Muraveynik/Famous Russian Anthill Cake/муравейник

 




Herkese merhabalar. Bugün yine uzun zamandır paylaşmak istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım meşhur Rus pastalarından muraveynik yani karınca yuvası pastasını nihayet yayınlıyorum😀. Şeklinden dolayı bu ad veriliyor. Şekeri az hatta hiç katmasanızda olur bir tart kurabiye hamuru ve annemin deyimiyle ırvanak gibi bir sosdan oluşuyor. Büyük kümbet şekliyle yapabileceğiniz gibi benim gibi porsiyonluk da yapabilirsiniz. Ben bu şekilde minik halini şahsen daha çok seviyorum. Görüntü olarak kozalağı yapı olarak crunch ya da cangayı andırsa da eksiği yok fazlası var çok ama çok lezzetli, basit ve gösterişli bir pasta. Çocuklar çok seviyor benden söylemesi 🥰

Malzemeler

Hamuru için

250 soğuk tereyağı veya katıyağ

3 su bardağı un

3 yemek kaşığı pudra şekeri

1 çay kaşığı kabartma tozu

1 pkt vanilya

3 yumurta


Sosu için (for Souce)

1 kutu karamelizd süt reçeli (1 can dulce de leche) (1 banka 397 g)

Yarım kutu kondonse süt (1/2 can condansed milk, 1 can 397 g)

Yada 1 su bardağı şekeri genişçe bir tavada eritip üzerine 2 kutu krema ekleyip eriyene kadar pişirin. Tad olarak hiçbir farkı olmuyor üstelik her zincir markette bulunan malzemeler ile ☺️


Üzerine yarım pkt bitter çikolata (40 g melted bitter chocolate for decoration)

Yapılışı

Un ve yağı robotta çekin. Soğuk yağı una bulayarak rendeleyedebilirsiniz. Önemli olan un ve yağın kum gibi kıyır kıyır olması. Aksi takdirde kırıntılar gevrek ağızda dağılan kıvamda olmaz.

Hamuru bezelelere bölüp streçleyip buzdolabında dinlendirin. Hatta dondurucuda 5-10 dk çok daha iyi olur.



Bir kaseye bir miktar unu alın. Yarı donmuş hamuru rendeleyin. Fazla unu eleyerek kırıntıdan ayırın. Böylece hamur birbirine yapışmadan top top kalıyor.


Tepsiye serip 200 C de kızarana kadar pişirin. Başından ayrılmayın çok kısa sürede pişiyor.


Soğumaya bırakın.


Mavi kutudaki kondanse süt. Bizim için evde moloko deniyor. İyi kalitede yağlı sütünüz varsa 1 saat yavaş ateşte suyunu uçurarak da yapabilirsiniz. Annem öyle yapardı.


Bu tüm eski Sovyet ülkelerinde süt reçeli olarak bilinen sos. Tadı aynı karamel sosa benziyor.



Sosu için süt reçeli ve kondanse sütü biraz akışkan kıvama gelene kadar ısıtın.


Soğuyan kırıntı ile sosu karıştırın.


Küçük bir bardağın içini streç ya da poşet ile kaplayın. Kaşık kaşık harçtan doldurup bastırarak kümbet bir şekil verin.


Üzerini erimiş çikolata ile süsleyin. Buzdolabında dinlendirip servis edin. Afiyet olsun.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek