Şekerli Poğaça/Tatlı Poğaça Yaparken Tatlı Mayalı Hamurlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

 


Merhabalar. Hamur işleri bakanlığının bana verdiği yetkiye dayanarak 😂 bugün biraz tatlı çörekler/poğaçalar hakkında biraz hasbihal etmek istiyorum🙋🏼‍♀️. Türkiye de benim gördüğüm kadarıyla bütün tatlı poğaçalara ponçik diyorlar. Çeşitli şekillerde ve dolgularda olsalarda hepsinin hamuru ortak tek bir çeşit aslında. Herneyse benim tecrübelerim şöyle;


🥐 Maya hamurdaki şekeri metabolik olarak kullandığı yani yediği için ne kadar şeker katsanız da hamur çok şekerli olmuyor. O yüzden 3-4 kaşık şeker kullanmayın bu konuda biraz eli bol olun🤣.


🥐 Hamur nötr bir tada sahip olduğu için vanilya, limon-portakal kabuğu rendesi ve aroma verecek katkıları mutlaka tavsiye ederim mis gibi kokuyor.


🥐 İster ekşi maya, ister instant isterse aktif maya ile hamur yoğurabilirsiniz. Ben en iyi sonucu instant maya ile aldım. Daha hızlı mayalandığı hamur tadını kaybetmiyor. Diğerleri ile yaparsanız mayalama süreci çok uzayacaktır. 


🥐Hamurda kaymak, krema ya da tereyağı kullanırsanız daha puf puf bir dokusu oluyor lezzeti daha artıyor. Annem genellikle kaymak kullanırdı.


🥐 Şekerli mayalı hamurlar genellikle tuzlu hamurlara göre geç mayalanıyor. En az 2 saat ilk mayalama süresi şart. Halbuki tuz maya gelişimini inhibe eder demek ki mayalar acı çekmeyi seviyor 🤭.


🥐Şekil verirken mümkün olduğunca incecik açın ve bol şekerli dolduğu mümkün olan en yüksek yüzey alanına uygulayın ki poğaçanızın tadı kaçmasın🤪.


🥐Var olan havasını şekil verirken kaçırdığımız için mutlaka ikinci fermentasyon yani tepsi mayası aldırmayı unutmayın. Puf puf poğaçalar için bu adım elzem 👍🏻.


🥐 Dolgu olarak şeker oranı yüksek malzemeler kullanınız. Hafif tatlı bir hamur ile mükemmel bir denge kuruyor 👍🏻.


🥐 Vanilyalı pastacı kreması, reçel, her türlü kuruyemiş, kuru ve yaş meyve ve meyve konservesi dolgu olarak kullanabileceğiniz varyasyonlardır.


🥐 Dolguda reçel, tereyağı ve mereng yapıştırıcı görevi görüyor. Mutlaka bunların birini uhu olarak kullanın😂.


🥐Reçelin akmaması için fındık fıstık kırığı diğer dökülebilir malzemeler için merengi bağlayıcı olarak kullanınız.


🥐 Sadece dolgunun tatlı olması yetmiyor aynı zamanda üzerine glazür, pudra şekeri, karamel ve çikolata sos vb katkılar daha da lezzet katacaktır.


🥐Bu tür tatlı poğaçalar en iyi yapıda piştiği gün oluyor. Artan çörekleri mutlaka hava almayacak şekilde muhafaza ediniz yada dondurucuda saklayınız. Tavsiyem tüketeceğiniz miktarda pişirmeniz.


🥐 Çok bereketli ve ekonomik bir poğaça çeşidi. Üstelik tek bir hamurla çeşit çeşit çörek. Özellikle kalabalık aileler için, elinizde az birşey kalan malzemeleri değerlendirmek için birer.


Görselde ki tarifleri ayrı postlarda anlatmayı planlıyorum.

Ekşi Mayalı Lorlu Tatlı Çörek tarifi için 

👉🏻Tıkk

Ekşi Mayalı Doughnut tarifim için👉🏻Tıkk

Ekşi Mayalı Lokma Tatlısı için 👉🏻Tıkk

Çikolatalı Ragaliki için 👉🏻Tıkk

Tahinli Pide için 👉🏻Tıkk

Ekşi Mayalı Tahinli Pide için 👉🏻Tıkkk

Tahinli Fırın Katmer için👉🏻 Tıkk

Çikolatalı Açma için Tıkkk

Vanilya Kremalı Tatlı Poğaça için 👉🏻 Tıkkk

Mayalı Kremalı Sandviç Pasta için 👉🏻Tıkkk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek