Bloğumda ve instagram sayfamda tarif verdiğim için bana mutfak ekipmanları ve robotları ile ilgili çok soru geliyor. Ayrıca fark ettim ki çeyiz alışverişini paylaşan birçok blogger ve youtuber kendileri çeyiz düzerken blog ya da kanal açıyor evlendikten sonra ya bırakıyor ya da kısacık bir video ile geçiştiriyor. Yeni ev alışverişi yapan bir çok kişinin haliyle aklı çok karışıyor. Her alışverişe çıkıldığında sayısız ıvır zıvır alışverişi yapılıyor sonra da gereksiz şeyler yüzünden pişmanlık yaşanabiliyor malesef. Bende bloğumda yeni bir dizi paylaşmaya karar verip çeyiz alışverişinin kalbi olan mutfak çeyizi ile başlamaya karar verdim 🥰. Öncelikle size tavsiyem liste hazırlamanız. En önemli ana parçalardan alışverişe başlamanız. En son herşey bittikten sonra dekorasyon süs alışverişi yapmanız.
Benim gibi herşeyi evde kendim yapmak istiyorum hem ne yediğimi bilmek hem de ev ekonomisine dikkat etmek istiyorum diyorsanız paylaşacaklarım tam size göre. Neyse konumuza dönecek olursak mutfak çeyizi listesi benim için şu şekilde
- Çelik tencere takımı: Hangi tencere takımını alırsanız alın iyi ki almışım dediğiniz evladiyelik tek tencere türü çelik tencereler oluyor. Her türlü yağ ve sararmış lekeyi cifleyip poşetin dışının yazısız kısmı ile tabanını bulaşık teli ile cifleyin tencere veya tavanız ilk aldığınız günkü gibi pasparlak oluyor 👌🤓. O parlaklığı gördüğünüz an olan rahatlama hissi tarif edilemez. Diğer seramik, teflon ve emaye tencerelerde bu kadar agresif cifleme işlemi yapamıyorsunuz haliyle ateş üstünde yemek pişirdikçe kararacaktır. Üniversitedeki malzemele bilgisi dersinde öğrendiğim bilgilere dayanarak şunları söylemeliyim ki; 18/10 Cr/Ni oranına sahip, kalın tabanlı çelik tencere tercih ediniz. Çelik demir, krom ve nikelden oluşan bir alaşımdır. Böylece birçok metalin ana problemi olan korozyon yani aşınma ve bozunma engellenir. Bir diğer çelik tencereler ile ilgili dikkat etmeniz gereken husus tencere tutacaklarının plastik değil metal olması ve tencere duvarlarının küre değil düz bir yapıya sahip olmasıdır. Unutmayın ki yüksek ateşte zamanla plastik tencere kulpları yanacak, yuvarlak tencereler ise daha kolay sararak kararak zaman içinde zor temizlenir bir hal alacaktır. Orta boy birkaç çelik tencere almanızı tavsiye ederim. Genellikle orta boy tencere çok kullanılıyor. Ayrıca karnıyarık-pilav tenceresi de çok büyük ihtiyaç. Eğer kalabalık misafirleriniz oluyorsa geniş çaplı pilav tenceresi sizin için çok kullanışlı olacaktır. Tutacak kulpları ve kapağı kalın değil de ince tarzda olan tencereler tercih ediniz. Özellikle tencere kapağının arasına giren suyu çıkarmak için resmen her defasında vidalamak gerekiyor. Eğer indüksiyon ocak kullanacaksanız biliniz ki çelik sizin tek tercihiniz olacaktır.
- Erzak Kapları; eğer erzak kabı alacaksanız aynı şekilli kaplardan çokça almanızı tavsiye ederim. Zamanla mutfakla daha çok haşir neşir oldukça, çocuk olunca daha cok erzak kabına ihtiyaç duyulmaktadır (k. mercimek, y.mercimek, nohut, kuru fasulye, mısır unu, şeker, un, arpa şehriye, tel şehriye, bulgur, pirinc, köftelik bulgur vs.). Farklı yerlerden alınan kaplar bölük pörçük düzensiz görünüyor. İllaki para harcanıza gerek yok. Zeytin kavanozu vs gibi market ürünlerinin kaplarını kullanarak da erzaklarınızı düzenleyebilirsiniz.
- Tavalar; Tava olarak tavsiyem çok marka pahalı ürünler almamanız. En pahalı tava seti de alsanız belli bir zaman sonra değiştirmeniz gerekiyor. Yapıştırmama özelliğini yitiriyorlar. Ben granit tavalar tercih ediyorum 🙃 teflon tavalara o kadar çok para vermek gelmiyor içimden. Granitler teflona göre daha geç çiziliyor. Krep tavası ve balık tavasi da vazgeçilmezlerim arasında. Balık tavasında balıktan çok katmer pişiriyorum 😂.
- Sahan; Bir büyük bir de küçük sahan alsanız yeterlidir. Set almanıza gerek yok. Ben bakır sahan kullanıyorum. Tahta, metal kaşık ayrımını yapmadan rahatça kullanabilirsiniz. Limon suyu ile de parlatıyorum 👌.
- Saklama kabları; yuvarlak şekilli olanlardan ziyade kare veya dikdörtgen saklama kapları daha çok yer tasarrufu sağlıyor.
- Nihaleler; Resmen eli kolu oluyor insanın. Özellikle renksiz nihaleleri tercih ediniz çünkü boyaları ve desenleri masa üzerine çıkabiliyor zamanla😠...
- Sürahi
- Ayaklı pasta servis tabağı ve pasta servis gereçleri
- Çöp kovası
- Mutfak yardımcıları; Kepçe, kevgir, maşa, spatula, çırpıcı, patates ezici, servis kaşığı gibi ekipmanlar. Özellikle kepçe ve kevgiri 2 tane almanızı tavsiye ederim. Eğer lokma, tulumba, hanım göbeği yapacaksanız bilin ki kızgın yağdan çıkardığınız şerbete attığınız tatlıları aynı kevgir ile bir sonraki turu yapmanız çok zor😵. Yine şerbetli tatlı yaptığınızda kirlenen kepçeyi çorba servisi için tekrar kullanmak çok pratik olmuyor. Tekrar yıka kurula ya da makinadan çıkmasını bekle zaman alıyor. Günlük kullanım için üçbuçukcularda çok kaliteli ve ucuz ürünler satılıyor onlardan tercih ediniz fazla masrafa gerek yok zaten çatal bıçak takımı ile servis gereçleri misafir servis takımı için geliyor.
- Mutfak ıvırzıvırları; Sarımsak ezici, huni, soyacak, silikon yumurta fırçası, çay süzgeci, elekler,hamur kesme ruleti, şişe açacağı, kabak oyacağı, ölçü kapları üç buçukcu tarzı yerlerde renk renk çeşit çeşit uygun fiyatlı ürünler bulunuyor. Bu arada benim en ama en çok kullandığım alet sarımsak ezici 😆. İkea tipi metal sarımsak ezici tercih edin. Plastik döne döne ezen eziciler hiç pratik değil, hem çok az sarımsak alıyor büyük sarımsakları küp küp doğramak zorunda kalıyorsunuz hem de tüm eliniz sarımsak suyu oluyor 😱. Metal kıstırmalı, çekirdek ayırıcı bölümü bile bulunan eziciler pazarda uygun fiyatlı satılıyor.
- Karıştırma ve Mikser Kapları; birden fazla almanızı tavsiye ederim. Yemek yaparken çok kullanılıyor. Köfte, sebze yemekleri gibi... Ayrıca mikser kabları mücver, pankek, kaşık dökmesi, krep gibi kahvaltık tarifleri hazırlarken çok büyük kolaylık oluyor. Neredeyse her gün kullanıyorum.
- Kapaklı hamur leğeni; Çokça açma, börek, poğaça, bazlama, ekmek gibi mayalı hamurları ile uğraşırken kolaylık sağlıyor. Ben 10 lik hamur leğeni kullanıyorum. Hamuru hazırla kapağını kapat mayalanmasını bekle çok rahat oluyor. Ayrıca kışlık sos, tarhana yaparken kocaman bir leğen şart.
- Süzgeçler elekler;
Yemek hazırlarken, pilav yaparken, et ve balık yıkarken çokça süzgeçe ihtiyaç oluyor. Bu şekilde geniş hacimli süzgeçler çok kullanışlı oluyor.
- Fırın kapları güveç kapları; Bilenler biliyordur aman be Müge o kadar da ayrıntılı anlatma diyebilirsiniz ama yine de bir hatırlatayım porsiyonluk güveç kapları sırsız, fırın sütlaç kapları silisyum sırlı oluyor. Et yemekleri için o geleneksel güveç kokusu ayrı bir lezzet veriyor o yüzden içi parlak olmayan kaplarda yemek yapınız. Birde bu kaplar için dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ilk kullanım öncesi kapların iç yüzeyini yağlayıp boş olarak fırında pişirmek. Toprak olduğu yemekleri bünyesine katabiliyor, deterjanı içine çekebiliyor. İlk kullanımdan önce bir kere yağladınız mı içiniz rahat olabilir. Geç ısınıyor ve geç soğuyor bu yüzden büyük sıcak güveç kabını fırından çıkarırken çok dikkatli olunuz. Ben altına ince kenarsız sinilerden koyuyarum alırken rahat oluyor.
Bu baton borcamlar büyük kek kalıbının tam yarısını alıyor. Kek hamurunu hazırlayıp yarısını çikolatalı yarısını meyveli yapabiliyorum. Malum herkes aynı çeşit kek sevmiyor 😂
Borcamlar da çok kullanışlı oluyor. Pişirdiğiniz kap ile servis edebilirsiniz. Streçleyip kalan yemeklerinizi buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bu arada streç film borcamlara inanılmaz derecede güzel yapışıyor. Bir kere yapıştımı buzdolabında kapaklı saklama kabı rahatlığında kullanabilirsiniz.
- Kek ve Tart Kalıbı
- Çatal kaşık takımı-günlük çatal kaşık takımı
- Bıçak seti, meyve bıçağı: Tezgah üstü bıçak setlerini çok tavsiye etmiyorum zaten tezgah üzerinde yeterince ıvır zıvır oluyor.
- Rende
- Limon sıkacağı; geniş cam hazneli veya kıstırgaçlı olanlarını tavsiye ederim.
- Kesme tahtaları:
- Salata kurutucu;Sonradan vazgeçemediğim bir alet oldu. Islak dereotu, pırasa vs tüm yeşillikleri bir turla hemencecik kurutuveriyor.
- Havan
- Merdane, oklava
- Hamur açma talbası
- Cezveler; Bir en büyük boy birde en küçük boy cezve yeterlidir. Ben bakır cezve tercih ediyorum.
- Kahve fincanları;
- Su, çay, meşrubat bardakları, muglar;
- Raf düzenleyiciler: Mutfak dolaplarınız belli olduktan sonra eşyalarınıza ve dolaplarınıza göre alınız.
- Servis tabakları, suplalar
- Kağıt havluluk;
- Masa örtüleri;
- Yağdanlık-sirkelik; geniş ağızlı kolayca ulaşıp temizlenebilen, ıbrığı ve tepesi tıpalı cam yağdanlıklar çok kullanışlı oluyor 👌.
- Baharat takımı; metal aksamlı porselen baharatlıklar gerçekten çok güzel görünüyor fakat taşınma esnasında kırılabilir ve kırılınca da takımı bozulabilir böylece hiç bir işe yarayamayabiliniyor. Ayrıca yeterli sayıda baharatlığı bulunmuyor, bazı modellerde de ağzı vakumlu olmayabiliyor. Ağzı vakumlu olması baharatlık için çok önemli. Zira zamanla bozulabilir, aromasını kaybedebilir. Ayrıca insan yemeklerinde sadece nane, pulbiber, karabiber, kekik mi kullanmak zorunda? Hiç mi köri, zerdeçal, defne yaprağı, kişniş kullanmayalım yani? Sayısını sizin belirleyebileceğiniz baharat takımı alınız. Ayrıca sofra için küçük akıllı baharatlık dedikleri az orta ve çok olmak üzere üç farklı büyüklükteki çıkışı olan baharatlık ve tuzluklar çok kullanışlı oluyor. Plastik baharatlık tercih etmemenizi tavsiye ederim çünkü baharatın kokusu plastiğin içine sinebiliyor. Yıkayıp başka bir baharat için kullanamıyorsunuz.
Bakınız öğrenciliğimdeki apart odamda bile baharatlığım mevcut 😂
Çaydanlık; çaycınız olsa bile mutlaka yedekte bir çaydanlığınız bulunsun. Bitki çayı yapacağınız zaman, kalabalık davetlerde, mevlütlerde çok işe yarıyor.
- Sos tenceresi; tereyağı vs eritmede, yumurta kaynatmada, her türlü sos hazirlamada kullanabilirsiniz.
- Tepsiler, siniler; özellikle annelerimizin kullandığı tarzda çelik siniler inanılmaz kullanışlı oluyor. İster tepsi olarak kullan, ister börek çörek servisi ve pişirmesi, ister yemek hazırlarken kullanın çok büyük kolaylık gerçekten.
- Kuplu kaseler, sufle kabı: Dondurma, sütlaç ve puding gibi tatlılarda oldukça sık kullanıyorum. Sufle kabı ise sufle ve krem karamel ve cream brulé yaparken kullanıyorum.
- Cam kaseler, salata kaseleri ve çerezlik: Yemek hazırlarken, yoğurt vs servis ederken cam kaseler oldukça çok kullanışlı oluyor.
- Misafir ve günlük yemek takımı: Yemek takımı alırken klasik ve zamansız modeller tercih ediniz çünkü modern modellerin modası her sene değişiyor. Kare tabaklar bulaşık makinesinde pek kullanışlı olmuyor. Onun yerine yuvarlak klasik veya sade porselen takımlar tercih edebilirsiniz.
- Termos; Çok elzem degil diyebilirsiniz ama benim gibi labaratuvara bile termos ile çay götüren biri için çok hayati bir ihtiyaç. Napayım gün ağarmadan gidip hava kararınca geliyorsam eve gelene kadar çaydamı içmeyelim?🤣 Ayrıca piknikte çok iyi oluyor 👌.
- Mutfak bezleri, fırın eldiveni, mutfak önlüğü, bulaşık süngeri ve teli, yağlı kağıt, çöp poşeti, alimünyum folyo (sadece cheesecake yaparken kullanıyorum), streç film
Kahvaltı setini ben çok gereksiz buluyorum. Zaten yemek takımının servis tabakları kullanılıyor. İhtiyacınıza göre servis tabakları ve çok gözlü reçellik tabaklar daha kullanışlı ve şık oluyor. Hem zaman kahvaltı setlerinin sayısı her aileye uymuyor. Hem çok yer zapt ediyor hem de gereksiz pahalı...
nice
YanıtlaSil