Türkmen İşlekli Tarifi/İçlekli/Ishlekli/Iclekli/ Qatlaqlı İşlekli/ишлeкли/Türkmen Tagamlary

  Туркменский  ишлeкли


Youtube kanalım👉 Tık

Geleneksel Türkmen hamurişlerinden biri olan işlekli ya da içlekli büyük tepsilerde kızgın çeğe denilen çöl kumunda pişirilir. Eskiden göçebe hayat tarzınında zor çöl koşullarında hazırlanırmış. Kimisi içini 3 parmak kalınlığında, kimisi katlaklı(katmeli), ince tabakalı olarak ilden ile yöreden yöreye farklı şekilde hazırlamaktadır. İç olarak kıyma, doğranmış et, Göklü(yeşillikli), balkabaklı, balkabaklı kıymalı elde ne malzeme varsa onunla hazırlanır. Hamurunda illaki süt kullanmak gerekmiyor. Bazen 3 yumurta ve 3 su bardağı su, maya ile de hamur hazırlayıp mayalandırmadan direkt açarak da hazırlarım. Maya hamurun bekleme süresini azaltıyor ve kenar kısımları daha yumuşak oluyor. Benim verdiğim tarif orijinal tariftir 👌Hamuru açabildiğiniz kadar ince açıp öyle tereyağı sürmek bir diğer püf noktasıdır.

One of Turkmen recipes is ichlekli pronounced ishlekli) a meat pie that was traditinonally Baked buried hot in sand and embers. Uses as filling; mince, cutted meat, grated pumpkin, grated pumpkin-mince, green filling...

Malzemeler/Ingredients/материалы

Hamuru için (for dough/Для теста)
🧿1,5 su bardağı süt (1 1/2 cups milk/ 1 1/2 стакана молока)
🧿1,5 su bardağı su (1 1/2 cups water/1 1/2 стакана воды)
🧿6 su bardağı un (6 cups flour/6 стакана муки)
🧿1 silme yemek kaşığı tuz ( 1 tablespoon salt/1 стереть столовую ложку соли)

İçi için (for filling/начинка)
🧿500 g kıyma (500 g mince/500 г фарша )
🧿3 küp küp doğranmış soğan (3 cutted onions as cubes/3 нарезанных лука в виде кубиков)
🧿Karabiber, tuz(blackpepper, salt/Черный перец, соль )
🧿1 su bardağı su (1 cup water/1 стакан воды)

Hamurun arası için tereyağı (butter to make roll the dough/Масло)

Hamyry üçüncü;
1,5 stakan süt
1,5 stakan su
1 nahar çemçesinden azyrak duz
İçi için;
500 g farş
3 sany piyaz
Garaburç ve duz
1 stekan suw

Hamyryn arasyna mesge
Directions
Stir water, milk, salt and some of flour in a bowl. Gradually add flour and make a soft unsticky dough. Let the dough for 30 minutes. Prepare the filling. Make two parts the dough. Roll the one of the dough. Wipe on the soft butter. Make a roll. Rotate the roll. Let it a side. Repeat the same process for another dough ball. Roll the your first prepared roll as pan size. Transfer to pan. Pour the filling. Roll the another roll. Transfer to ishlekli. Give a shape like pic. Make holes with a fork. Bruss with oil Bake at preheatened 180 C/350F/gas mark 4 until golden brown. Bon appetit!
Yapılışı
Su,süt ve bir miktar unu yoğurma kabına alın. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru yarım saat kadar bekletin. İçi için gerekli malzemeleri karıştırın. Su ilavesini mutlaka unutmayın. Kıymalı harca katılan su kıymanın top top olmasını engeller ve çiğ olan eti kızgın buhar basıncı oluşturarak güzelce pişirir. Merak etmeyin içi çiğ kalmıyor. Sakın kıymayı kavurmaya kalkmayın bu tarifin özelliği kavrulmamış kıyma ya da doğranmış et ile yapılmasıdır. Orijinal lezzeti bozmayın. Hamuru 2 bezeye bölün. Bezerden birini oklavayla açın. Üzerine oda sıcaklığında tereyağı sürün. Rulo yapın. Rulonun iki ucundan tıpkı katmer yapar gibi dolayın. Üst üste koyup diğer hamura da aynı işlemi uygulayın. İlk açtığınız hamuru tepsi büyüklüğünde açın. İçini koyun. Diğer hamuru açıp üzerine kapatın. Kenarlarını bükün. Çatalla delikler açın. Üzerine yağ sürün.Önceden ısıtılmış 180 C fırında ya da kor ateş arasında sini ile pişirin. Afiyet olsun.


Ispanaklı Gatlakly Türkmen işlekli tarifi için 👉🏻Tıkkk


Türkmen tagamlary reseptleri için 👉🏻Tıkkk

Balkabaklı praşka tarifi için 👉🏻Tık

Balkabaklı Türkmen ishlekly tarifi için 👉🏻Tık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek