Bülbül Yuvası Tarifi/Турецкая пахлава/Nightingale home Baqlava


Sütlü Nuriyeden büzme baklavaya, şekerpareye, lokmaya kadar birçok tarif paylaştım. Bu sefer de en sevdiğim baklava çeşitlerinden bülbül yuvası paylaşayım dedim 🤗.

There are many types of baklava in Ottoman cuisine. Ottoman style baqlava different from Greek and Asia Style (Azerbeijain, Kazakistan, Armenian) Baqlava. Shape and name are same but recipie and method are totally different.

Malzemeler

Hamuru için (for pastry)

2 yumurta (2 eggs)
1 çay bardağı sıvıyağ(1/2 cup vegatable oil)
1 çay bardağı süt (1/2 cup milk)
1 çay bardağı su (1/2 cup water)
1 yemek kaşığı sirke (1 tablespoon vinegar)
Yarım çay kaşığı kabartma tozu (1/2 teaspoon baking powder)
Aldığı kadar un (flour, u must make a little bit stong pastry)

İçi için ( for filling)
İnce kıyılmış kuruyemiş ( chopped nut (walnut, peanut, hazelnut, pistachio etc.)

Açmak için nişasta (starch to make phylo)

Şerbet için (for syrup)
3 su bardağı su (3 cups of water)
4 su bardağı şeker(4 cups sugar)
Birkaç damla limon suyu (a few drops lemon)

Üzerine tereyağı-sıvıyağ karışımı

Yapılışı
Öncelikle şerbeti hazırlayın. Şeker ve suyu tencereye alın. Baloncuklar çıkmaya başlayınca 10 dk kaynatın.

(First, prepare the syrup. Boil sugar and water. When you see bubbles boil the syrup for 10 minutes. Remove from the heat. Let it cool.)

Hamur için tüm sıvı malzemeleri karıştırın. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamuru 20 dk kadar bekletin. Küçük küçük bezeler yapıp bu bezeleri çay tabağı boyutunda açın. Strece birbirine değmeyecek şekilde sarın. Vaktiniz yoksa 5 saat ama tavsiyem 1 gece buzdolabında bekletin. Bekleyen hamur daha kolay açılacaktır.

(Stir liquid ingredients and gradually add flour. Make a unsticky pastry. Wrap and let the pastry for 20 minutes. Make little balls from the pastry. Roll as 5 cm size. Wrap the little rolled pastries and refrigerate at least 5 hours but my advice overnight. U can easily roll the rested pastry as phylo leave.).

Açtığınız hamurların arasına bolca nişasta serpin. İlk başta bolca nişasta serpin ki sonra tekrar tekrar ilave etmetin. Nişasta çok fazla olursa hem çok yırtılır hem de tadı güzel olmaz. Üst üste en fazla 3 bezeyi açın. Üst üste aynı anda açmak daha kolay oluyor yufka hemencecik inceliyor.

Sprinkle too much starch between rested pastries surface, just one time. Put on top of each other three pastries and roll its. Make very thin phylos. So you may prepare the phylos for a short time.

Açtığınız her bir yufkayı dörde bölüp her bir çeyreğin geniş kenarına içten serpip daha ince bir oklavaya ya da 5 numara şişe sarın. Uç kısmını sarmayın. Kenarlarından büzün ve birleştirin. Tüm işlemi hamur bitene kadar tekrarlayın.

Divide into four pieces each of phylos. Put some nut to outer part each of quarter.
Roll by very very thin wood stick and purse up from both of two sides and incorparete. Make circles. Replace the pan.  Repeat the same process until all pastries be thin phylos.

Tereyağını eritin varsa köpüklerini alın. Sıvıyağını ekleyin ve tüm tatlilarin üzerine dökün. Tatlınızı önceden ısıtılmış düşük dereceli fırında kuruta kuruta pişirin. Ya önceden ısıtılmış 160 derecede yaklaşık 2 saat yada 175 C de yarım saat sonra 150 ye düşürüp altın rengi olana kadar pişirin. Her fırının sıcaklığı, pişirme süresi farklı oluyor o yüzden uzman sizsiniz.

Melt the butter and remove bubbles otherwise protein bubbles will be black points on baked dessert. Pour vegatable oil. Bruss with oil mix . Bake at low heat until dessert be golden Brown. Bake at preheatened 160 C for 2 hours or bake preheatened 175 C for 30 min then reduce the heat 150 C until be golden Brown. The important point is low heat and a long time and golden Brown dessert base.

Fırından çıkmış tatlıya soğuk şerbeti gezdirin. Isı farkı düfüzyonu yani şerbeti çekmesini sağlar. İste tatlınızı önceden pişirin sıcak şerbet dökün. Tercih size kalmış. Baklavacılar her zaman sıcak şerbet kullanır çünkü tatlının daha çabuk satıma gelmesi gerekir. Beklenen süre ekonomik kayıptır.

Pour cooled syrup on baked dessert. Rest it overnight. If you want bake the dessert, pour the syrup then a few days later. Dessert cool- hot syrup or hot dessert-cooled syrup it doesnt matter.

Tatlınızı hazırlayıp, yağlayıp dondurucuda saklayabilirsiniz. Çıkarip pişirip şerbetlerdeniz size kolaylık olacaktır.

If you want keep in freezer the dessert before incorparete syrup step. Then bake and pour syrup.

Tatlıların orta kısımlarını cevizle süsleyin (Decorate the center of circles with some nut).

Afiyet olsun (Bon appetit!)

Not: Baklava yufkası açarken kapı pencere açık olmasın. Rüzgar ile yufkalar kurur ve açılmaz.

PS: During making baqlava, dont open windows and Doors. Otherwise phylos will dry, so can not make very thin phylos.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek