Balkabaklı Çizkek/Pumpkin Cheesecake/тыквенный чизкейк

 



Merhabalar. Uzun zamandır paylaşmak istediğim fakat bir türlü fırsat bulamadığım balkabaklı çizkek tarifimi sonunda paylaşıyorum 😆. Tarifi metodu tamamen bana aittir 💁🏼‍♀️. Tüm püf noktalarını tek tek uzun uzun anlattım. Sonuna kadar dikkatlice okursanız çatlamayan, kenarları havada ortası çukur olmayan, dümdüz, yüksek volumlü, sası kabak tadı olmayan bir çizkekiniz olacaktır. Benim kalıbım 28 cm çaplı bu malzemeler ile neredeyse silme yükseklikte bir çizkek yapabiliyorum. Fakat sizin kalıbınız daha küçükse yarı yarıya az malzeme ile de yapabilirsiniz efendim 🤗 

Tabanı için (for base)

3 küçük paket 393 g burçak bisküvi(393 g whole grain biscuit)
100 g erimiş teryağı (100 g melted butter)
Kreması için (for cream)
900 g labne /quark/tvarog ya da tatlı süzme yoğurt (900 g quark/tvarog /cream cheese or filtered yoghurt whatever u want)
2 su bardağı toz şeker(2 cups sugar)
3 yumurta(3 eggs)
3 pkt krema(600 ml heavy cream)
1 büyük dilim balkabağı (1 big slices pumpkin almost 1 1/2 cups pumpkin puree)
1 limonun kabuğunun rendesi (1 lemon zest)
1 çay kaşığı tarçın (1 teaspoon cinnamon powder)
3 pkt vanilya (3 packages vanilla sugar powder)
2 yemek kaşığı nişasta (2 tablespoons starch)
1 yemek kaşığı un (1 tablespoon flour)
Üzeri için (For ganage)
1 kutu krema (200 ml heavy cream)
200 g sütlü çikolata (200 g milk chocolate)

Not:Bu krema ölçüsü çizkek için labne, quark, süzme yoğurt, tvarog kullanımı için yeterlidir. Eğer yağlı krem peynir kullanacaksanız ya da mascarpone kullanacaksanız 900 g mascarpone a 400 ml krema olacak şekilde kullanabilirsiniz.

Yapılışı

Öncelikle balkağını dilimleyip fırın poşetinde yumuşayana kadar 180 C fırında pişirin. Hiç su ve şeker ilavesi yapmayın. Biraz soğuyunca rondodan geçirip püre haline getirin.




Genişçe bir tavaya şekeri iyice yayın. Orta ateşte eriyene dek ısıtın. Şeker karamelleşince kremayı ekleyip karamelin sertleşen kısımları eriyene dek tekrar ısıtın. Bu aşamada karıştırabilirsiniz. Soğumaya bırakın.



Bisküvileri rondodan geçirin. Tereyağını eritin ve bisküviler ile iyice karıştırın. Kelepçeli kalıbın tabanına bastırarak döşeyin. Önceden ısıtılmış 160 C fırında 5 dk pişirin. Böylece kırıntı kısmı daha az dağılacaktır.




Krema kısmı için bir kaseye labne(krem peynir, quark ya da tatlı süzme yoğurt), balkabağı püresi, karamel sos, vanilyayı ekleyin. İyice çırpın. Tarçın, limon kabuğu rendesini de ekleyin. Karıştırın. Yumurtaları teker teker ilave ederek çırpın. En son un ve nişastayı ekleyip karıştırın. Kelepçeli kalıba aktarın. Kelepçeli kalıbın edrafını alüminyum folyo ile iyice sarın ki kenarları kahverengileşmesin. Kenarlarının koyulaşması çizkek için teknolojik bir kusurdur.





Bir kaseye su koyup kelepçeli kalıp ile birlikte önceden ısıtılmış 160 C fırında tam 45 dk pişirin. Ne eksik ne fazla olmalı. Çizkekin özelliği düşük sıcaklıkta ağır ağır kısa sürede pişmesidir. Çok pişirirseniz bekleme aşamasında sertleşecektir. Bu yüzden birebir sıcaklık ve süreye dikkat ediniz. 45 dakika sonunda fırını kapatın. Kapağını açmadan 1 saat fırında bırakın. Eğer pişti diye fırından çıkarırsanız çat diye ortası yarılır, ortası çöker ve kenarları yüksek kalır. Bu aşama çizkek hazırlama aşamasının bel kemiğidir. Lütfen dikkat ediniz.




Üzeri için kremayı iyice ısıtın. Ocaktan alın. Çikolata parçalarını ekleyin. İyice eriyene dek karıştırın. Çizkekin üzerine dökün.  Ben sosu vaktim olmadığı için ertesi gün yaptım. Bizimkiler de beklemediği için üzeri donana kadar beklemedim.😆 Her aşaması biten çizkeki kelepçeli kalıbı ile birlikte 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün çizkek kendini çekince kenarlarından birazcık ayrılacaktır. İnce bir bıçak veya kürdan yardımıyla kenarlarını sıyırın. Kelepçeli kalıbı açın ve servis yapın.






 Afiyet olsun.

🎃Balkabaklı çizkekin sası kabak tadını vermemesi için mutlaka dikkat edilmesi ve eklenmesi gerekenler:

🎃Narenciye kabuğu rendesi. İnanın tadında çok fark ediyor.

🎃Mutlaka tarçın veya Pumpkin spice diye satılan baratlardan da olur ekleyin.

🎃Balkabağı püresini üzerinde sos olarak değil de krema kısmında kullanın.

🎃 Krema kısmında balkabağı püresi ile birlikte karamel sos ya da karamelize süt reçeli (skuşenku moloko varenyası) kullanın. Karamel kadar balkabağı püresine yakışan birşey daha bilmiyorum 💁🏼‍♀️.

🎃 Üzerine sos olarak çikolata sosu ya da karamel sos kullanabilirsiniz. Ben pratik olması açısından sütlü çikolata ile ganaj hazırladım. Kesinlikle daha lezzetli oldu tavsiye ederim. Karamelin şekerimsi tadını çikolata çok dengeliyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek