Ekşi Mayalı Salçalı Zeytinli Çörek

 


Merhabalar. Ekşi mayalı çok lezzetli yine bir hamurişi tarifim var. Ekşi mayalı olduğu kadar instant maya ile ilk mayalanayı 1 saat tepsi mayasını 40 dk tutarak da yapabilirsiniz. Ayrıca benim ekşi mayam yok hazır mayayı kullanmak istemiyorum farklı bir lezzet istiyorum derseniz nohut mayası ile de yapabilirsiniz. Nohut mayası tarifi için 👉🏻Tıkk

Hamuru yoğurduktan sonra 2-3 saat mayalanmaya bırakıp buzdolabına kaldırıp ertesi gün şekil verip yine 2-3 saat tepsi mayasını aldırıp pişirebilirsiniz. Yahut Şekil verip buzdolabına kaldırıp soğuk fermentasyona bırakıp ertesi sabah pişirebilirsiniz. Karışık gibi geliyor ama birkaç defa yapınca çok pratik olduğunu ilk defa deneyecekler görecektir.

Bu konuda yani soğuk fermentasyon ve ekşi maya ile alakalı sorusu olan varsa aşağıya yazabilir👇🏻.

Malzemeler

Hamuru için (for dough)

1,5 su bardağı süt (1 1/2 cups milk)

1,5 su bardağı su (1 1/2 cups water)

3/4 su bardağı aktif ekşi maya ya da 1 tatlı kaşığı kuru maya(3/4 cup activated Sourdough or 1/2 tablespoon dried yeast)

2 yumurta akı (2 egg whites)

6-7 su bardağı un (6-7 cups flour)

1 yemek kaşığı tuz (1 tablespoon salt)


Arasına (for Souce)

2 yemek kaşığı salça (2 tablespoon tomato paste)

1 kahve fincanı kadar su (1/4 cup water)

Zeytinyağı (olive oil)

1 yemek kaşığı kekik(1 tablespoon thyme)

1 tatlı kaşığı mercanköşk (1/2 tablespoon marjoram)

1 tatlı kaşığı tuz (1/2 tablespoon salt)

2 çay kaşığı karabiber (2 teaspoons blackpepper)

1 kase çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin (1 cup seeds removed Black olive)


Üzerine 

2 yumurta sarısı (2 egg yolks)

Susam  (sesame )


Yapılışı


Hamuru için su, süt, maya ve bir miktar unu karıştırın. Azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Mayalanmaya bırakın.





Arasına sürmek için salça, baharatlar ve zeytinyağını karıştırın. Suyu salçayı açmak için biraz ekledim. Zeytinyağını da sürecek kıvama gelene kadar göz kararı ekledim. 


Mayalanan hamurdan un serperek bezeler koparıp yuvarlayın.


Elinizle bezeleri açıp salçalı karışımından sürün. Zeytinleri serpiştirin. Rulo yapın.Ruloyu kendi edrafımda döndürün ve uçlarını birleştirin.  Tepsiye dizin. 3 saat tepsi mayası aldırın. Bu aşamada buzdolabına kaldırıp ertesi gün pişirebilirsiniz. 

Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Soğuk fırına 180 C ye ayarlayıp üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyip servis edin. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek