Туркменский ишлeкли
Merhabalar. Bugün çok lezzetli bir Türkmen İşlekli-İçlikli tarifim var. Yapılışı yöreden yöreye farklılık göstermektedir. İlk çıkışı göçebe Orta Asya Türk boylarında fırın gerekmeden sıcak çöl kumuna(çägä) gömülerek pişmesi şeklindedir. Bazı yerlerde daha kalın hamurla, bazı yerlerde katlaklı hamurla yapılmaktadır. Özellikle üst şapkası dilim dilim kesilir ve içindeki et ve et suyu tabanı hamurunun içinde sulu suludur. Üst şapkasından dilimler bandırılarak yenir. Benim yaptığım en çok sevilen katlaklı işlekli. Pul pul arasındaki yağ hamurun aralarını kabartıyor. Çok güzel oluyor. Üstelik bu böreği çiğ halde dondurup donlu bir şekilde fırına vererek pişirebilirsiniz. Tam bir buzluk böreği 👍🏻.
Malzemeler
Hamuru için (for dough)
500 ml(500 ml water)
1 çay kaşığı maya(1 teaspoon dried yeast)
1 yemek kaşığı tuz (1 tablespoon salt)
5 su bardağı un (5 cups flour)
İçi için (for filling)
1 kg ıspanak yaprağı (1 kg Spinach leave)
2 soğan (2 chopped onions)
1 avuç lor(1 cup Curd or ricotto, optional)
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (1/2 tablespoon paprika powder)
1 çay kaşığı karabiber (1 teaspoon blackpepper)
Zeytinyağı (olive oil)
Arasına 150 g tereyağı ya da katıyağ(for layers 150 g melted butter)
Yapılışı
Su, maya, tuz ve bir miktar unu karıştırın. Azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun. Burada maya fermentasyon için değil rengini güzel yaptığı ve kenar kısımlarının kurumaması için kullanıyor. Hemen bekletmeden açmaya geçiyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder