Ekşi Mayalı Tereyağlı Açma



Malzemeler
3 su bardağı süt (750 ml milk)
1 su bardağı aktif ekşi maya (1 cup activated sourdough starter)
1 çay bardağı sıvıyağ (1/2 cup vegatable oil)
1 yemek kaşığı tuz (1 tablespoon salt)
Yaklaşık 7 bardak un(7 cups flour)

Arası için (for layers)
2 yemek kaşığı tereyağı (2 tablespoons butter)
1 çay bardağı sıvıyağ (1/2 cup vegatable oil)

Üzerine (to bruss top of buns)
2 yumurta sarısı (egg yolks)
1 yemek kaşığı süt(1 tablespoon milk)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı (1/2 tablespoon olive oil)
Çörekotu (black cumin seed)

Yapılışı
Ekşi maya ve sütü yoğurma kabına alın. Maya iyice çözünene kadar karıştırın. Azar azar un ilave ederek karıştırın. Sıvıyağı ekleyip karıştırın. Tuzu un ile birlikte ekleyin. Yumuşak bir hamur yoğurun. Oda sıcaklığında 3 saat mayalanmaya bırakın. Sonra buzdolabında bir gece soğuk fermentasyona bırakın. Ertesi gün çıkarıp kendine gelmesi için 2 saat oda sıcaklığında bekletin. 


Un serperek bezeler yapın. Bezeleri küçük yaparsanız dışı daha kıtır, büyük yaparsanız daha pof pof açmalar oluyor. Tercih sizin. 


Oval şekilde açın.


Arasına yağ karışımından sürün.


Rulo yapın. İki ucunu aksi yönde burarak birleştirin.



Tepsiye dizin. Tüm bezeler bitince üzerini hava almayacak şekilde örtüp oda sıcaklığında 8 saat tepsi mayası aldırın. Hamur tek tek açıldığı için tepsi mayasının uzun olması önemli bu aşamayı atlamayın. Gerekirse geceden şekil verip sabaha pişirebilirsiniz.



Üzerine yumurta sarısı karışımı sürüp çörekotu serpin.  190 C de pişirin. Afiyet olsun.




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek