Fırın Pişirme Ayarları/ Fırın Pişirme Fonksiyonları/Oven Functions


Çok sorulan her tarifte fanlı mı fansız mı? Sorularınızı cevaplamak amacıyla fırın alırken nelere dikkat etmeli, elektrik faturasında tasarruf ve fırın fonksiyonları hakkında biraz bahsetmek istiyorum.


Öncelikle kendi fırınımdan bahsetmek istiyorum. Ben iki katlı fırın kullanıyorum. İki katlı olarak piyasada gerek solo gerekse ankastre fırınları birçok marka üretiyor. Yani kolayca bulabilirsiniz.Üst kat küçük, sadece alt üst pisiriyor, kolay ısınıyor, tepsi büyüklüğü gayet güzel sadece 3 seviyeden oluşuyor. Yüksek olmayan kek, pandispanya, her türlü börek, hamur işleri, poğaça, pizza, lahmacun, baklava, cheesecake pişirebiliyorum. Fırının alt üst yüksekliği çok olmadığı için çok çabuk ısınıyor. A enerji sınıfı olduğu için elektrik faturasında fazlalık yapmıyor. Her gün çalıştırdığınızda bile ekonomik oluyor. Büyük yuvarlak sinilerde pişirebiliyorum. Instagram'da yazımda bahsettiğim gibi tost makinesi bile daha çok elektrik faturasında fazlalık yapıyor. Alt büyük fırını kullanmıyorum bile. Olumsuz yanı yüksek kek kaliplarinda kek olmuyor tavana değiyor. 6 yumurtalı pandispanya tarifimi bu yüzden yapamıyorum fakat 4 yumurtalı pandispanya tarifimi 2 turda pişirip çok yüksek pastalar yapabiliyorum🤭.

Durum güncellemesi yapıyorum mutfak değiştirme sebebiyle artık ankastre kullanıyorum. Markası Beko bu konuda sorunuz olursa ayrıca cevaplayabilirim. 

Gelelim fırın fonksiyonlarına;





Alt-üst pişirme fonksiyonu: Fırının alt ve üst rezistans teli çalışıyor. Geleneksel pişirme yöntemidir. Rezistansın şekli nedeniyle fırının orta kısmı çok ısınır dolayısıyla etkili pişirme sunar. Bu yüzden ki annelerimizin börek tepsileri hep yuvarlakdir 😍. Ara ara çevirerek  pişirmek klasik yöntemdir.

Alt-Üst Fanlı Pişirme Fonksiyonu: Alt üst rezistans teli ve fırın duvarındaki fanın çalıştığı pişirme fonksiyonudur. Fan sıcak havayı firın içinde eşit dağıtır. Eğer aynı anda 2 tepsi birden pişirmek istiyorsanız ya bu fonksiyonu ya da turbo fonksiyonu kullanmanız gerekir. Fırın yemekleri, çörek poğaça gibi hamurişlerinde kullanılabilinir. Eğer fırında karnıyarık yaparken yemek suyunu çekmiyor diyorsanız bu fonksiyon ile pişirin derim. Fandan dolayı yüzeyi kurumasını istemediğiniz yemeklerin pişme süresinin yarısı boyunca üzerini folyo ile kapatıp sonra tekrar açarak pişirebilirsiniz. Çaydanlık böreği, Boşnak böreği, Boşnak Mantısı gibi sıcak su veya süt dökülerek ikinci defa pişirilen tarifler için kullanılabilir. Ayrıca ben fırında hiç yorulmadan hamsi kızartması yapmak istediğimde bu fonksiyonu kullanıyorum. Yağlı kağıt üzerine unladığım hamsileri sicim gibi diziyorum. Üzerine her yerine gelecek şekilde yağ akıtıyorum. Bu fonksiyonda tek seferde 1 kg hamsi kısa sürede nar gibi kızarıyor.🤭

Turbo Pişirme Fonksiyonu: Genellikle fanlı pişirme ile karıştırılsa da birbirinden çok farklıdır. Turbo da fırının fan kısmının olduğu yerde rezistans teli bulunur. Fan ise bu sıcak havayı fırına eşit olarak dağıtır. Aynı anda 2 hatta 3 tepsi pişirmeye imkan sağlar. Yalan yok ben hic 3 tepsi pişirmeyi denemedim. Fırının fiyatını artıran bir fonksiyondur. Eğer ankastre fırın alıyorsanız mutlaka turbo fonksiyonu olan bir fırın almaya dikkat edin. Her gün fırın alınmıyor. Aynı markayı kullanip da kimisinin memnun olması kimisinin memnun olmamasının nedeni  genelde fonksiyonlu model olup olmamasıdır. Çünkü turbo hem ısıyı eşit dağıtır hem de zaman tasarrufu sağlar. Odun ateşinde pişen geleneksel yemekler bu fonksiyonda güzel piser. Örneğin pizza 🍕, pide, katmer, ekmek, börek...

Izgara Fonksiyonu: Sadece üst rezistans ve bazen fan ile birlikte üst rezistans çalışarak evde sağlıklı, dumansız ızgara imkanı sunan fonksiyondur. Eğer fırınınızda bu fonksiyon varsa antin kuntin elektrikli ızgaraları almanıza gerek yok.

Buz Çözme Fonksiyonu : Sadece fan çalışır. Dondurulmuş gıdaların buzunu hava sirkülasyonu ile çözme esasına dayanır.

Alt-Üst Turbo Fonksiyonu: Alt üst ve fanın arkasında bulunan turbi rezistans ve fanin çalıştığı pişirme fonksiyonudur. Fırının üç cephesinden ısı uygulanır ve fan bu çok yoğun ısıyı eşit dağıtır. Çok kisa surede pişmesini istediğiniz yemekleri, fırın poşetinde pişen yemekleri zamandan tasarruf ederek pişirebilirsiniz. Firini çok hızlı ısıtılmak için kullanabilirsiniz.

Alt Turbo Fonksiyonu: Alt rezistans, turbo rezistansın ve fanın çalıştığı pişirme fonksiyonudur. Fan ısıyı eşit dağıtır alt rezistans ise yoğun olarak alt bölgeye ısı uygular. Pizza fonksiyonu olarak da bilinir. Pizza, lahmacun ve pide pişirmede harika bir fonksiyondur.

Pirolitik Fırın Temizleme Fonksiyonu: Fırın sıcaklığı 450 C gibi çok yüksek sıcaklıkta ısıl işlem uygulanması ve bu sebepten dolayı fırın yüzeyindeki tüm kir ve yağların kül haline gelerek firın tabanında birikmesi esasına dayanır. Sonrasında yumuşak nemli bir bezle silerek temizleyebilirsiniz. Labaratuvar da kullanılan kül fırınları ile benzer çalışma esasına dayanır. Bizde kül fırını 700-800 C civarına kadar çıkıyor. Burda dikkat edilmesi gereken fırın kapağı kapalı olmalı ve içinde hiçbir şey bulunmaması  gerektiğidir.

Fırın alırken önemli olan bilmem kaç fonksiyonlu olması değil ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir firın olması. Pahalı kuzine fırınların kaç gözünde ayni anda birden birşey pişiyor ki 🤔.  Hadi siz 4 gözünde de pişirdiniz diyelim Türkiye de kaç tane evin elektrik tesisatı bu durumu kaldırabilir? Herkes müstakil evde mi yaşıyor? Sadece gösteriş ve boş para o tür fırınlar maalesef Temel de çok kullanılan alt üst, alt üst fan, turbo, alt üst turbo birde çok fırın sütlaç, flan, cream brulé seviyorsanız üst ayar bakınız en elzem 5 fonksiyon saydım gerisi teferruat. Birde imkan varsa kendi kendisini temizleyen pitolitik fırınlar tercih ediniz. Gerçekten büyük kolaylık. Yağçöz, domol gibi kimyasal fırın temizleyicilere gerek kalmıyor.

 İki katlı biri küçük diğeri büyük ve iki fırın da hem sıcaklık hem de fonksiyon olarak ayarlanabilir oldu mu bir ailenin gerçekten ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir mutfak olabilir. Mikrodalga fırından çok Türkiye de normal fırın kullanılıyor. Mutfak modüllerinde buna dikkat edilse keşke. Bir diğer husus da fırın sıcaklığı, pişirme fonksiyonu düğmesi ayrı olmalı bazı modellerde ayrı olmuyor inanılmaz bir külfet kullanışsızlık. Fırınınız A sınıfı olmalı. Aksi halde elektrik faturası çok yüksek gelecektir. Fırınınızda mutlaka turbo fonksiyonu olsun. Turbo yeni nesil fırınlarda bulunuyor ve inanılmaz kolaylık aynı anda kokusu birbirine karışmadan iki tepsiyi eşit şekilde pişirmek kalabalık aileler için kurtarıcı oluyor. Fırın kapağı ve ızgaraları kolay çıkabilen fırınlar tercih ederseniz temizliği kolay olacaktır. Kullanılmadan bilinmiyor ankastre fırın alırken hacmine de dikkat ediniz. Kimisi 66 L kimisi 71 L oluyor. Büyük fırın her zaman kullanışlı oluyor benden söylemesi. Ayrıca fırın kapağı çift cam olması da bir diğer önemli nokta.

Birde eğer evde küçük çocuk varsa pop-up gizlenebilen düğmeler olmasına dikkat edin.

Aldığınız fırının sıcaklığı ne kadar yüksek olursa odun ateşi lezzetinde yöresel yemekler yapılabilir. Elektrikli fırında pişen pide, lahmacun ve pizza ile mahalle firininda pişenin farklı olmasının sebebi budur. Piyasada en fazla 310 C sıcaklığa çıkan fırınlar olmasına rağmen genelde hep 270 C sıcaklığa çıkabilen fırınlar daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

Özeti;
🥨 A sınıfı,

🥨 Turbo özellikli eğer çift turbo fan olursa harika olur. Bu özelliği aynı anda 3 tepsi olarak da belirtiyorlar.

🥨Kendini temizleyen, tercihim pirolitik temizleme diğerleri pek dandik oluyor hemde bakterileri ancak o kadar yüksek sıcaklıkta kimyasal kullanmadan yok etmek daha hijyenik,

🥨 Büyük hacimli ben 73-80 L ye kadar ankastre fırın gördüm. Her yerde 66 L hacimli fırın dolu🙄.  Yeni aldığınız ankastre fırın tepsisi annenizin solo fırın tepsisinden küçük olunca hiç hoş olmuyor😂 bana annem ay bu mu demisdi🤣

🥨 Fırın Kapağı çıkabilir çift camlı

🥨Eğer kiracıysanız bu sorun değil artık ankastre modülleri satılıyor ya da kendiniz marangoza yaptırabilirsiniz.

🥨 Mümkünse 300 C ye kadar ısınabilen bir firın,

🥨Bulunduğunuz şehirde teknik servis hizmeti olması

gerisi fasa fiso.

Eğer midi set üstü fırın alacaksınız statik değil de elektro turbo ibaresi bulunan fırınları tercih ediniz. Aynı markadan hem memnun hem de içini pisirmiyor diye bahseden kullanicilarin olması bu yüzdendir.

Bir diğer önemli husus eğer imkansızlıktan dolayı davul fırın alıyorsanız keklerinizi kalıpta değil tepside yapınız. Maalesef kalıpta pişmez. Derece olarak tarifte 180 diyorsa siz 170 e ayarlayın. Çünkü davul fırınlar birden ısınır ve sıcaklığı aniden verir. İzolasyonu olmadığı için çabuk soğuyor. Pek tavsiye etmem ama çok kullanan kişi var bende biraz bahsedeyim dedim.

Fırın fonksiyonları ile ilgili yazımın bu kadar ilgi göreceğini bilmiyordum. Çok teşekkür ederim 😍.Sorularınız olursa yorum kısmına yazabilirsiniz 👇👇👇👇

Bir sonraki öneri, inceleme yazım neler ile ilgili olsun? Buzdolabları, kompresör verimi, derin dondurucu önerileri vs her türlü öneri ve yorumunuzu bekliyorum 😻.

Oven Functions






Defrost: This functions uses just the fan, circulating air around the oven cavity. This in turn, spreeds up natural defrosting process.

Fan assisted oven: Moving on from the heating cavity with just the top and bottom elements, this setting also circulates the hot air with a fan. This distrubutes the heat eve ly, allowing you to use multible shelves simutaneously. For family meals, roast dinner, pastries.

Convectional oven: This is traditional cooking setting that uses the top and bottom heating element only. Natural convections makes a perfect cooking zone in the center of the oven. For sponge cakes, Meringue,chiffon cakes, choux pastry, souffles...

Fan Oven(Turbo): This is definitely the most used oven setting the heat comes from the element around the fan itself, quickly heating up the cavity and circulating hit Air around the oven. Preheating times are cut right down, letting you get dinner on as fast as possible.
Food is quickly sealed so multible dishes can be cooked at the same time, without the flavors being transferred.

Fan Cooking with Lower Heat: As well as preheating quickly, this setting has the added benefit of using heat from the bottom element. For crisp pizzas, lahmajuns, pides...

Fan Cooking with Upper Heat: You get the same quick heat from the oven and the top element heat makes it perfect for reheating meals or keeping dishes warm.

Mutfak şefi inceleme yazarımın tamamı için 👉🏻Tıkkk

🌼Fırın kullanmadan buhar tenceresiyle yapılabilecek tarifler için 👉🏻Tıkkk

🎃Balkabaklı tatlı tuzlu tarifler için 👉🏻Tıkk

🌼Çamaşır makinesi tavsiye yazım için 👉 Tık

🌼Bulaşık makinesi tavsiye yazım için 👉Tık

🌼Ekmek makinesi tavsiye yazım için 👉Tık

🌼Beko mutfak şefi inceleme için 👉Tık

🌼Cookplus mutfak şefi inceleme için 👉Tık

🌼Karaca mutfak şefi inceleme için 👉Tık

Kitchenaid mutfak şefi inceleme için 👉Tık

Bosch mutfak şefi inceleme için 👉Tık

Kenwood mutfak şefi inceleme için 👉Tık

Arzum mutfak şefi inceleme için 👉Tık

Mutfak robotu tavsiye yazısı için 👉Tık

Waffle makinesi ya için 👉Tık

Fritöz tavsiye için 👉Tık

Çeyiz alışverişi tavsiye için 👉Tık

Ayrıntılı mutfak çeyizi için 👉Tık

Öztiryakiler mutfak şefi inceleme için 👉 Tık


Robot Süpürge Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ile ilgili yazım 👉🏻Tıkk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek