Ispanaklı Gatlakly Türkmen İşlekli/İçlekli/Ishlekli/Iclekli/Туркменский ишлeкли

 Туркменский  ишлeкли



Merhabalar. Bugün çok lezzetli bir Türkmen İşlekli-İçlikli tarifim var. Yapılışı yöreden yöreye farklılık göstermektedir. İlk çıkışı göçebe Orta Asya Türk boylarında fırın gerekmeden sıcak çöl kumuna(çägä) gömülerek pişmesi şeklindedir. Bazı yerlerde daha kalın hamurla, bazı yerlerde katlaklı hamurla yapılmaktadır. Özellikle üst şapkası dilim dilim kesilir ve içindeki et ve et suyu tabanı hamurunun içinde sulu suludur. Üst şapkasından dilimler bandırılarak yenir. Benim yaptığım en çok sevilen katlaklı işlekli. Pul pul arasındaki yağ hamurun aralarını kabartıyor. Çok güzel oluyor. Üstelik bu böreği çiğ halde dondurup donlu bir şekilde fırına vererek pişirebilirsiniz. Tam bir buzluk böreği 👍🏻. 

Malzemeler

Hamuru için (for dough)

500 ml(500 ml water)

1 çay kaşığı maya(1 teaspoon dried yeast)

1 yemek kaşığı tuz (1 tablespoon salt)

5 su bardağı un (5 cups flour)

İçi için (for filling)

1 kg ıspanak yaprağı (1 kg Spinach leave)

2 soğan (2 chopped onions)

1 avuç lor(1 cup Curd or ricotto, optional)

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (1/2 tablespoon paprika powder)

1 çay kaşığı karabiber (1 teaspoon blackpepper)

Zeytinyağı (olive oil)

Arasına 150 g tereyağı ya da katıyağ(for layers 150 g melted butter)

Yapılışı

Su, maya, tuz ve bir miktar unu karıştırın. Azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun. Burada maya fermentasyon için değil rengini güzel yaptığı ve kenar kısımlarının kurumaması için kullanıyor. Hemen bekletmeden açmaya geçiyoruz.


İçi için soğanı doğrayıp yağda kavurun. İçi için malzemeleri karıştırın.


Hamuru 4 parçaya bölün. Üst şapkası için diğer bezeyi küçük tutun. Yani iki büyük iki küçük bezeye böldüm.


Büyük bezeler den birini açabildiğiniz kadar açın.


Erittiğiniz yağı hamurun tüm yüzeyini sürün. 


Kenarlarından rulo yapın.


Ruloyu kendi edrafında dönderin. Diğer tüm bezelere uygulayın.



İlk yaptığınız bezeyi açın.



İçin yarısını üzerine yayın. Diğer ruloyu tabandan küçük açıp üzerine kapatın. Kenarlarını bükün.



Üzerine yağ sürüp çatalla delikler açın. Bıçakla kesik atın. Bu işlem pişme esnasında su buharının kabarıp anormal şekilde bombelenmemesi için yapılıyor. Önceden ısıtılmış 200 C de nar gibi kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek