Instagram'da paylaştığım vareniki🥟 mantısını henüz yeni yazmaya fırsat bulabildim. Yapımı ve pişme süresi çok kısa herkesin yapabileceği bir mantı. Kafkasya da vareniki, Osmanlı mutfağında piruhi, Polonya mutfağında pirogi diye adlandırılıyor. Her ülke ve her yöre kendine farklı dolgu kullanıyor. Mesela Dağıstan da ısırgan otui ile yapılır. Peynirli, patatesli ve hatta tatlı iç harçla da yapılmaktadır. Siz elinizdeki malzemeye göre can-ı Aziziniz ne istiyorsa onu kullanın efenim😍. Ama mutlaka ıspanaklı deneyin harika oluyor 😋
🥟Patatesli vareniki tarifi için 👉🏻Tıkkk
Malzemeler
Hamuru için
1 su bardağı su
1 yumurta
1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
3,5-4 su bardağı un
İçi için
500 g ıspanak yaprağı
1 doğranmış soğan
1 tatlı kaşığı tuz
Karabiber, kırmızı biber, zeytinyağı
Yapılışı
Su, tuz ve yumurtayı karıştırın. Azar azar un ilave ederek ele yapışmayan az biraz sertçe bir mantı hamuru yoğurun. Üzerini poşetle örtün. Dinlenince daha kolay açılacaktır. Bu esnada içini hazırlayın.
Hamuru un serperek açabildiğiniz kadar açın. Börek kadar ince olmayacak ama çok kalın da olmamalı. Bardakla yuvarlaklar kesin.
Ortasına içini koyun ve D şeklinde kapatın.
Hemen pişirmeyecekseniz benim gibi tepsiye streç serip dondurun.
Sonra kilitli poşetlere aktarın. Bir tencerede su kaynatın. 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz atın. Mantıları teker teker atın. Ben azıcık zeytinyağı da ekledim.
Mantılar üste çıkınca bir 5-6 dk kaynatın ve kevgirle alın.
Sarımsaklı pulbiberli yoğurtla servis edebilirsiniz çok yakışıyor. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder