Ev Yapımı Pratik Fermente Tarhana Nasıl Yapılır?






Merhabalar. Annemin yıllardır yaptığı kırmızı biber tarhanası tarifinin altın ölçülerini aldım ve paylaşmak istedim. Burada toz maya yerine ekşi maya veya nohut mayasını da kullanılabilirsiniz. Zaten tarhanayı fermentasyonda uzun süre bırakmakdaki amaç bu maya oluşumunu sağlamak. O yüzden süreci hızlandırmak için başta maya katılıyor. Ama ben hızlı değil yavaş yavaş fermentasyon olsun vaktim çok diyorsanız üç hafta ara ara hamuru yumruklayıp bekletebilirsiniz. Tercih sizin.


Malzemeler 
Yarım kg soğan
2 kg domates
10 kg kırmızı biber
1 kg süzme yoğurt.
1 çorba kaşığı maya
Un

Yapılışı 
Soğan ve kırmızı biberi küp küp doğrayın. Sıvıyağda kavurun. Domatesi küp küp doğrayın. Tencereye alın. İyice eriyene kadar tarhana pişirgisini kaynatın. Tencerenin üzerine çıkan yağı kaşıkla alın. Tüm sebzeler iyice yumuşayıp eriyince altını kapatın. Biz bu tarhana harcına pişirgi diyoruz. Pisirgiyi tamamen soğuyuncaya kadar bekletin. Soğuyunca pişirginin suyundan alıp süzme yoğurdu ezin. Pişirginin içine aktarın. Mayasını ekleyin. Karıştırın ve en son azar azar un ilavesi yapın. Unu çok katmayın. Cıvık bir hamur olması yeterlidir. Üzerini kapatıp bir gün mayalanmaya bırakın. Ertesi gün kabaran hamuru yumruklayıp havasını alın ve  temiz bir beze kaşık kaşık hamurdan parçalar döküp kurumaya bırakın. Kuruma aşamasında direkt gün ışığı alan yer değilde mümkünse çok esen fazla güneş almayan bir yer seçin. Hamurları çevirip alt kısımlarınında kurumasını sağlayın. Kuruyunca elinizle hamuru kırıp parçalar halinde ufalayın.


Kuruyan tarhanayı elekten geçirip toz kısmını ayırın. Büyük parçaları tekrar ufalayın. Tekrar ekleyin. Tüm tarhana toz haline gelince tekrar temiz bir çarşaf üzerine serin ki hiç arasında nemli kısım kalmasın. İstediğiniz zaman soğuk suda çözdürüp pişirebilirsiniz. Afiyet olsun.





 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek