Merhabalar! Uzun süredir ekmek tarifi paylaşmamıştım. Geçen gün sevgili yaşamkültürünün paylaşımında ki ekşi maya ekmekleri görünce benim de ekmek yapasım geldi😂. O kadar vaktim yok ne yapsam derken 8 sene önce yaptığım taşınma, yolculuk derken de baya ara verdiğim nohut mayalı ekmek yapmaya karar verdim 👍. Ekşi maya ile farkı ne derseniz hızlı fermente olması ve ekmeğin ekşi mayaya göre daha tatlı olması. Sen ne ekimler yaptın, PCR lar, ne patojenler geldi geçti hadi be Müge kim tutar seni🤣 diyerek kendime verdim gazı ve Bismillah diyerek başladım 🤗.
İlk önce yıkanmamış 1 avuç nohutu rondoda irili dirili kalacak şekilde parçaladım.
Kendi mayanızı üretmek istiyorsanız benim tavsiyelerim şunlar:
🎈 Öncelikle sabırlı olunuz. İnternetteki videolarda fotoğraflarda gördüğünüz mayalar gibi olmadı diye hemen umudunuzu kesmeyiniz. Mayanıza her zaman şans veriniz.
🎈Maya beslerken üzerine konuşmayın, öksürmeyin, hapşırmayın. Her ne kadar kendiniz yiyecek de olsanız bir kültür hazırlıyorsunuz o kültürün mikroorganizma dinamiği bozulursa faydalı yerine zararlı bakteriler çoğalabilir.
🎈 Kullandığınız ekipmanı kaynar sudan geçirip öyle maya içine sokunuz. Eğer tahta kaşık kullanıyorsanız yemek için kullandığınız değil mutlaka bu iş için kullandığınız ayrı bir tahta kaşık edininiz.
🎈 Metal kapta mayalamaya bırakmayınız. Hamuru çok daha soğuk tuttuğu için ticari mayada bile zaman alıyor değil ki yeni ürettiğiniz hassas ponçik mayada💕.
🎈 Ortam sıcaklığına göre mayalanma 3 saat de olabilir bir gece de o yüzden ekmek yapmak için haftasonu gibi en az bir gününüzü ayırabileceğiniz bir vakti seçiniz.
🎈Ben ticari yani marketlerde satılan nohutu kullandım. İmkanınız varsa köy pazarlarından aldığınız nohutları kullanırsanız daha kısa sürede mayalanacaktır.
🎈Maya kabarmadıysa ve sadece baloncuklar varsa sorun yok ortam soğuk fakat mayanız yine de canlıdır demektir.
🎈Maya üretirken mutfakta çamaşır suyu gibi agresif kimyasalları kullanmayınız.
🎈 Mayanızın üzerine su toplanmış altta çökelti oluşmuşsa su ilavesi una göre fazla gelmiş demektir biraz daha un miktarını arttırın.
🎈Mayanızda minicik dahi bir kabarcık yoksa besleme sayısını arttırın. Günde bir defa yerine sabah akşam besleyin.
🎈İkidebir gidip gidip acaba oldu mu diye mayanızı açmayınız. Zira mayanız hem üşür hem kontamine olabilir.
🎈 Tatlı mayada çok katlama işlemi yapmanıza aslında çok da gerek yok fakat katlama işlemi hem ekmeğinizi gözenek sayısını arttırıyor hem de dinlenirken kendini salan hamuru kendine getiriyor daha çok puf puf kabarıyor.
Benim aklıma gelenler şimdilik bunlar bir sorunuz olursa anlatmak istediğiniz bir tarifiniz varsa yorumlar kısmına yazabilirsiniz 👇👇👇.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder