🛒Çeyiz Alışverişinde Nelere Dikkat Edilmeli?🛒



Herkese merhabalar! Bana uzun zamandır çok sorulan çeyiz alışverişi, mutfak çeyizi ile ilgili sorularınızı, benim önerilerimi anlatmaya çalışacağım. Madde madde önemli noktaları anlatmak daha doğru olacaktır:

  • Kendi yaşam tarzınızı göz önünde bulundurunuz. Sizin ve müstakbel eşinizin sevdiği, sevmediği şeyleri belirleyin ve ortak karar alınız. Siz hamurişi sevmeseniz bile eğer eşiniz seviyorsa merak etmeyiniz siz artık hamurişi ustası adayısınız😂. Yani demem o ki artık sen ben yok biz var 🧡. 
  • Eğer çeyizinizi aileniz önceden hazırlamamış ise yani kendiniz alacaksınız mümkün olduğunca az alışveriş yapın. O veya bu şekilde o eksikler zamanla kapatılır. Zaten evlenmek, düğün yapmak oldukça masraflı bir şey birde o dönemde ıvır zıvır alışverişi ile paranızı harcamayınız. Onun yerine yeni evli iken hazır daha çocuk olmadan gezebildiğiniz kadar gezin. Yıllar sonra elinizde kalan anılarınız, fotoğraflarınız oluyor. O yıllar geri gelmiyor, en güzel zamanlarınızı borc ödemekle geçirmeyiniz.
  • Eğer meslek gereği çok tayininiz çıkıyorsa, devlet memuru iseniz ve tayin ihtimaliniz varsa kırılabilir eşyaya yatırım etmeyiniz. Unutmayın 3 taşınmadan sonra tüm mobilyalar pert olacak, birçok cam ve porselen eşyalarınız kırılacaktır. Çünkü eşya taşımacılığı yapanlar hiç dikkat etmiyorlar. Tayinli ailede ne kadar eşya o kadar külfet demektir. Minimal yaşamanız gerekiyor.
  • Instagram sayfalarına bakıp kesinlikle sunum alışverişi yapmayınız. O sayfaların çoğuna firmalar tarafından reklam ve özendirmek amaçlı ürünler bedava gönderiliyor. Hepsi para tuzağı kanmayınız. 
  • Akraba ve arkadaşlarınıza göre evininizi düzmeyiniz. Kardeş dahi olsanız sizin geliriniz, ihtiyaçlarınız, yaşam stiliniz farklı olabilir. Siz ayrı bir bireysiniz. O evine şu mobilyaları aldı ben de alayım demeyin.
  • Yeni gelin olduğunuz dönemde mümkün olduğunca gün gibi etkinliklerden kaçının. Çünkü o günlerde genellikle misafir olunan evin kritiği yapılıp eleştiriliyor. Eve misafir   gelinen kişi sayısı artıkça ihtiyaç duyulan  eşya  sayısı artıyor. Daha çok bardak daha çok tabak daha çok eşya, peki sizin o kadar insanın kullanacağı eşyayı depolayacak alanınız var mı? Sizi iyi hissettiren insanlar ile beraber vakit geçirin. Gerçekten sizle muhabbet etmek isteyecek dostlarınız sizle dışarda da çay kahve içebilir size maddi ve manevi yük etmez.
  • Evlilikte öncelik siz ve eşiniz olmalıdır. Mahremiyetinize 3.kişilerin müdahale etmesini engelleyiniz. Özellikle doğup büyüdüğü şehirde yaşayanların başına çok gelen bir durum. Ne kadar çok annene gidiyorsun? Çok alışveriş yapiyorsun bir kilo patates ikinize bir ay rahat gider. Çeyizinde ne vardı? Eşin sana ne aldı? Maaşınız ne kadar? Çocuk düşünüyor musunuz? Niye çocuk yapmıyorsunuz? İkizlerin tüp bebekle mi oldu yoksa normal mi 🤪? Sanane yahu 😡
  • Oturacağınız evi görmeden mobilya alışverişi yapmayınız. İş durumu, konum gibi sebeplerden dolayı küçük evlerde durmanız gerekebilir. Aldığınız oturma grubu sığmayabilir. İnanin fazla eşyayı heleki gurbette iseniz koyabileceğiniz hiçbir yer yok. 
  • Kullanacağınız mutfağı görmeden beyaz eşya ve mutfak eşyası almayınız. Zaten beyaz eşya ve mutfak elektroniği çok fazla modası değişen eşyalardır. Almak için acele etmeyin. Bunun yerine mutfak alışverişiniz için altın biriktirebilirsiniz. Unutmayın altının değeri düşmez paranın değeri düşer. İhtiyacınız olduğu anda elinizde hazır para bulunsun.
  • Eğer kendi evinizde oturacaksanız tamam ama kirada oturacaksanız ve evinizde yüklük gibi bir dolap imkanı yoksa çok fazla yorgan, yastık vs almayınız.
  • Evinize eşya alırken birkaç sene içerisinde o evde ana kucağı, mama sandalyesi, oyun parkı vs gibi çok fazla eşya almak durumunda kalacağınızı düşünerek alın. Unutmayın ki çocuk olunca sizin dekorasyonunuz degil tamamen onun düzeni önemli olacak.
  • Mümkün olduğunca çeyiz setlerinden kaçın. Paranızı tek seferde küt diye yutan o setlerde satılmayan ürünlerin kombinasyonu oluyor. 2 şer santim arayla o kadar minimoy tencere neye lazım ki? Gerekirse kendi setinizi kendiniz oluşturun. A 101, şok, bim, üç buçukçu gibi yerlerde daha güzel daha kullanışlı ve çok ucuza tencere, tavalar var. İllaki tencere seti alacaksınız cr/ni oranına dikkat ederek sadece çelik tencere seti alın. Çünkü çelik tencereler evladiyelik oluyor. Teflon, granit, seramik zamanla kullanılmaz hale geliyor. Ama demiyorum ki hiç granit tava almayın. İhtiyacınıza göre istediğiniz boyutta granit tava, pilav tenceresi ve krep tavası benim tavsiyemdir. Pahalı mağazalara marka parası vermeyin. Hepsi aynı işi görüyor. Marka fark etmiyor.
  • Eğer anneniz sizin için çeyiz hazirliyorsa bırakın kadın içine sinecek şekilde hazırlığını yapsın. İleride evlenirken masraflar çok olunca maddi durumunuz yetmeyebilir o zaman da elinize hazır gelir. Fazlasını evinize götürmeyebilirsiniz. O işlemeli örtüler vs ay modası geçti diye kimseye yaptırmadılar sonra bir vintage akımı çıkardılar insanlar instagram hesaplarından onca para vererek alıyorlar. Şu an size işlemeli yatak eteği lazım olmayabilir fakat ileride oğlunuz olur sünnet yatağını süslerken elinize hazır gelir. Annenizin siz büyürken hazırladığı çeyizi çok da hor görmeyin. Önemli olan siz evlenirken kendinize ekstra masraf yük etmemeniz.
  • Klasik tarzda zamansız eşyalar, tabaklar alın. Bugünkü internette fenomen olan tabaklar bir beş sene sonra demode olacaktır. Klasik her zaman kullanılabilir. Annemin ben küçükken aldığı yemek takımını ben su zamanda bile gayet güzel kullanıyorum. Hiç de 21 sene önce alınmış gibi durmuyor 🤣🤣🤣.
  • Fazla eşyaya gerek yok derken demiyorum ki hiç misafir takımınız olmasın, çatal bıçak seti almayın. Olaki misafir, mevlüt durumunuz oldu insan içine çıkacak bir takım yeterlidir.
  • Oturma odası, misafir odası ayrımı yapmayın eğer eviniz 6+1,7+1 değilse. Hayat kısa misafire göre kendi evinizde ömür geçmez. Temizliği kolay, rahat ve şık oturma grubunuz olsun. Özellikle bazalı yatak olabilen grupları tavsiye ederim. Olaki anneniz, nineniz vs sizi ziyarete geldi ya da aileniz çok büyüdü hemen yatağa dönüştürebilirsiniz. Ayrıca fazla eşyaları saklamak için fazladan alanınız oluyor.
  • Evinizi kurarken herşeyi toz pembe yapmamaya özen gösterin. Demiyorum ki sevmediğiniz renkleri kullanın. Perde, tül, koltuk, hali herşeyi pembe yapmayın. Başka renkleri de kullanin.
Genel olarak çeyiz alışverişi ile ilgili söylemek istediklerim bunlar. Benim unuttuğum varsa siz yazabilirsiniz 👇.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek