Fritöz Tavsiyesi/ Fritöz Önerileri/ King Df 23 Maxifry Fritöz Yorum




Herkese merhabalar! Cuma günü instagram'da anket yayınlamıştım "fritöz inceleme yazısı ister misiniz?" diye. Beklediğimden daha fazla evet cevabını alınca çok mutlu oldum ve hemen yazıma başladım. İyi bir fritöz arayışım uzun zamandır vardı. Tefal, king, arçelik, beko, fakir, korkmaz vs birçok fritöz araştırdım. En sonunda King Df 23 Maxifry fritöze karar verdim ve 270 kusur gibi çok iyi bir fiyata buldum. Uygun fiyatlı olması, bu markanın birçok ürününü uzun yıllardır kullanmam (çaycısı, blendır seti, mini tost makinası-10 yıldır hala ilk günkü heyecanı ile çalışıyor 😁🤣) ve en önemlisi haznesinin 2,5 L olması benim tercih sebeplerimdendi. 

Öncelikle bu ürünün özelliklerine bakacak olursak; teflon kazana sahip, parçaları makinede yıkanabilir, çift ısıtıcı rezistans teline sahip biri kazanın içinde biri de kazanın tam altında gövdeye yapışık.  Ki bu özelliğini kargoyu açınca öğrendim. Hiçbir sitede ürün tanıtımında bile bu özelliği anlatan bir ibare göremedim.

Kazan altında 3 sivri priz benzeri iletken çubuk var böylece kazanı takınca 2 rezistans beraber çalışıp yağı oldukça hızlı çalıştırıyor. Bu özelliği harika çünkü birçok fritözde sırt kısmında tek ve kazan içine sarkıtılan çıkarılabilir rezistans bulunuyor. Yani ucuzundan bir rezistans alsam sanayide gövde ve kazan yaptırsam o satılanlardan hiçbir farkı olmaz😆. 

Resimde gördüğünüz delikli yapıdan buhar çıkıyor. Görmüş olduğunuz kapak takılıp çıkartılabilir. Temizliği açısından çok güzel bir özellik.



Sepetin kazana takıldığı tarafta küçücük bir çıkıntı var bilmem fotoğrafta tam görülüyor mu. Böylece sepeti çıkartmadan rahatça yağını süzdürebilirsiniz.


Sepeti yeterince sebze alıyor. Büyüklüğünü nasıl tarif edeyim bilemiyorum ama, hani şokda satılan kızartma tavası var ya işte onun telinin kare hali. Kızartma kolu kol üzerine ki düğme benzeri aparatla 90 derece dik konuma gelebiliyor. Böylece sepeti alıp koymak çok daha kolay oluyor. Kızartma esnasında tekrar gövdeye yapışık pozisyona getirmek gerekiyor ki bir yere takılıp devrilmesin. Gövdesi inox baya bir kaliteli malzemeye sahip ki bu hacime sahip birçok fritöz plastik gövdeye sahip. Kapak kısmı ve tutacakları plastik böylece fokur fokur yağ kaynarken rahatlıkla tutabilirsiniz. Eliniz yanmıyor. Yalnız kapağı açarken kızgın buhar çıkışı olabiliyor  yinede dikkat edin.



Kazanın yarısına yakın yerde minimum ve maksimum çizgileri var. Yağı minimum çizgisinden az, maksimum çizgisinden çok doldurmayınız. Klavuzundaki min ve max arasında doldurun yazıyor. Benim tavsiyem eğer çok yağ çeken bir gıda kızartmıyorsanız min çizgisinde bırakın zira sepeti doldurduğunuzda yağ seviyesi baya bir yükseliyor. En fazla 2,4 L yağ doldurulması öneriliyor. Bu da bir aile için gayet yeterli bir miktar diye düşünüyorum.
Sepeti doldurup, yağı kızdırıp kapağı kapalı bir şekilde kızartma yapmanız gerekiyor ki güvenli ve pratik şekilde bir kızartma yapın. Sepetin en altına kabakları en üste de etli kırmızı biberi döşedim. Aynı anda kızarttım. 170 derecede 15 dk da gayet güzel kızardılar. Sizde farklı büyüklükteki gıdaları tek seferde kızartmak istediğiniz zaman daha kalın dilimleri alta, daha ince dilimleri üste döşeyin ki eşit kızarsınlar. Birde eğer ince sivri biber kızartacaksanız sepete sadece biber doldurup kızartın çünkü çok kısa sürede kızarıyorlar. Arada bir şu gösterge camını mutfak havlusu ile sildim. Çünkü çok buhar oluyor özellikle de su oranı yüksek sebzeler kızartırken.




İşte resimde gördüğünüz tek seferde kızaran kabak ve kırmızı biber miktarı. Oldukça hızlı kızartıyor ben bu kadar hızlı yağı ısıtıp bu kadar hızlı kızartma yapacağına ihtimal vermiyordum.



Gelelim her ev için hayat memat meselesi patates🥔 kızartmasına 😃. Kalın elma dilimli uzun patates çubuklarını 170 derecede 15 dk da kızarttı. Patates dilimlerinizi daha ince, sepet deliklerinden çıkmayacak şekilde, halka halka cips şeklinde yaparsanız bu süre daha da kısalacaktır. Gayet çıtır patates kızartmalarım oldu 🍟. Patlıcan kızarmasında da gayet başarılı, uzun uzun dilimledim yine aynı derecede ve sürede çok güzel kızardılar. Dolma öncesi kızartma işlemi için uygun diye düşünüyorum. Yalnız patlıcan kızartığınız zaman yağ seviyesini kontrol edin. Malum patlıcan çok yağ çeken bir sebze, yağ seviyesi minimum çizgisinin altına inmesin. Olaki yağ azaldı. Yağ ilavesi için mutlaka fişi çekiniz.

Resimde gördüğünüz üzere ısınırken heating lambası yanıyor. Zaman zaman da ısıyı korumak için sönüyor. Hangi gıdanın hangi sıcaklıkta pişmesi gerektiği üzerinde yazıyor. En yüksek sıcaklık 190 derece, dondurulmuş patates kızartmak için öneriliyor. Üsteki siyah düğmeye basınca kapak açılıyor. Alttaki çevirmeli düğmeden de sıcaklık ayarlanıyor. 

Çıtır pane kaplamalı tavuk kızarttığınız zaman fişi çekip soğumasını bekleyin. Yağı bir süzgeçler süzünüz. Yağ içinde kalan galeta parçaları sonraki kızartmalarda yanıp kararacaktır.

İçli köfte için fritöz büyük kolaylık. Biliyorsunuz ki tavada icli köfte kızartmazsınız derin yağ olmazsa dağılır. İçli köfteleri yağ tamamen kızınca azar azar kızartın ki yağ birden soğumasın. Ayrıca dondurulmuş içli köfte kızartacaksanız buzunun iyice çözülmesini ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ki ani sıcaklık değişiminden çatlamasın.

Kullanma kılavuzunda fritözün temizliği için sabunlu su kullanılmasını tavsiye ediyorlar. Kaynar su, bulaşık deterjanı ile temizliğini yapıp iyice kuruduktan sonra kazanı ve sepetini yerleştirip kullanabilirsiniz. Kazan tabanında su damlacıklarının kalmadığına iyice emin olmadan kazanı yerine takmayınız. Limon kabuklarını, kaynar suyu, bulaşık deterjanını kazanda 5-10 dk bekletirseniz ve sonrasında durularsanız mis gibi temizlenmiş bir kazanınız olacaktır. Bu yöntemi annemden öğrendim. Gıda kokusu sinmiş kaplarımda hamur leğeni, balık yıkadığım süzgeç ve tavalarda her türlü kokunun üstesinden limon ve portakal kabukları geliyor aklınızda bulunsun 🥰.


Gelelim sonuç yorumlarıma; haftasonu en az 4 kg patates kızartan, emrinde bir Katya-Sebastian🤣🤣🤣😜 olmayan biri olarak ben memnun kaldım. Sürekli kızartma yapıyorsanız ocağınız fayaslarınız batmadan çokça kızartma yapabilmek beni benden alıyor ve bir daha da geri vermiyor. Zira bizde ikindi çayı diye bir adet vardır. Mutlaka kızartma olur yanına çay, yoğurt, zeytin, peynir ohh😋. Misafir gelse o vakitte mutlaka menü böyledir. Yani kızartma bizim için bir yaşam stili😁. Ayrıca caniniz hiçbir iş yapmak istemediğinde kurtarıcı bir menü oluyor 👌. Dışarıdan yemek söylemekten daha sağlıklı, nasıl yağda piştiğini biliyorsunuz. Kızartmanın neresi sağlıklı Müge kalori deposu diyorsanız; efendim ben şimdiye kadar biber, kabak kızartması, yoğurt yiyip de göbüşüm çıktı diyen bir insan görmedim. Yanında ekmek yemezsiniz, patates kızartmazsınız olur biter. O kadar da kendinize eziyet etmeyiniz insan dünyaya bir defa geliyor.

Bu arada o bir kaşık yağla kızartma yaptığını iddia eden aletlere boşuna o kadar para vermeyin derim ben. Hem tadı kızartma gibi asla olmuyor, hem çok pahalı, hemde o kadar zaman yeni gelin gibi aheste aheste dönerek bir tabak birşeyi pişiriyor. Çok yer kaplıyor. Ben o bir kaşık zeytinyağı yağı ile fırında tavuk baharatlı, zerdeçallı, Sarımsaklı bir tepsi patatesi pişirebiliyorum. Et yemekleri yanında güzel oluyor 👌. Niye daha küçük hazneli makineye para vereyim ki? Fırınında turbo fan varsa airfryer denilen o aletlere de gerek yok. 

Gelelim diğer marka fritözleri niye almadığıma:

📌Fakir gala marka fritöz gayet güzel, metal gövdeli, hakkında çok olumlu yorumlar var; fakat haznesi çok küçük. Tek kişi yaşıyorsanız sizin için ideal. Tezgahta çok yer de kaplamıyor. Ama aile için haznesi az. 

📌Arçelik ve bekonun fritözünün hacmi oldukça iyi geldi bana. Hatta alayım diye düşündüm. Fakat plastik  gövdeli diye vazgeçtim.

📌Tefal profecional 3 L fritöz en çok almak istediğim fritözdü. Ama kazanı emaye diye büyük hayal kırıklığına uğradım. Ben 600 kusur lira para verdikten sonra niye emaye fritöz alayım? Tefal diye marka parası verdikten sonra insan daha kaliteli bir şey bekliyor. Bilen bilir emaye tencere ve tavalarda kızartma yaparsanız bir süre sonra pul pul kendini atıyor. O zaman da sağlıklı yemek pişirmek hiç mümkün olmuyor.  Alttaki fotoğrafda bahsettiğim emaye kazan ve tekli daldırılan rezistansı görüyorsunuz 😲


📌Sinbonun 3 L fritözü vardı. Hatta arada şoka ve A 101 e geliyor. Ama birçok ürünü alır almaz bozulduğu için elimde kalma riskini göze alamadım.

📌Korkmaz'ın çift sepetli fritözünü düşündüm. Fakat haznesi çıkmıyor diye bir yorum okumuştum. Hemen vazgeçtim. Haznesi çıkmazsa nasıl yağı boşaltılır nasıl temizlenir bilemiyorum 🤔.  Belki küçük hazneli olanları farklıdır. Bilemeyeceğim.

📌Arnica'nın universal 2,5 L lik fritözüne baktım. Fakat gövdesi plastik diye vazgeçtim. Plastik ürünler hele ki beyaz plastik mutfak eşyaları zamanla sararıyor.

📌Diğer 3 L fritözler de hep sanayi tipi idi.


Neyse çok ayrıntılı anlatıyorum belki sıkılıyorsunuz ama bu şekilde anlatan ürün kılavuzları bile yok maalesef. Belki sizlere faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Her türlü sorunuzu aşağıya yazabilirsiniz 👇. Gördüğüm her yoruma cevap yazıyorum.

Bir sonraki ürün inceleme yazısı gözleme katmer sacı ile alakalı olsun mu? Yorumlarınızı bekliyorum 🤗😍


Patlıcanlı Sucuklu Kahvaltılık Yumurta/Яйца из баклажанов с колбасой/Aubergine Egg Meal for Breakfast (My Mum's Recipe)

    Patlıcanlı Sucuklu Kahvaltılık Yumurta/Яйца из баклажанов с колбасой/Aubergine Egg Meal for Breakfast (My Mum's Recipe)


youtube kanalım 👉 Tık
instagram.com/incitarifler

Tarif tamamen anneme aittir efendim. Benim için bizzat kendisi yapmış ve çekmiş 😎. Bende annecimin yaptığı bu tarifi kaydedeyim ve sizinle paylaşayım dedim. Zira anneme kalsa bu tarif çoktan 49290 defa unutuldu gitti 🥴. Patatesleri illaki haşlamanıza gerek yok. Bizim elimizde hazır vardı onu kullandık.

Malzemeler

2 patlıcan (2 aubergine)🍆

3 soğan (3 onions)

1 baton sucuk

4 yumurta (4 eggs)

4 haşlanmış patates (4 boiled and cutted patatoes)🥔

2 domates (tomatoes)🍅

Maydanoz (parsley)

Tuz, karabiber(salt, blackpepper)

Sıvıyağ (vegatable oil)

Yapılışı

Soğanları ince ince doğrayın. Sahana alın rengi değişene kadar kavurun. Patlıcanları ekleyip iyice yumuşayıp rengi değişene kadar kavurun. Bu aşama önemli zira yarı pişmiş patlıcanlar yumurta ile hiç güzel tad oluşturmayacaklardır.


Domatesleri ekleyip iyice kavurun.



Haşlanıp doğranmış patatesleri ilave edin.


En son doğranmış sucukları ekleyip iyice pişirin.


Tüm sebzeler iyice hemhal olunca ve sucuk pişince yumurtaları ekleyip karıştırın.



Tuzunu ekleyin. Ocaktan alıp baharatları ve maydanozu ilave edin. Afiyet olsun.



Waffle Makinesi Önerisi/ Arnica Tostika 4000 Double Waffle Makinesi Yorum/Fakir Bake N Joy Waffle Makinesi Yorum/Waffle Makinesi Tavsiye

Arnica Tostika 4000 Kullanıcı Yorumlarım




Bu makineyi yaklaşık 4 yıldır kullanıyorum. Makine çok çabuk ısınıyor. 4 adet tost ekmeği ile tost yapılabiliniyor. Diğer muadilleri 6 tost ekmeğini alabiliyor. Ama bu çok problem olmuyor çünkü makine çok hızlı ısınıyor. Ayrıca yarım çarşı ekmeğinin içini alırsanız güzel tost yapıyor. Sadece tost degil elmalı kurabiye bile yaptım ben bu makinede 😆 gayet güzel pişti.

Tost makinesinde elmalı kurabiye tarifi için 👉 Tıklayınız

Plakaları çıkarıp yıkayabiliyorsunuz. Aynı şekilde waffle plakaları da çıkartılıp yıkanabilir. Kötü yanı ise hergün kullanırsanız elektrik faturası çok tuzlu olabiliyor. Ben hergün fırın kullandığım da bile bu kadar gelmemişti. Bir digdi olumsuz yanı plakaları tutan klipsleri çabuk bozuluyor. Ama şimdilik idare eder.

Waffle özelliğine gelirsek ilk 6 ay kadar çok güzel wafflelar yaptım. Fakat sonra çizildi mı ne oldu anlamadım. Sürekli alt kısmı yapışmaya başladı. Hem tost hem waffle özelliği için almıştım daha doğrusu annem bana hediye almıştı ama sonuç hayal kırıklığı 👎. Bu arada hala tost özelliğinden memnunum. Kullanıyorum. Fakat waffle plakalarını acaba bilerek yedek parça satabilmek için mi böyle kalitesiz yaptılar bilemiyorum 🤔.




Wafflelar aynı anda 4 tane pofuduk pofuduk oluyordu. Kıtır olmuyordu.


Eğer dikdörtgen kelepçeli kalıpta Alman usulü pasta  yapacaksanız kare şekli çok pratik oluyor 👌.



Kutu içinden çıkan straforuyla birlikte hem makine hem de waffle plakaları dikey olarak saklanabiliyor böylece çok az yer kaplıyor.


Arnica Tostika 4000 double makinesi ile alakalı waffle pastası videom için Tıklayınız

Bir diğer waffle makinem fakir bake N joy yonca şekilli makina. Plakaları çıkarılamıyor. Fakat ıslak bezle silerek kolayca temizleniyor. Waffle ı çok hızlı kıtır kıtır pişiriyor. Tekli olarak pişiriyor fakat hızlı pişirdiği için sorun olmuyor.



 Sıcaklığı ayarlama düğmesi bulunuyor. Ben en son da kullanıyorum. Eğer pişirdiğiniz waffleları üst üste koymazsanız kıtır kıtır wafflelarınız oluyor 👌. Tasarımından dolayı dolapta dik bir şekilde saklayabiliyorsunuz buda çok az yer işgal etmesine sebep oluyor 😂.

Fakir waffle makinesi ile yaptığım waffle tarifi için 👉 Tıklayınız

Sorularınız varsa yorumlar kısmına 👇 yazarsanız sevinirim her türlü sorunuz öneriniz anlatmak istediğiniz tecrübelerinizi buradan cevaplamaya çalışacağım, Instagram'da cevap yazamıyorum dmlere yetişmek imkansız benim için şimdiden teşekkürler 😍😘💕


Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek