Dikkat edilmesi gereken hususlar bu tür Türkmen, Özbek ve Afgan pilavı tarzı pilavlarda tencere mutlaka kalın tabanlı ve yayvan olmalı. Kapsül tabanlı çelik tencere, döküm tencere yada döküm ağır granit tencere uygun oluyor. Birde pirinç mutlaka uzun olmalı. Aslında basmati pirinç güzel oluyor fakat olmadığı için yasemin veya baldo kullanıyorum. Bu pilav orijinalde et kocaman neredeyse yumruk büyüklüğüne yakın olmalı ve yağ olarak hayvansal yağ kullanılmalı. Etin büyük olmasının sebebi kalabalıkta herkese bir parça değmesi sadece bir kişinin tabağında toplanmaması. Sarımsak kişi sayısına göre baş olarak katılıyor. Yani üç kişi için üç baş sarmısak katılıyor. Yine herkese bir parça et ve bir baş sarmısak değecek şekilde pilav servis ediliyor. Ama bu eski adetleri artık pek kimse bilmiyor ya da uygulayamıyor. Sarımsağın saçakları iyice alınıp temizlenmesi gerekiyor fakat ben bütün diş olarak ekliyorum. Yıkasam da kabukları hijyenik gelmiyor 🙄. Türkmenler baharat olarak sadece karabiber kullanırken Özbekler bol baharatlı ( zira:kimyon tohumu) ve sanzı dedikleri sarı havuç kullanırlar, Afganlar ise hem yeşil kake hem siyah kakule ve birçok baharatı kullanırlar. Bu en sade ev ortamında yapılabilir olan versiyonu 💁🏼♀️.
Fotoğraf taa 2013 yılında çekilme😀 daha önce dönerli vs birçok çeşidini paylaştığım bu pilavı daha bloğumda hiç paylaşmamışım. Taslakta kalmasın dedim 🤗.
Malzemeler
1 kg tavuk eti(1kg Chicken meat)
1 kg havuç (1 kg carrot)
3 büyük soğan (3 huge size onions)
2 baş sarımsak (2 head garlics)
2 su bardağı yasemin pirinç (2 cups Jasmine rice)
3 su bardağı sıcak su (3 cups hot water)
Sıvıyağ, tuz, karabiber
Yapılışı
Pirinci tuz ilave edip suyun bulanıklığı gidip berraklaşana kadar yıkayın. Bir kaba aktarın üzerine çok kaynar olmayan sıcak su ekleyin. Ben birazını çeşmeden birazını ketıldan koyuyorum. En az yarım saat pirinçler şişip pamucak pamucak olana kadar bekletin. Havuçları temizleyin. Çubuk çubuk doğrayın. Soğanları ve sarımsakları soyun. Soğanları doğrayın. Sarımsaklar bütün kalacak. Tencereye eti alıp iyice kavurun. Soğanları ekleyin iyice rengi değişene dek kavurun. Havuçları ekleyin. Hacmini biraz kaybedene kadar kavurun. Bu aşamada birazcık sıcak su ekleyebilirsiniz. Pilavın eti iyice pişmiş olmalı. Pirinci süzün ve tencereye ekleyin. Tuz ve sıcak su ilavesi yapın. Kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin. Arada kontrol edin. Suyu azalınca pilavı ortaya doğru baca şeklinde kevgir ile toplayın. Oklava ya da bir tahta kaşık sapıyla orta kısmına delikler açın ki alttaki buhar yukarı çıksın. Tamamen suyunu çekince ocaktan alın. Kapağını bir havlu ile sarıp dinlenmeye bırakın. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder