Herkese merhabalar. Uzun zamandır paylaşmaya fırsat bulamadığım enfes köy çöreği tarifimi sonunda çekebildim. Bilenler biliyordur fırın yakılıp ekmek yapılacağı zaman ekmek hamurundan biraz alınır, iç olarak Allah ne verdiyse böreklik iç hazırlanır, kimi zaman sade kaymaklı vs. sonrasında anlattığım metodla👇🏻 şekil verilir birde yanına genellikle patlıcan, soğan, sıvıyağ ve tuzla tepsi yemeği hazırlanır. Ekmekler fırına sürülür ve fırın ağzına çörek ve yemek sürülür. Bu çöreği Ege de nohut mayasıyla daha iç kesimlerde ise ekşi mayalı ekmek hamurundan yapıyorlar. Her ikisinin de kokusu tadı mükemmel oluyor 👍🏻. Nohut mayası nasıl oluyor derseniz tarifi önceki postlarda var. İnstant maya kullanıyorsanız bekleme süresi daha kısa olacaktır.
Malzemeler
Hamuru için (for dough)
2 su bardağı su (2 cups water)
1 su bardağı aktif ekşi maya veya 1 yemek kaşığı instant maya(1 cup activated Sourdough or 1 tablespoon instant yeast)
1 yemek kaşığı tuz (1 tablespoon salt)
Aldığı kadar un yaklaşık 5-6 su bardağı (flour almost 5-6 cups)
İçi için (for filling)
Yarım kilo ıspanak (500 g Spinach)
1 soğan (1 chopped onion)
2 çay kaşığı karabiber (2 teaspoons blackpepper)
Sıvıyağ ( vegatable oil)
Yapılışı
Su, ekşi maya ve bir miktar unu karıştırın. Azar azar un ilave edin. Tuzunu un ile birlikte ekleyin. Hamur oldukça yumuşak cıvıkça bir hamur olmalı. Ben buzdolabına kaldırdım bir gece bekledi fakat siz aynı gün yapacaksanız 3 saat mayalanmaya bırakabilirsiniz.
Ertesi gün 2 saat kadar dışarda kendine gelene kadar beklettim. Sonrasında bolca yağ döktüğüm fırın tepsisine hamuru aktardım. Elinizi de yağlayarak yağda hamuru açın.
Canım bugün o kadar ıspanaklı bir şey istiyor ki bugün gidip ıspnaklı börek alacağım bulabilirsem. Tarifte çok güzel duruyor.
YanıtlaSilHazır donmuş börekler çok güzel olmuyor maalesef fakat lavaş ve donmuş ıspanak alıp tavada yapabilirsiniz. Teşekkür ederim. Evet pişerken öyle güzel kokuyordu ki anlatamam 😊. Ekşi maya bir başka güzel oluyor.
Sil