Pompa,durulama, narin 30, elde yıkama 30, mini 30 olmak üzere 9 programlı  en fazla sıkma 1000 devirli, ön yıkama, ilave durulama, suda bırakma yardımcı fonksiyonları bulunmakta. İlave durulama, narin yıkama, elde yıkama seçenekleri bu makinede de mevcut. Yani aslında o kadar fazla fonksiyona çok da gerek yok🤭. Açıklamaları son derece anlaşılır ve kullanımı da son derece kolay.


 Bu makinenin dili olsa da konuşsa 6 sene dayandı normal bir insanı kullanımla 12 seneye eşdeğer diyebilirz. Fakat sen memnun muydun derseniz evet aşırı memnundum. Annem yıllarca hep Alman malı makine kullandı. İnanın bunun annemin makinasından bir eksiği yoktu bence daha artısi vardı. Çamaşırları oldukça temiz çıkarıyordu. Makine 5 kg lık fakat hiçbir zaman 5 kg yıkamadı. Tıka basa dolu çalışırdı yine de sakız gibi tertemiz çıkarırdı garibim. Öyle düzenli olarak filtre temizliği falan da yapmışlığımız yok. Bir kere bozulmamıştı o kadar sene boyunca. Bunda makinenin dijital olmamasının rolünün büyük olduğunu düşünüyorum. Diğer dijital modelleri hakkında birşey diyemem ama bu modeli zaten oldukça uygun fiyatlı bir makine. 6 zorlu sene sonunda hacim olarak artık bize yetmediği için  artık sadece iki kişi değiliz ikinci makinemizi almaya karar verdik. Bu makinenin kapasitesi büyük olsaydı kesinlikle bununla devam ederdim.

Sorularınız olursa yazabilirsiniz 👇👇👇

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek