Ekşi Mayalı Lokma Tatlısı

 



Malzemeler

1,5 su bardağı kadar aktif ekşi maya (1 1/2 cups sourdough)

500 ml su(500 ml water)

1 çay kaşığı tuz (1 teaspoon salt)

4 su bardağı un (4 cups flour)

Şerbeti için (for sugar syrup)

3 su bardağı şeker (3 cup sugar)

3 su bardağı su (3 cup water)

Kızartmak için sıvıyağ (vegatable oil to fry)

Yapılışı

Öncelikle ekşi mayayı çok iyi aktifleştirmeniz gerekiyor. Eğer mayanızi buzdolabında saklıyorsanız arka arkaya iki besleme yapıp oda sıcaklığında bekletmenizi tavsiye ederim.

 
Su ve ekşi mayayı iyice maya çözülene kadar karıştırın.


Azar azar un ilave ederek cıvık bir hamur yoğurun. Bu aşamada unu çok eklemeyin çünkü ekşi maya unu çok çeker. Sert bir tahta kaşıkla yada spatula ile karıştırmanız yeterli olacaktır. Hamur beklerken zaten kendini salıyor. Önemli olan hiç kuru nokta kalmaması.


Üzerine poşet geçirip üzerini örterek oda sıcaklığında 3-4 saat mayalandırın. 


Bu aşamada şeker ve suyu tencereye aktarıp şeker eriyip kıvam alana kadar kaynatın. Soğumaya bırakın. Kızartmaya başlamadan önce mutlaka şerbetin soğuk olması gerekiyor.


Bir kaseye su bir başka kaseye sıvıyağ alın.


Tavaya sıvıyağ aktarın. Kızdırın. Elinizi suya batırıp hamurdan avuçlayın baş parmağının ve işaret parmağının arasından hamuru sıkarak fındık büyüklüğünde parçalar koparıp sıvıyağa batırıp çıkardığınız kaşıkla yuvarlaklar koparıp kızgın yağa atın. Bu işlemi tavada hiç boş yer kalmayınca kadar tekrarlayın.


Ara ara karıştırarak nar gibi kızartın. Şerbete atılacağı için iyice kızartın.


Kızaran lokmaları soğuk şerbete atın karıştırın. Başka tabağa alın. Şerbette uzun süre bekletmeyin hemen yumuşar. Aynı işlemi hamur bitene kadar tekrarlayın.


Yapıldığı gün tüketilmesini tavsiye ederim. Afiyet olsun.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek