Geçen gün ekmek için nohut mayası hazırlarken ayrıca ekşi mayaya da başladım. Havalar soğuk olmasına rağmen bir haftadan daha kısa sürede gelişti ve hatta taştı 🤣. Ben de elimdeki fazla mayayı değerlendirmek adına zeytinli poğaça yapmaya karar verdim 👍. İyi ki de yapmışım dediğim tariflerinden oldu. Ticari maya ile yapılan poğaça dan eksiği yok daha fazlası var. Ucuz olması ve maya alışverisinizi sıfıra indirmesi de ayrı bir güzellik tabiki 🤭. Hazır herkes karantina da ekşi mayalı ekmek yapmaya başlamışken elinizde mayanız varken denemeyen varsa mutlaka denemelisiniz. Ekşi maya hamurun yapısını değiştiriyor adeta oyun hamuru gibi elastik bir yapı kazandırıyor. Mayam fazla olduğu için 2 su bardağı kadar kullandım fakat siz bir su bardağı da kullanabilirsiniz.
Malzemeler
🎈2 su bardağı en az bir gün önceden aktifleştirilmiş ekşi maya. Benim mayam çok olduğu için bu kadar kullandım 1 su bardağı da olur(2 cups sourdough starter. I used 2 cups because I have too much yeast.).
🎈1 su bardağı süt (1 cup milk)
🎈Yarım su bardağı su (1/2 cup water)
🎈Yarım su bardağı sıvıyağ (1/2 cup vegatable oil)
🎈4 yemek kaşığı yoğurt ve yoğurt suyu(4 tablespoon yoghurt and yoghurt serum )
🎈1 tatlı kaşığı tuz(1/2 tablespoon salt)
🎈Aldığı kadar un (Flour)
İçi için For filling)
🎈100 g kadar zeytin (100 g olive)
zeytinyağı(olive oil)
🎈1 tepeleme tatlı kaşığı kekik (1 tablespoon thyme)
🎈Üzeri için 2 yumurta sarısı (2 egg yolk to brush)
Yapılışı
Yoğurma kabına aktifleştirilmiş ekşi mayanızı, su, süt, yoğurt, yoğurt suyunu ve bir miktar unu aktarın. Hangi maya ile çalışırsanız çalışın sadece süt ile değil azıcık da olsa mutlaka su ilavesi yapın. Mayayı daha güzel kabartıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder