🥧🎃Balkabaklı Lorlu Cheesecake/ Тыквенно творожный чизкейк с карамелью 🎃🥧

 




Merhabalar. Bugün birçok çizkeke göre daha ekonomik ve kolay bulunan malzemelerle harika bir balkabaklı çizkek tarifim var. Ölçüler tamamen bana ait fakat hâli hazırda Rus Mutfağı'nda yapılan bir çizkek. Karamel sos olarak muraveynik de gösterdiğim koyu renkli süt reçelini kullanabilirsiniz. Avrupa'da dulce de leche olarak da bilinir. Fakat ben zincir marketlerde kolayca bulunabilen malzemelerle hazırlamak istedim çok da güzel oldu ☺️🥧. İçinde ki balkabağı tadı hissedilmiyor daha çok karamel tadını alıyorsunuz. Artan kabak tatlısı için de güzel bir alternatif diye düşünüyorum 😊. Çünkü kimse içinde balkabağı olduğunu bilemedi😂. Lor yerine taze sütünüz varsa çökelek hazırlayıp, krema yerine de kaymak kullanabilirsiniz. Daha önce defalarca kaymaklı çizmek tarifi vermiştim. Kakaolu tart hamuru ve çikolata sosu tadını nirvanaya ulaştıran önemli unsurlardan 🤭.

Malzemeler

Tabanı için(for base)

150 g tereyağı veya katıyağ(150 g butter)

2,5 su bardağı un(2 1/2 cups flour)

3 yemek kaşığı kakao(3 tablespoons kakao powder)

1 çay bardağı pudra şekeri(1/2 cup powdered sugar)

3 küçük yumurta(3 small size eggs)

İçi için(for filling )

750 g lor(750 g curd/tvarog/ ricotto)

3 yumurta(3 eggs)

1 su bardağı balkabağı püresi(1 cup Pumpkin pureé(

1 portakal kabuğu rendesi(1 tablespoon zest of orande)

3 pkt vanilya(3 packages vanilla sugar powder)

1 kutu krema(200 ml heavy cream)

Karamel sos(caramel souce 👇🏻 or 1 can dulce de leche)

2 yemek kaşığı nişasta(2 tablespoons starch)

1 yemek kaşığı un(1 tablespoon flour)


Karamel Sos için(for caramel souce)

1,5 su bardağı şeker(1 1/2 cups sugar)

2 pkt krema(400 ml heavy cream)


Çikolata Sos için(Chocolate Souce)

1 su bardağı süt(250 ml milk)

1 yemek kaşığı nişasta(1 tablespoon starch)

3 yemek kaşığı şeker(3 tablespoons sugar)

1 yemek kaşığı kakao(1 tablespoon kakao powder)

40 g bitter çikolata(40 g bitter chocolate)


Yapılışı

Yağ ve unu kum gibi olacak şekilde karıştırın. Bu işlemi bir rondoda yapabilirsiniz. Önemli olan yağın undaki gluteni inaktive etmesi. Sonrasında kakao, pudra şekeri ve yumurtayı teker teker ekleyin. Normalde 1 bütün+1 yumurta sarısı kullanıyorum fakat bu defa yumurtalar çok küçüktü 3 tane yeterli geldi.


Bir yandan karamel sos için şekeri geniş çaplı bir tavaya alın. Ocakta orta ateşte erimeye bırakın.


Eriyince 2 kutu kremayı ekleyip eriyene kadar bekleyin. İlk önce sertleşen karamel ısıyla eriyecektir. Kenara alıp soğumaya bırakın.


Hamuru kelepçeli kalıba uygun olacak şekilde açın. Kenarlarını düzeltin.



Çatalla hamurun tabanında çok kabarmaması için delikler açın.


İçinin dolgusu için lor, yumurta, balkabağı püresi, vanilya ve kremayı bir kaba alın.



Blendırdan geçirip iyice homojen olmasını sağlayın.



Karameli ekleyip tekrar blendırdan geçirin. En son un ve nişastayı ekleyin. Tekrar blendırdan geçirin.


Dolguyu kelepçeli kalıba aktarın. Bir kab su ile birlikte 170 C fırında 1 saat 10 dk kadar pişirin. Fırını kapatın ve 1 saat kadar fırında soğumaya bırakın.



Üzeri için süt, nişasta ve şekeri bir tencereye alın. Karıştırın ve koyulaşana kadar pişirin. Göz göz olunca ocaktan alın ve çikolatayı ekleyip karıştırın. Çizkekin üzerine yayın. Soğumaya bırakın. Buzdolabında bir gece bekletin ve servis edin. Afiyet olsun.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek