🍎🥯Elmalı Şekerli Tatlı Poğaça/Elmalı Bulka/Elmalı Tatlı Çörek/Elmalı Pastane Usulü Ponçik🍎🥯

 



Merhabalar. Yine arşivimde kalıp paylaşmayı unuttuğum bir tarif. Daha doğrusu çocukluğumun lezzetlerinden annem aynı tarifi üçgen rulolar şeklinde yapardı. Tek bir hamur hazırlar iç ve şekil her tepside farklı kombinasyonlar denerdi. Benim en sevdiğim tabikide elmalı tarçınlı olanıydı. Ben bu defa kolay olması açısından bulka şekli verdim siz istediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Özellikle bu tarz şekerli tatlı poğaçalar tüm eski Sovyet ülkelerinde ve Slav topluluklarında çok meşhurdur. Türkiye de genellikle elmalı pastane usulü ponçik olarak biliniyor. Mutlaka tavsiye ederim yumuşacık mis gibi kokan hafif tatlı poğaçalar oluyor. İstediğiniz marmelat, meyve püresi, reçel, ceviz şeker karışımı, kahvaltılık çikolata vs çeşitli harçları kullanabilirsiniz. 

Üzerine pudra şekeri elemek yerine pryanik tarifimdeki gibi glazür ile de kaplayabilirsiniz. Pryanik tarifi için 👉🏻Tık

Hamuru için(for dough)

🍎1 su bardağı süt(1 cup milk)

🍎1 kutu krema (200 ml heavy cream)

🍎1 su bardağı şeker(1 cup sugar)

🍎1 pkt instant maya(1/2 tablespoon instant yeast)

🍎1 yumurta(1 egg)

🍎50 g erimiş tereyağı(50 g melted butter)

🍎2 pkt vanilya(2 packages vanilla sugar powder)

🍎1 limonun kabuğunun rendesi(Zest of 1 lemon)

 🍎3+? Su bardağı Un(3+? cups flour)

İçi İçin; For the filling)

🍎4-5 adet elma (4-5 apple)

🍎1 su bardağı Şeker (1 cup sugar)

🍎1 çay kaşığı tarçın (1 teaspoon cinnamon powder)

Yapılışı

Öncelikle elmaları yıkayıp ayıklayın. Rendeleyin. Şekeri ilave edip buzdolabında eğer vaktiniz varsa 1 gece bekletin. Sonra tavada elmaları pişirin. Ocaktan alın tarçın ekleyin.


Hamuru için süt, şeker ve bir miktar unu iyice karıştırın.



Eritilmiş tereyağı, yumurta, vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyin. Karıştırın.



Azar azar un ilave ederek yumuşak kesinlikle katı olmayan biraz ele yapışan bir hamur yoğurun.Unu fazla katarsanız poğaçalarınız kaskatı olur. Hamurun yumuşak olmasına dikkat edin.




Üzerini örtüp 2 saat mayalanmaya bırakın. Tatlı mayalı hamurları daha uzun süre bekletmek gerekir. 2 saatten az mayalamaya bırakmayın.



Dinlenen hamurdan bezeler koparıp elinizde açın ortasına elmalı harcı 1 yemek kaşığı kadar koyup altını iyice kapatın. Tepsiye dizin. Üzerini örtüp 40 dk kadar mayalanmaya bırakın. 180 C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Üzerine pudra şekeri ekleyip servis yapın. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek