Ekşi Mayalı Mahlepli Poğaça/Sourdough Mahlep Buns

 


Nasıl güzel bir kokusu tadı var anlatamam. Çok kolay bir poğaça tek zorluğu uzun fermentasyon süresi ama bu tat bu yapı için değer bence 🥰. Yiyen herkes çok beğendiği bu hamuru mutlaka kaydedin. İçindeki mayonez ayrı bir yumuşaklık veriyor. Praşkada  da hamura mayonez katanlar var. Bende poğaça hamurunda denedim ve beğendim.

Ekşi mayalı poğaça: 1 su bardağı yoğurt (1 cup yoghurt)
1 su bardağı süt (1 cup milk)
1 su bardağı su (1 cup water)
2 yemek kaşığı mayonez(2 tablespoon mayonnaise)
1 yemek kaşığı tuz(1 tablespoon salt)
1 su bardağı aktif ekşi maya(1 cup activated sourdough)
1 tatlı kaşığı mahlep(1/2 tablespoon mahlep)
1 çay bardağı sıvıyağ (1/2 cup vegatable oil)
Alabildiğince un(Flour)

Yapılışı 

Herşeyden önce ekşi mayayı bir gün önceden besleyin. Havalar soğukken birer gün önceden iki defa ard arda, sıcakken günde 2 defa besleyerek aktifleştiriyorum. 1 hafta beslenmeyen buzdolabındaki ana maya için tek besleme yeterli gelmiyor.

Tüm sıvı malzemeleri ve mayayı karıştırın. Azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun. Oda sıcaklığında 2 saat bekletin. Buzdolabına kaldırın. 




Ertesi gün şekil verin. İçi için salam dilimleri kullandım siz istediğiniz malzemeyi seçebilirsiniz. Üzerini örtüp oda sıcaklığında 3-4 saat bekletin. Yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin. 180 C soğuk fırında pişirin. Fırın ısınırken tekrar mayalanıyor. Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek