Ekşi Mayalı Katmer Simit Poğaça

 


Youtube videomu izlemek isteyenler için



Bir süredir hep ekşi maya ile tarifler veriyorum evet farkındayım ama madem ki birçok kişi karantinada ekşi mayalı ekmek yapmaya başladı biraz farklı alternatifleri de birlikte deneyelim istedim. Bu tarifi instant maya ile yaparsanız ilk mayalama süresi 1 saat olacaktır. Benim elimde fazladan ekşi mayam olduğu için onu kullandım. Benim tavsiyem eğer kahvaltıya bu poğaçayı yapmayı planlıyorsanız gece yatmadan yoğurun. kapaklı bir leğene aktarın sabah siz uyanana kadar mayalansın. Şekil verin 1 saat tepsi mayası aldırın. ısıtılmamış fırında pişirin. Fırın ısınırken biraz daha kabarıyor ve nihayetinde çıtır çıtır hem simit hem çörek hem de börek tadında tamamen doğal mayalı sıcacık poğaçalarınız hazır.

Malzemeler

2 su bardağı ılık süt (2 cups milk)

Yarım su bardağı su (1/2 cup water)

Yarım su bardağı sıvıyağ ( 1/2 cup vegatable oil)

3 tepeleme yemek kaşığı süzme yoghurt (4 tablespoons filtered yoghurt)

2 su bardağı kadar ekşi maya starteri (1 cups sourdough starter)

1 tatlı kaşığı tuz (1/ tablespoon salt)

Aldığı kadar un (Flour)


Arasına 150 g tereyağı (150 g butter for layers)

Üzeri için (for coverage)

1 kahve fincanı pekmez (1/4 cup molasses)

3/4 su bardğı su (3/4 cup water)

bolca kavrulmuş susam (Roasted sesame seeds)


İçi için (for filling)

4 orta boy haşlanmış patates (mash of 4 boiled patatoes )

1 tatlı kaşığı tuz (1/2 tablespoon salt)

100 g kadar beyaz beyaz peynir (100 g white cheese)

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (1/2 tablespoon paprika powder)

2 çay kaşığı karabiber (' teaspoons blackpepper)


Yapılışı 

Bir kaba ekşi maya, süt, su, sıvıyağ ve bir miktar unu aktarın.


Azar azar un ilavesi yaparak iyice hamur henüz sıvı haldeyken karıştırın (Gradually add flour and stir the mix untill well combined.).



Mayalanmaya bırakın. Mayalama süresi yaklaşık 5-6 saat. Gece yatmadan önce hazırlayıp sabaha şekil verip tepsi mayasını aldırıp pişirebilirsiniz. Sabah hazırlarsanız hamurunuz öğleden sonra mayalanacaktır.

İçi için patetesi haşlayın. Püre yapın. beyaz peynir ve baharatları da karıştırıp tüm karışımı pürüzsüz püre halinde iyice karıştırın.




Hamuru 8 eşit bezeye bölün. Her bir bezeyi servis tabağı büyüklüğünde açın ve üzerine yumuşamış tereyağı sürün (Roll the doughballs almost 20 diameter size and wipe on softed butter each of dough layers.).





En üstteki hamura tereyağı sürmeyin (Don't wipe on butter the top of layer.).




Hamuru elinizle çekiştirerek ve biraz merdane ile açarak inceltin (Roll the multiple layers dough.).


Ruletle ince dilimler halinde kesin (Cut like that.).



Her bir üçgenin geniş kenarına içini koyun ve rulo yapın (Put the filling on triangles large sides and roll.).



Her ruloyu önce pekmez su karışımına daldırın sonra susama bulayın (Dip in molasses-water solution then dip in sesame seeds.).




1 saat tepsi mayası aldırın ve 180 C de pişirin (Let it 1 h for second incubation and bake at 180 C/360 

F/Gas mark 4 until golden brown buns.).












Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek