Buharda Mantı Tenceresiyle Fırın Kullanmadan Elektrik Tasarruflu Ekonomik Tarifler Nasıl Yapılır ?

 



Merhabalar. Daha önce defalarca instagram'da bahsettiğim konuyu bloğumda da anlatmak istedim. Tarif sayfası olunca çok soru geliyor. Fırınsız tarifler var mı, elektrik zamlandı beslen için ekonomik önerileriniz var mı vs. Kimisi de diyor ki bu mantı tencereleri in fiyatı fazla. Şöyle söyleyeyim bu mantı tencerelerinden alınca aynı gün 3-4 tencereyi bir alıyoruz. O yüzden bir tencere takımı ne kadar tutuyorsa aşağı yukarı fiyat ona yakın olabiliyor. Lakin çeşitli e-ticaret sitelerinde fiyatın farklılık gösterdiğini görüyorum. İndirimli zamanları sıkı takip ediniz.


Asıl konumuz olan mantı tencesinde yapılabilecek alternatif tariflere gelecek olursak;

🥟 Aynı anda her katta 3-4 farklı yemeği tek bir ocak gözü üzerinde az enerji ve zaman tasarrufu yaparak pişirebilirsiniz.



🥟Alt tencerede kemik suyu veya kuru fasulye nohut kaynatırken üstte mantı, köfte, patates, havuç başlayabilirsiniz.

🥟Bir dönem meşhur olan fincan kek☺️ tarifini mutlaka duymuş hatt yapmışsınızdır. Bu şekilde fincan kek hatta çikolatalı sufle yapabilirsiniz 👍🏻 hem de buharda (fincan kek tarifi için 👉🏻Tıkkkk , çikolatalı sufle tarifi için 👉🏻Tıkkk)

🥟 Tandır ekmeği, yassı her türlü ekmek ve tandır çöreği pişirebilirsiniz (tandır çöreği tarifi için 👉🏻Tıkkk)

🥟 Uygun yassı bir kalıpta tencerenin bazı delikleri açık kalacak şekilde puf puf kabaran kek pişirebilirsiniz.

🥟 Mayalı poğaça hamurundan poğaçalar yapıp yine aralıklı olarak dizerek poğaçalar pişirebilirsiniz. Bakınız ben mayalı hamurdan Uygur Mantısı yapmıştım 👇🏻



🥟Fırında yaptığınız köfte patates yemeğini yine mantı tencesinde pişirebilirsiniz üstelik aynı pratiklikte ve daha ekonomik olarak. Yağlı kağıdı tencerenize göre ayarlayın. Bıçakla görmüş olduğunuz gözenekler üzerinden delikler açın ki altta su kaynarken buhar yukarı çıkabilsin ve köfte patatesi pişirebilsin. Yağlı kağıt üzerine yemeği yayın. Üst üste gelmesin gerekirse 2. ve 3. mantı tenceresi katına aynı işlemi uygulayarak yayın. Alt kattaki su kaynara gelince üst üste dizip kapağını kapatın ve pişmeye bırakın.  

🥟 Buzlukta donlu olarak sakladığınız her türlü poğaça, ekmek, pizza ve çöreği buzlu buzlu direkt olarak ısıtıp fırından yeni çıkmış gibi sıcacık tüketebilirsiniz. Denedim gerçekten de çok güzel oluyor ve ayrı bir kolaylık 👍🏻.

🥟 Pizza, lahmacun, biberli tavuk, cantık gibi içli yassı ekmek çeşitlerini yine yağlı kağıt üzerinde delikler açarak her mantı katında pişirebilirsiniz. Yassı ve ince olduğu için hemen pişeceklerdir. Üstelik ısıyı alttan direkt buhar vasıtasıyla aldığı için alt hamur kısmının kabuk oluşumu incecik olacaktır.

🥟Minik minik pideler hazırlayarak yine delikli yağlı kağıt üzerinde pişirebilirsiniz. Tavsiyem üzerine yağ yumurta gibi parlatıcı birşeyler sürmeniz renk açısından daha iyi olacaktır.

🥟 Pilav pişirebilirsiniz. Evet belki denemediyse tuhaf gelebilir ama pilav en güzel tane tane buharda pişiyor. Yıkayıp güzelce nişastasını akıttığınız pirinci ince delikler açtığınız yağlı kağıt üzerine ince bir tabaka ile yayıp buharda pişmeye bırakabilirsiniz.

🥟 Küçük güveç kaplarında güveç hazırlayıp ağzını yağlı kağıt-aliminyum ya da hamur ile kapatıp mantı katlarına dizerek güveçler pişirebilirsiniz. Bu dediğimi ben uydurmuyorum yapanlar var. Yöresel bir tarif 😍...

🥟 Buzluğa atacağınız her türlü sebzeyi buharda 3 dk haşlayıp buzlu suya atarak şoklayıp istediğiniz şekilde dondurucuya atabilirsiniz. Aynı koyduğumuz gibi kalıyor hiç bozulmuyor 👍🏻

🥟 Konserve şişelerini özellikle büyük hacimli olanları başaşağı mantı katında tutarak sterilize edebilirsiniz. Birçok orta asya ülkesinde de zaten 3-4 L lik kavanozlar böyle sterilize ediliyor.


Mantı tenceresi alırken dikkat edilmesi gerekenler ise;

🥟 Mümkünse alüminyum olanlarını değil çelik olanlarını tercih ediniz. Evet alüminyum daha uygun fiyatlı oluyor ama çelik evladiyelik bir malzeme. Eğer ki bütçem ona yetti ya da elimde alüminyum olanı var diyorsanız mutlaka her hamur için yağlı kağıttan küçük parçalar keserek kullanın. Bu şekilde kenarı köşeli olanlar genellikle alüminyum oluyor 👇🏻.

🥟 Granit kaplama olarak yeni nesil mantı tencereleri piyasaya çıktı. Tavsiyem evet çok havalı modern görünüyorlar ama zamanla asinacagi için tavsiye etmem. Kullanırsanız da mutlaka yağlı kağıt ile kullanın ki aşınmasın. Ben kendi tenceremi telliyorum mutlaka hamur vs yapışıyor o delikli katmanlara 😔.


🥟 İnşallah size fikir vermesi açısından yardımcı olabilmişimdir. Sorusu olanlar yorumlar kısmına yazabilirsiniz 👇🏻👇🏻👇🏻


Fotoğraflardaki mantı tarifleri için 👉🏻Tıkkk







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek