Smetannik/Russian Sour Cream Pie/сметанник

 


Merhabalar. Bugün sizlere Rus mutfağından tart ve çizkeki andıran çok lezzetli bir tarifim var. Hamuru kıyır kıyır. Her türlü tartlarınızın ve çizkeklerinizin tabanında kullanabilirsiniz. İnstagram da paylaşmıştım geçen gün molokolarım ile smetanalarım geldi.



Bende hemen kullanayım istedim. Türkiye de pek yaygın değil ama yurtdışında sour cream, schmand, xama, smetana adı altında ekşi krema yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tarifin ana maddesi smetana yani ekşi krema. Ee ben nerden bulucam Müge ekşi kremayı derseniz efendim onun çaresi de var. Kremayı hafif ısıtın. Çok kaynar olmayacak çok soğuk da olmayacak. Bildiğiniz yoğurt mayalama sıcaklığında olmalı. 1 yemek kaşığı yoğurt ve yarım tatlı kaşığı kadar yumuşak erimeye yakın sıcaklıkta tereyağını ilave edin. İyice karıştırın. Oda sıcaklığında 2 saat fermente edin. Sonrasında buzdolabına kaldırın. İstediğiniz zaman kullanmalık ekşi fermente kremanız hazır. Zaten fabrikalar da seperatör ile krema çekip içine tereyağı kültürü ilave edip fermente ederek üretiyorlar. Tadı değişik ve çok lezzetli oluyor. Mutlaka bir ara denemenizi tavsiye ederim. Bu arada bu tarifin olmazsa olmazı limon kabuğu rendesi öyle güzel oluyor ki kremada anlatamam.

Malzemeler

Tabanı için(for base)

150 g tereyağı ya da margarin(150 g butter or margarine)

1 çay bardağı pudra şekeri(1/2 cup powdered sugar)

2,5 su bardağı un(2 1/2 cups flour)

1 yumurta +1 yumurta sarısı(1 egg+1 egg yolk)

Kreması(for cream)

800 g smetana(800 g sour cream (сметана)

1,5 su bardağı şeker(1 1/2 cups sugar)

3 pkt vanilya(3 packages vanilla sugar powder)

3 yumurta(3 egg)

3 yemek kaşığı nişasta(3 tablespoons starch)

2 limon kabuğunun rendesi( Zest of 2 lemon)


Directions


For base stir butter and flour. The texture should like sandy. Then add eggs and powdered sugar. Knead. Wrap the batter and refrigerate for 20 min. Then roll the batter. Then transfer to springform pan. Give a shape like this. Name holes to base with fork. Then whisk sour cream, sugar, vanilla sugar and zest of lemon until well combined. Pour eggs once at time. Pour to springform pan. Bake preheatened 170 C until edge batter parts be golden. I bake 40 min. Then turn off the oven. Let smetannik in oven for 1 h. So smetannik surface will be flat. Otherwise center part will collapse and edge parts be higger than center part. Then refrigerate at leat 5-6 h my advice overnight. Bon appetit!

Yapılışı

Öncelikle un ve katı yağı iyice kum gibi olana kadar karıştırın. Gluten bağını zayıflatmak için yağ ile unu karıştırmak çok önemli. İster soğuk yağı una bulayıp rendeleyin. İster robottan geçirin ister karıştırma aparatı ile mutfak şefinde özleştirin. Sonrasında yumurta ve pudra şekerini ekleyip yoğurun. Üzerini örtüp buzdolabında biraz kendine gelene kadar bekletin. Sonrasında kalıbınız büyüklüğünde açın. Kenarlarını dikleştirin. Tabanına çatalla kabarmaması için delikler açın.



 

Kreması için bir kaba smetana ve şekeri ekleyin. Çırpın. Yumurtaları azar azar çırparak ilave edin. En son nişasta ve limon kabuğu rendesini ilave edip karıştırın. Kalıba döküp önceden ısıtılmış 170 C fırında kenarları hafif kızarana kadar pişirin. Ben 40 dk pişirdim. Bitince fırının kapağını açmadan 1 saat öylece fırında bekletin ki kenarları yukarda ortası çukur bir görüntü almasın. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın. Ortası tıpkı çizkek gibi bıngıl bıngıl sallanmalı korkmayın normaldir.

En az 5-6 saat ama benim tavsiyem bir gece buzdolabında dinlendirin. Dilimleyip servis edin.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek