Fritöz Tavsiyesi/ Fritöz Önerileri/ King Df 23 Maxifry Fritöz Yorum




Herkese merhabalar! Cuma günü instagram'da anket yayınlamıştım "fritöz inceleme yazısı ister misiniz?" diye. Beklediğimden daha fazla evet cevabını alınca çok mutlu oldum ve hemen yazıma başladım. İyi bir fritöz arayışım uzun zamandır vardı. Tefal, king, arçelik, beko, fakir, korkmaz vs birçok fritöz araştırdım. En sonunda King Df 23 Maxifry fritöze karar verdim ve 270 kusur gibi çok iyi bir fiyata buldum. Uygun fiyatlı olması, bu markanın birçok ürününü uzun yıllardır kullanmam (çaycısı, blendır seti, mini tost makinası-10 yıldır hala ilk günkü heyecanı ile çalışıyor 😁🤣) ve en önemlisi haznesinin 2,5 L olması benim tercih sebeplerimdendi. 

Öncelikle bu ürünün özelliklerine bakacak olursak; teflon kazana sahip, parçaları makinede yıkanabilir, çift ısıtıcı rezistans teline sahip biri kazanın içinde biri de kazanın tam altında gövdeye yapışık.  Ki bu özelliğini kargoyu açınca öğrendim. Hiçbir sitede ürün tanıtımında bile bu özelliği anlatan bir ibare göremedim.

Kazan altında 3 sivri priz benzeri iletken çubuk var böylece kazanı takınca 2 rezistans beraber çalışıp yağı oldukça hızlı çalıştırıyor. Bu özelliği harika çünkü birçok fritözde sırt kısmında tek ve kazan içine sarkıtılan çıkarılabilir rezistans bulunuyor. Yani ucuzundan bir rezistans alsam sanayide gövde ve kazan yaptırsam o satılanlardan hiçbir farkı olmaz😆. 

Resimde gördüğünüz delikli yapıdan buhar çıkıyor. Görmüş olduğunuz kapak takılıp çıkartılabilir. Temizliği açısından çok güzel bir özellik.



Sepetin kazana takıldığı tarafta küçücük bir çıkıntı var bilmem fotoğrafta tam görülüyor mu. Böylece sepeti çıkartmadan rahatça yağını süzdürebilirsiniz.


Sepeti yeterince sebze alıyor. Büyüklüğünü nasıl tarif edeyim bilemiyorum ama, hani şokda satılan kızartma tavası var ya işte onun telinin kare hali. Kızartma kolu kol üzerine ki düğme benzeri aparatla 90 derece dik konuma gelebiliyor. Böylece sepeti alıp koymak çok daha kolay oluyor. Kızartma esnasında tekrar gövdeye yapışık pozisyona getirmek gerekiyor ki bir yere takılıp devrilmesin. Gövdesi inox baya bir kaliteli malzemeye sahip ki bu hacime sahip birçok fritöz plastik gövdeye sahip. Kapak kısmı ve tutacakları plastik böylece fokur fokur yağ kaynarken rahatlıkla tutabilirsiniz. Eliniz yanmıyor. Yalnız kapağı açarken kızgın buhar çıkışı olabiliyor  yinede dikkat edin.



Kazanın yarısına yakın yerde minimum ve maksimum çizgileri var. Yağı minimum çizgisinden az, maksimum çizgisinden çok doldurmayınız. Klavuzundaki min ve max arasında doldurun yazıyor. Benim tavsiyem eğer çok yağ çeken bir gıda kızartmıyorsanız min çizgisinde bırakın zira sepeti doldurduğunuzda yağ seviyesi baya bir yükseliyor. En fazla 2,4 L yağ doldurulması öneriliyor. Bu da bir aile için gayet yeterli bir miktar diye düşünüyorum.
Sepeti doldurup, yağı kızdırıp kapağı kapalı bir şekilde kızartma yapmanız gerekiyor ki güvenli ve pratik şekilde bir kızartma yapın. Sepetin en altına kabakları en üste de etli kırmızı biberi döşedim. Aynı anda kızarttım. 170 derecede 15 dk da gayet güzel kızardılar. Sizde farklı büyüklükteki gıdaları tek seferde kızartmak istediğiniz zaman daha kalın dilimleri alta, daha ince dilimleri üste döşeyin ki eşit kızarsınlar. Birde eğer ince sivri biber kızartacaksanız sepete sadece biber doldurup kızartın çünkü çok kısa sürede kızarıyorlar. Arada bir şu gösterge camını mutfak havlusu ile sildim. Çünkü çok buhar oluyor özellikle de su oranı yüksek sebzeler kızartırken.




İşte resimde gördüğünüz tek seferde kızaran kabak ve kırmızı biber miktarı. Oldukça hızlı kızartıyor ben bu kadar hızlı yağı ısıtıp bu kadar hızlı kızartma yapacağına ihtimal vermiyordum.



Gelelim her ev için hayat memat meselesi patates🥔 kızartmasına 😃. Kalın elma dilimli uzun patates çubuklarını 170 derecede 15 dk da kızarttı. Patates dilimlerinizi daha ince, sepet deliklerinden çıkmayacak şekilde, halka halka cips şeklinde yaparsanız bu süre daha da kısalacaktır. Gayet çıtır patates kızartmalarım oldu 🍟. Patlıcan kızarmasında da gayet başarılı, uzun uzun dilimledim yine aynı derecede ve sürede çok güzel kızardılar. Dolma öncesi kızartma işlemi için uygun diye düşünüyorum. Yalnız patlıcan kızartığınız zaman yağ seviyesini kontrol edin. Malum patlıcan çok yağ çeken bir sebze, yağ seviyesi minimum çizgisinin altına inmesin. Olaki yağ azaldı. Yağ ilavesi için mutlaka fişi çekiniz.

Resimde gördüğünüz üzere ısınırken heating lambası yanıyor. Zaman zaman da ısıyı korumak için sönüyor. Hangi gıdanın hangi sıcaklıkta pişmesi gerektiği üzerinde yazıyor. En yüksek sıcaklık 190 derece, dondurulmuş patates kızartmak için öneriliyor. Üsteki siyah düğmeye basınca kapak açılıyor. Alttaki çevirmeli düğmeden de sıcaklık ayarlanıyor. 

Çıtır pane kaplamalı tavuk kızarttığınız zaman fişi çekip soğumasını bekleyin. Yağı bir süzgeçler süzünüz. Yağ içinde kalan galeta parçaları sonraki kızartmalarda yanıp kararacaktır.

İçli köfte için fritöz büyük kolaylık. Biliyorsunuz ki tavada icli köfte kızartmazsınız derin yağ olmazsa dağılır. İçli köfteleri yağ tamamen kızınca azar azar kızartın ki yağ birden soğumasın. Ayrıca dondurulmuş içli köfte kızartacaksanız buzunun iyice çözülmesini ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ki ani sıcaklık değişiminden çatlamasın.

Kullanma kılavuzunda fritözün temizliği için sabunlu su kullanılmasını tavsiye ediyorlar. Kaynar su, bulaşık deterjanı ile temizliğini yapıp iyice kuruduktan sonra kazanı ve sepetini yerleştirip kullanabilirsiniz. Kazan tabanında su damlacıklarının kalmadığına iyice emin olmadan kazanı yerine takmayınız. Limon kabuklarını, kaynar suyu, bulaşık deterjanını kazanda 5-10 dk bekletirseniz ve sonrasında durularsanız mis gibi temizlenmiş bir kazanınız olacaktır. Bu yöntemi annemden öğrendim. Gıda kokusu sinmiş kaplarımda hamur leğeni, balık yıkadığım süzgeç ve tavalarda her türlü kokunun üstesinden limon ve portakal kabukları geliyor aklınızda bulunsun 🥰.


Gelelim sonuç yorumlarıma; haftasonu en az 4 kg patates kızartan, emrinde bir Katya-Sebastian🤣🤣🤣😜 olmayan biri olarak ben memnun kaldım. Sürekli kızartma yapıyorsanız ocağınız fayaslarınız batmadan çokça kızartma yapabilmek beni benden alıyor ve bir daha da geri vermiyor. Zira bizde ikindi çayı diye bir adet vardır. Mutlaka kızartma olur yanına çay, yoğurt, zeytin, peynir ohh😋. Misafir gelse o vakitte mutlaka menü böyledir. Yani kızartma bizim için bir yaşam stili😁. Ayrıca caniniz hiçbir iş yapmak istemediğinde kurtarıcı bir menü oluyor 👌. Dışarıdan yemek söylemekten daha sağlıklı, nasıl yağda piştiğini biliyorsunuz. Kızartmanın neresi sağlıklı Müge kalori deposu diyorsanız; efendim ben şimdiye kadar biber, kabak kızartması, yoğurt yiyip de göbüşüm çıktı diyen bir insan görmedim. Yanında ekmek yemezsiniz, patates kızartmazsınız olur biter. O kadar da kendinize eziyet etmeyiniz insan dünyaya bir defa geliyor.

Bu arada o bir kaşık yağla kızartma yaptığını iddia eden aletlere boşuna o kadar para vermeyin derim ben. Hem tadı kızartma gibi asla olmuyor, hem çok pahalı, hemde o kadar zaman yeni gelin gibi aheste aheste dönerek bir tabak birşeyi pişiriyor. Çok yer kaplıyor. Ben o bir kaşık zeytinyağı yağı ile fırında tavuk baharatlı, zerdeçallı, Sarımsaklı bir tepsi patatesi pişirebiliyorum. Et yemekleri yanında güzel oluyor 👌. Niye daha küçük hazneli makineye para vereyim ki? Fırınında turbo fan varsa airfryer denilen o aletlere de gerek yok. 

Gelelim diğer marka fritözleri niye almadığıma:

📌Fakir gala marka fritöz gayet güzel, metal gövdeli, hakkında çok olumlu yorumlar var; fakat haznesi çok küçük. Tek kişi yaşıyorsanız sizin için ideal. Tezgahta çok yer de kaplamıyor. Ama aile için haznesi az. 

📌Arçelik ve bekonun fritözünün hacmi oldukça iyi geldi bana. Hatta alayım diye düşündüm. Fakat plastik  gövdeli diye vazgeçtim.

📌Tefal profecional 3 L fritöz en çok almak istediğim fritözdü. Ama kazanı emaye diye büyük hayal kırıklığına uğradım. Ben 600 kusur lira para verdikten sonra niye emaye fritöz alayım? Tefal diye marka parası verdikten sonra insan daha kaliteli bir şey bekliyor. Bilen bilir emaye tencere ve tavalarda kızartma yaparsanız bir süre sonra pul pul kendini atıyor. O zaman da sağlıklı yemek pişirmek hiç mümkün olmuyor.  Alttaki fotoğrafda bahsettiğim emaye kazan ve tekli daldırılan rezistansı görüyorsunuz 😲


📌Sinbonun 3 L fritözü vardı. Hatta arada şoka ve A 101 e geliyor. Ama birçok ürünü alır almaz bozulduğu için elimde kalma riskini göze alamadım.

📌Korkmaz'ın çift sepetli fritözünü düşündüm. Fakat haznesi çıkmıyor diye bir yorum okumuştum. Hemen vazgeçtim. Haznesi çıkmazsa nasıl yağı boşaltılır nasıl temizlenir bilemiyorum 🤔.  Belki küçük hazneli olanları farklıdır. Bilemeyeceğim.

📌Arnica'nın universal 2,5 L lik fritözüne baktım. Fakat gövdesi plastik diye vazgeçtim. Plastik ürünler hele ki beyaz plastik mutfak eşyaları zamanla sararıyor.

📌Diğer 3 L fritözler de hep sanayi tipi idi.


Neyse çok ayrıntılı anlatıyorum belki sıkılıyorsunuz ama bu şekilde anlatan ürün kılavuzları bile yok maalesef. Belki sizlere faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Her türlü sorunuzu aşağıya yazabilirsiniz 👇. Gördüğüm her yoruma cevap yazıyorum.

Bir sonraki ürün inceleme yazısı gözleme katmer sacı ile alakalı olsun mu? Yorumlarınızı bekliyorum 🤗😍


16 yorum:

  1. Aynı anda kaç kg patates kızartma yapabiliriz acaba?

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle teşekkürler çok ayrıntılı bir bilgilendirme olmuş en sonda ki karşılaştırma kısmı ise çok aydınlatıcı bir çok soru işaretini götürüyor peki bu makinenin koku durumu nasıl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz için asıl ben teşekkür ederim 😍 malum bu konuda marka işbirliği yapmayan tarafsız yorum pek yok. Uzun süre uygun bir fritoz arayışım oldu benimde. Her neyse koku filtresi diye birşey pek yok üründe fakat kapağı takıp çıkartılabiliniyor. Yıkaması kolay yani. Ben kokan gıdalar için kullanmıyorum. Benim için patates, biber, patlıcan, içli köfte kızartması kafi. O kadar kızartma yapip ocağın yağ içinde kalmaması beni benden alıyor bir daha da geri vermiyor 😂. Sırf bunun için bile alınır yani. Çok kızartma tüketen kalabalık bir aileyiz. Bir koca tepsi kızartma bitene kadar hemen 15 dk da ikinci partiyi kızartabiliyorsunuz. Evet mutfak kızartma kokusu oluyor uzerindeki ızgaradan kızartma esnasında buhar vs çıkışı oluyor. Ama benim gibi koku hassasiyeti olan birini bile çok rahatsız hissettirmesi.

      Sil
  3. Çok teşekkürler ayrıntılı bilgilendirme için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. İnternette özellikle fritöz alaninda pek yorum karşılaştırma göremedim bende o yüzden yazmak istedim.

      Sil
  4. Merhaba, ürünü almak için baktım ama fiyatı çok artmamış mı? Bu fiyata yine de alınır mı:) 500 tl civarında

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vay canına enflasyondan dolayı 2 katı artmış😲. Ben emaye kazanı olmaması ve ve hacmi dolayısıyla bu ürünü almıştım. Kullanıcıdan kullanıcıya değişir ama ben daha önceden keşke alsaymışım dedim. Sürekli kenarda patates,biber, içli köfte kızartmak için kapalı bir fritöz benim işimi çok kolaylaştırdı sürekli kizartma tüketen bir aile olarak. Ocak daha az batıyor. Bir de 5 kiloluk yağ bidonlarının tam yarısını alıyor. Artan yağ fiyatlarına göre bir aile için yeterli diye düşünüyorum.

      Sil
  5. Ayrıntılı yazınız beni o kadar mutlu etti kiii😊 Peki siz hangi siteden almıştınız güvenirlilik açısından ordan almak istiyorum bir de arada bir karıştırmak gerektiğini ve çok az patates kızarttığını belirtmiş bir kaç kullanıcı diğer sayfalarda ama bu konu hakkında Bilgi verebilir misiniz çok teşekkürler tekrardan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi siteden aldığımı inanın hatırlamıyorum ama ya GittiGidiyor ya da Hepsiburada olması lazım. Ben kullandığımda hiç karıştırma gereği duymadım. Çok fazla kızartma tüketen bir aile olarak bizim ihtiyacımızı karşıladı. Başkalarınına az gelmiştir onu bilemem. Ama şöyle söyleyeyim ben bir yaptım mı 2-3 patates kızartma. Arka arkaya 3 kg kızartma yapmışlığim var🤭. Bir 5 L yağ bidonunun yarısını alıyor daha ne olsun ☺️. Ayrıca kenarda ha deyince yağı hazır fritöz olması gerçekten büyük kolaylık. Ocak üstünde sürekli yağ tenceresi hiç pratik olmuyor. Sadece patates değil biber, patlıcan ve kabak da kızarttım. Direkt sepete koy sepetten hop tepsiye o şekilde kullandım. Hiç dışı kaplamalı çıtır tavuk, balik, köfte denemedim. Hem yağ berbat olabiliyor et tarzı şeylerde hem de o galeta unu vs yağda yanma yapabiliyor her kullanımda süzmek gerekiyor. Koku giderici filtre olarak açıkçası birşey göremedim. Yani ne kızartsanız kokusunu hissediyorsunuz gayet 😃. Ben şu an için kendisinden memnunum benim ihtiyacımı karşıladı kendileri ☺️. Bu arada temizliği çok kolay kapağı çıkıyor bir tepside karbonat sirke döküp bekletiyorum. Sonra süngerle deterjanla köpürtüp duruluyorum oh mis 😂. Haznesine de direkt kaynar su döküyorum ve iç kısmını yine bulaşık deterjanı ile temizliyorum.

      Sil
    2. Bu arada söylemeyi unuttum. 1 kg kadar paratesi 180 derecede 15 dk da eğer nar gibi olsun derseniz 20 dk da kızartıyor. Biz ilk postayı yerken ikincisi yetişiyor o şekilde çokça patates kızartabiliyorum.

      Sil
  6. Detaylı açıklamalarınız için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Her seferinde yağı bosalyiyor ve temizlik yapiyor musunuz yoksa oylece kaliyor mu? Yağ bosaltma işi beni düsundurdu biraz... tesekkurler harika bir yazı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Her seferinde boşaltmaya gerek yok aslında ama temizliği de o kadar zor değil. Sadece delikli üst kapağı daha çabuk yağlanıyor. Onu da karbonat ve sirke ile birkaç saat bekletmeniz yeterli oluyor. Kullanım sıklığına göre yağ boşaltma süreniz değişebilir. Çok fazla çeşit ve çok miktarda sürekli kızartma yaptığım için yağ hemencecik minimum seviyesinden aşağıya iniyor. Her gün kızartma yapmayan birisi için her Allah'ın günü 2,5 L yani yarım teneke yağı atmak hem maddi hem de kullanım açısından mantıklı olmayabilir ama benim hayatımı kurtarıyor. Kızartmasız kahvaltıya kahvaltı denilmedigi, kalabalık olduğumuz ve kimisinin biber kimisinin patates kimisinin praşka kızartması istediği benim de yağçöz ile her sabah temizlik yapmayı pratik bulamadığım için kullanışlı oluyor. Siz tabiki istediğiniz daha minik fritözlerden tercih edebilirsiniz ihtiyacınıza göre. Temizlik sıklığı olarak hafta da 2 kez çok kullanımda yeterli diye düşünüyorum. Tabiki isteyen istediği sıklıkla temizleyebilir. Öyle aman aman yoran bir temizliği yok.🤗

      Sil

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek