Kiraz ve Kayısı Konservesi Kompostosu

 





Malzemeler

2,5 kg kiraz(2 1/2 kg cherry)
2 kg kayısı(2 kg apricot)
yeteri kadar su(Water)
toplamda 9 tane yarım kg lık kavanoz kullandım. kavanozların bazıarı 400 glıktı kavanoz sayısı sizin doldurmanıza bağlı olarak değişebilir.
İsteyen her kavanoza 2 yemek kaşığı şeker ekleyebilir ben eklemedim.

Yapılışı

Kiraz saplarını ve çekirdeklerini ayıklayın. Çekirdekleri ayıklamayadabilirsiniz fakat konservesi yerden tasarruf imkanı sağlıyor. Yani her bir kavanoza daha fazla kiraz doldurabilirsiniz.

Çekirdekleri alınmış kirazları temiz konserve şiselerine bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun.


Kayısıları bıçakla ortadan ikiye kesin. Sap ve çekirdeklerini çıkarın.


Her bir kayısıyı ikiye bölün. Yine temiz konserve şişelerine sıkışık sıkışık doldurun. Tırtıklı yivli kısmı boş bırakmayı unutmayın. Yani konserveleri ağzına kadar doldurmayınız.






Tüm meyveler bitince yine bir parmak boşluk kalacak şekilde su ekleyin. Kapaklarını sıkıca kapatın.





Dik bir şekilde büyük bir tencereye şişeleri alın. Üzerine kapakları geçecek şekilde sıcak su ilave edin.



Kaynarken şişelerin devrilmesi için üzerine ağırlık koyun. Ben dolma taşı kullandım.


Kapağı kapalı şekilde kaynamaya başlayıncaya kadar bekleyin. Kaynama noktasına geldikten sonra 1 saat kadar kaynatın.


Kaynadıktan sonra konserveleri öylece tencerede bir gece bırakın. Kapakları şişik şişik olması normaldir. Beklerken eğer doğru vakum tutmuşsa içine çekecektir.


Ertesi gün kavanozları suyun içinden çıkarıp kurulayın. Kapağın ortası içine çekmişse yani parmağınız ile bastırdığınızda bir yukarı bir aşağı hareket etmiyorsa vakum tutmuş demektir. İstediğiniz zaman açıp tüketebilirsiniz. Çizkek ve pasta soslarında, meyveli tartlarda, şerbet yapımında kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek