Merhabalar. Özellikle Orta Asya Türk devletlerinde özel günlerde yapılan davet sofralarından bahsedeceğim. Beşik toyu bebeğin 40' ı çıktığında konu komşu ve yakın akraba ile yapılan bir kutlamadır. Bizdeki 40 mevlüdü ile aynı yani. Bir nevi küçük düğün gibi oluyor. Bebeğin beşiğe ilk yatırılması törenidir. Bebeği yatağa ailedeki en çok çocuğu olan yaşlı kadın yatırır. Üzerine örtüler örter. Bebeğin ninesine yani gelini ile aynı evde yaşayan babannesine başörtüsü hediye gelir. Ayrıca herkes durumuna göre bebek kıyafeti, oyuncak vs de getir. Yemek yenir yemekte mutlaka bolca baursak yani pişi olur. Pişi bereket simgesi olduğu için çok önemlidir. Dua okunur. En sonunda da hatta teyzeler müzik açar oynar 😂.
Öncelikle lagmen çokça haşlanıp süzülüp üzerine tülbent örtülerek kenarda bekletiliyor.
Her kişiye özel kaselere lagmenler alınıp üzerine etli sebzeli çorbası servis esnasında sıcak sıcak ekleniyor.
Sofra hazırlanmadan önceki mamaların hâli bu şekilde. Poşetlerde baursak yani pişi var.
Tarifini daha önce paylaştım 👉🏻
Tıkkkk
Sepettekiler tandır çörekleri.
Reçel dolgulu tartlar da çok sık yapılan tatlılardan bundan başka daha 4 tepsi var 😱.
Reçel dolgulu tart tarifi için 👉🏻
Tıkkk
Tabiki olmazsa olmazlardan medovik yani ballı pasta tarifi için 👉🏻
Tıkkkİçi süt reçeli dolgulu şekerli tatlı poğaçalar. Ben pastacı kremalı yapmıştım tarifi için
Şeftali kurabiye 🍑🍪
Sofra da bu şekilde yavaş yavaş hazırlanmaya başlıyor. Meyve ve tabakalardakiler Kore salataları. Kore salataları pazarlarda satılacak kadar meşhur ve çok tüketiliyor. Evde yapanlar olduğu kadar hazır alınarak da çok sık tüketiliyor tüm eski Sovyet ülkelerinde.
Ekmeklerin yanında kuruyemiş, çikolata ve küp şeker var. Yemekle beraber çay da servis ediliyor o yüzden bu şekilde ortaya koyuluyor.
Özellikle bahçe mutfaklarında bu şekilde ocaklar yapılıyor. Allta odun ateşi yanıyor. Üzerine dört köşeli pilav kazanı oturtuluyor.
Pilav kazanı döküm çok ağır oluyor. Genellikle kavurma ve pilav için kullanılıyor.
Eti bu şekilde kocaman kocaman oluyor. Kişi sayısına göre pilavın üzerine sonradan koyuluyor. Pilavda soğan, bolca havuç, sarımsak ve et var. Tarifini daha önce paylaştım 👉🏻
Tıkkk
Bu da metal külahlara sarılıp pişiriliyor. Sonrasında içine krema dolduruluyor.
En son günün starı lagmen🍜. Çok lezzetli ve doyurucu bir çorba hatta ana yemek.
Daha büyük düğünlerde veya davetlerde bunlara ek olarak beşparmak, ceviz kurabiye, şekşeki yani çak çak birde mantı oluyor. Beşik toyu için bence bu kadar çeşit gayet yeterli. Sorusu olan yemekleri merak edenler altta yazabilirsiniz 👇🏻.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder