Somsa/ Samosa / Samsa

 


Merhabalar Instagram'da yaptığım anket sonucu benden istenen Orta Asya ve Rus mutfağına ait tariflerden en çok oy alanlardan birisi de somsaydı. Türkmen ve Özbek Somsa olarak bilinmekle beraber aralarındaki fark harcında oluyor. Özbekler bolca kimyon tohumu yani zira kullanmayı tercih ederken Türkmenler zira kullanmıyorlar efenim. Benim yaptığım daha çok Türkmen tarzı somsa. Ayrıca Aşgabat' ta satılan sokak lezzetlerindendir kendileri. Hamuru açmak için çok dert etmeyin önemli olan açabildiniz kadar açıp heryerini düzgün yağlamak. Zaten rulo yapılıyor. Aslında bildiğiniz milföy hamuru hazırlıyoruz. Hamurda maya, kabartma tozu asla olmuyor. Ona rağmen pul pul kabaran bir börek oluyor hiç merak etmeyin. Bir diğer önemli nokta et mutlaka sinirsiz ve küçük küçük doğranmış olmalı. Ben kuşbaşı doğranmış aldığım eti minicik minicik küçülttüm. Harç çiğden koyulduğu için çok lezzetli oluyor. Mutlaka tavsiye ederim. Hamuru buzlukta uzun süre saklayabilirsiniz. Çok pratik oluyor.

Malzemeler

Hamuru için

2 su bardağı su

2 çay kaşığı tuz

Aldığı kadar un


Arasına 250 g erimiş yada oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı


İçine

1 kg kuşbaşıdan daha küçük doğranmış sinirleri alınmış et

2 büyük soğan

2 çay kaşığı karabiber

3 yemek kaşığı sıvıyağ varsa küp küp doğranmış kuyruk yağı da kullanabilirsiniz ben kullanmadım.

Üzerine 1 yumurta sarısı, susam, çörekotu

Yapılışı

Hamuru için su, tuz ve bir miktar unu yoğurma kabına alın. Azar azar un ilave ederek ele yapışmayan poğaça hamuruna göre daha tok bir hamur yoğurun. Rahat açabilmek için 15-20 dk üzerini örtüp dinlendirin.

Hamuru 3 bezeye bölün.



Her bir bezeyi açabildiğiniz kadar açın. Un serpiştirip yufkayı katlayıp diğer bezeye geçin.



Yufkaların üzerine erittiğiniz tereyağını iyice sürün. Kesinlikle yufka üzerinde yağlanmadık nokta kalmaması gerekiyor. Sonra diğer yufkayı da üzerine serin. Tekrar yağlayın.


Üçüncü yufkayı serin. Üzerini tekrar yağlayın.


Hamurun bir ucundan rulo yapın.




Bir tabağa hamur rulosunu alın. Üzerine poşet geçirerek buzdolabında en az iki saat bekletin. Ben Sabahtan hazırladım akşam 7-8 gibi çıkarttım. Vaktiniz yoksa ertesi gün de yapabilirsiniz. Mayasız hamur olduğu için hemen yapmanız gerekmiyor.


Hamur dinlenirken içini hazırlayın. Eti çok küçük doğrayın. Soğanı çekin. Karabiber ve tuz ilave edin. Eğer elinizde varsa iç yağı da kullanabilirsiniz. Ben sıvıyağ ekledim.



Dinlenen hamuru ikişer parmak olacak şekilde kesin.


Hamurun kesilmiş ve katları görülen kısmını bastırın ve incecik olacak şekilde açın.



İçten bir kaşık kadar koyun ve iyice yayın.


Üçgen olacak şekilde kenarlarını çimdikleyerek birleştirin. Ek yerini altına doğru kıvırın.







Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 C fırının en alt rafında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek