Merhabalar Instagram'da yaptığım anket sonucu benden istenen Orta Asya ve Rus mutfağına ait tariflerden en çok oy alanlardan birisi de somsaydı. Türkmen ve Özbek Somsa olarak bilinmekle beraber aralarındaki fark harcında oluyor. Özbekler bolca kimyon tohumu yani zira kullanmayı tercih ederken Türkmenler zira kullanmıyorlar efenim. Benim yaptığım daha çok Türkmen tarzı somsa. Ayrıca Aşgabat' ta satılan sokak lezzetlerindendir kendileri. Hamuru açmak için çok dert etmeyin önemli olan açabildiniz kadar açıp heryerini düzgün yağlamak. Zaten rulo yapılıyor. Aslında bildiğiniz milföy hamuru hazırlıyoruz. Hamurda maya, kabartma tozu asla olmuyor. Ona rağmen pul pul kabaran bir börek oluyor hiç merak etmeyin. Bir diğer önemli nokta et mutlaka sinirsiz ve küçük küçük doğranmış olmalı. Ben kuşbaşı doğranmış aldığım eti minicik minicik küçülttüm. Harç çiğden koyulduğu için çok lezzetli oluyor. Mutlaka tavsiye ederim. Hamuru buzlukta uzun süre saklayabilirsiniz. Çok pratik oluyor.
Malzemeler
Hamuru için
2 su bardağı su
2 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Arasına 250 g erimiş yada oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
İçine
1 kg kuşbaşıdan daha küçük doğranmış sinirleri alınmış et
2 büyük soğan
2 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı sıvıyağ varsa küp küp doğranmış kuyruk yağı da kullanabilirsiniz ben kullanmadım.
Üzerine 1 yumurta sarısı, susam, çörekotu
Yapılışı
Hamuru için su, tuz ve bir miktar unu yoğurma kabına alın. Azar azar un ilave ederek ele yapışmayan poğaça hamuruna göre daha tok bir hamur yoğurun. Rahat açabilmek için 15-20 dk üzerini örtüp dinlendirin.
Hamuru 3 bezeye bölün.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder