Bilenler bilir sayfamda, bloğumda sadece tarif değil her türlü bakım, temizlik, mutfak teknolojisi vs konularında yazıyorum. Bugün ise size 10 numara 5 yıldız cam parlatma sırlarımı veriyorum😂. Çok ucuza çok etkili ve sağlığa zararsız kullandığım geleneksel ve bir o kadar da unutulmuş bir yöntem.
Öncelikle çok fazla cam resimdeki gibi girintili bardak, tabak vs kullanan biri olarak ara ara cam eşyalarımı parlatıyorum. Özellikle sararan cam çay bardakları için bulaşık suyuna 1-2 yemek kaşığı tuz ilave ediyorum. Sıcak su ekleyince eriyor. Süngerle ovalıyorum. Durulayınca yeni alınmışcasına parlıyor 👍. Bu yöntemi annemden öğrenmişdim😻. Ayrıca tuz hem hijyen sağlıyor hemde lekeleri yorulmadan hemen çıkarmanızı sağlıyor. Kahve kupalarımdaki tüm kahve lekeleri çok kolay çıkıyor.
Cam parlatmaya gelecek olursak jel bulaşık deterjanı, 1 çay bardağı sirke, 2 yemek kaşığı tuz ve su ile karışım hazırlıyorum. Boş pıspıs şişeye dolduruyorum. Pıs pıs yapıp silecekle sıyırıyorum. Durulama yapmadan daha geç kirlenen hızlıca silinen camlarınız oluyor 😻. İsteyen kremsiz şampuan ile de silebilir. Aynı tuz ve asit şampuanlarda da oluyor. Deneyin farkı göreceksiniz üstelik istediğiniz kadar camsil hazırlayabilir aynı karışımı mutfak-tezgah temizliğinde de kullanabilirsiniz 💕.
Merhabalar. Yine uzun zamandır paylaşmak istediğim ve fırsat olmayan bir tarife sıra geldi. Piştikten sonra üzerinden alan aceleciler olduğu için sunumu pek güzel çekemedim 😂. Güveç her yerde farklı yapılıyor. Benim için düğün evi kokusu olan bu tarifin aslında kesin bir ölçüsü yok. Fakat önemli gördüğüm noktalar şunlardır:
🍅Toprak kap mutlaka sıcak su ile yıkanmalı, kurutulmalı ve iç-dış yağlanmalıdır.
🍅Kolayca fırından alınıp koyulması için altında tepsi olmalı. Bildiğiniz üzere bu toprak kaplar fırından çıktıktan sonra bile fokur fokur kaynıyor.
🍅Sinirsiz et ve bildiğiniz sossuz çoban salata karışımı yeterli olacaktır.
🍅Domatesi çok olmalı ki et hemen kurumasın.
🍅 Elektrikli fırınlar için daha yassı ve küçük kaplar tercih ederseniz daha kısa sürede pişer.
🍅Mutlaka içi sırsız yani mat kaplar kullanın. İçi sırlı olanlar fırın sütlaç içindir efendim 🤗
Malzemeler
1,5 kg kuşbaşı et (1 kg+500 g beef)
1 soğan (1 onion)
6-7 yeşil biber (6-7 green pepper)
6 domates (6 tomatoes 🍅)
Yapılışı
İlk önce güvecin salatasını hazırlayın. Eti yıkayıp süzün. Salatası ile karıştırın.
Fırının en yüksek ayarında en az yarım saat pişirin. Su eklemeyin. Ben ilk önce kapağı kapalı daha sonra üzerini açarak pişirdim. Ara sıra suyunu kontrol edin.
Merhabalar. Uzun zamandır paylaşmak istediğim fakat bir türlü fırsat bulamadığım balkabaklı çizkek tarifimi sonunda paylaşıyorum 😆. Tarifi metodu tamamen bana aittir 💁🏼♀️. Tüm püf noktalarını tek tek uzun uzun anlattım. Sonuna kadar dikkatlice okursanız çatlamayan, kenarları havada ortası çukur olmayan, dümdüz, yüksek volumlü, sası kabak tadı olmayan bir çizkekiniz olacaktır. Benim kalıbım 28 cm çaplı bu malzemeler ile neredeyse silme yükseklikte bir çizkek yapabiliyorum. Fakat sizin kalıbınız daha küçükse yarı yarıya az malzeme ile de yapabilirsiniz efendim 🤗
Tabanı için (for base)
3 küçük paket 393 g burçak bisküvi(393 g whole grain biscuit) 100 g erimiş teryağı (100 g melted butter) Kreması için (for cream) 900 g labne /quark/tvarog ya da tatlı süzme yoğurt (900 g quark/tvarog /cream cheese or filtered yoghurt whatever u want) 2 su bardağı toz şeker(2 cups sugar) 3 yumurta(3 eggs) 3 pkt krema(600 ml heavy cream) 1 büyük dilim balkabağı (1 big slices pumpkin almost 1 1/2 cups pumpkin puree) 1 limonun kabuğunun rendesi (1 lemon zest) 1 çay kaşığı tarçın (1 teaspoon cinnamon powder) 3 pkt vanilya (3 packages vanilla sugar powder) 2 yemek kaşığı nişasta (2 tablespoons starch) 1 yemek kaşığı un (1 tablespoon flour) Üzeri için (For ganage) 1 kutu krema (200 ml heavy cream) 200 g sütlü çikolata (200 g milk chocolate)
Not:Bu krema ölçüsü çizkek için labne, quark, süzme yoğurt, tvarog kullanımı için yeterlidir. Eğer yağlı krem peynir kullanacaksanız ya da mascarpone kullanacaksanız 900 g mascarpone a 400 ml krema olacak şekilde kullanabilirsiniz.
Yapılışı
Öncelikle balkağını dilimleyip fırın poşetinde yumuşayana kadar 180 C fırında pişirin. Hiç su ve şeker ilavesi yapmayın. Biraz soğuyunca rondodan geçirip püre haline getirin.
Genişçe bir tavaya şekeri iyice yayın. Orta ateşte eriyene dek ısıtın. Şeker karamelleşince kremayı ekleyip karamelin sertleşen kısımları eriyene dek tekrar ısıtın. Bu aşamada karıştırabilirsiniz. Soğumaya bırakın.
Bisküvileri rondodan geçirin. Tereyağını eritin ve bisküviler ile iyice karıştırın. Kelepçeli kalıbın tabanına bastırarak döşeyin. Önceden ısıtılmış 160 C fırında 5 dk pişirin. Böylece kırıntı kısmı daha az dağılacaktır.
Krema kısmı için bir kaseye labne(krem peynir, quark ya da tatlı süzme yoğurt), balkabağı püresi, karamel sos, vanilyayı ekleyin. İyice çırpın. Tarçın, limon kabuğu rendesini de ekleyin. Karıştırın. Yumurtaları teker teker ilave ederek çırpın. En son un ve nişastayı ekleyip karıştırın. Kelepçeli kalıba aktarın. Kelepçeli kalıbın edrafını alüminyum folyo ile iyice sarın ki kenarları kahverengileşmesin. Kenarlarının koyulaşması çizkek için teknolojik bir kusurdur.
Bir kaseye su koyup kelepçeli kalıp ile birlikte önceden ısıtılmış 160 C fırında tam 45 dk pişirin. Ne eksik ne fazla olmalı. Çizkekin özelliği düşük sıcaklıkta ağır ağır kısa sürede pişmesidir. Çok pişirirseniz bekleme aşamasında sertleşecektir. Bu yüzden birebir sıcaklık ve süreye dikkat ediniz. 45 dakika sonunda fırını kapatın. Kapağını açmadan 1 saat fırında bırakın. Eğer pişti diye fırından çıkarırsanız çat diye ortası yarılır, ortası çöker ve kenarları yüksek kalır. Bu aşama çizkek hazırlama aşamasının bel kemiğidir. Lütfen dikkat ediniz.
Üzeri için kremayı iyice ısıtın. Ocaktan alın. Çikolata parçalarını ekleyin. İyice eriyene dek karıştırın. Çizkekin üzerine dökün. Ben sosu vaktim olmadığı için ertesi gün yaptım. Bizimkiler de beklemediği için üzeri donana kadar beklemedim.😆 Her aşaması biten çizkeki kelepçeli kalıbı ile birlikte 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün çizkek kendini çekince kenarlarından birazcık ayrılacaktır. İnce bir bıçak veya kürdan yardımıyla kenarlarını sıyırın. Kelepçeli kalıbı açın ve servis yapın.
Afiyet olsun.
🎃Balkabaklı çizkekin sası kabak tadını vermemesi için mutlaka dikkat edilmesi ve eklenmesi gerekenler:
🎃Narenciye kabuğu rendesi. İnanın tadında çok fark ediyor.
🎃Mutlaka tarçın veya Pumpkin spice diye satılan baratlardan da olur ekleyin.
🎃Balkabağı püresini üzerinde sos olarak değil de krema kısmında kullanın.
🎃 Krema kısmında balkabağı püresi ile birlikte karamel sos ya da karamelize süt reçeli (skuşenku moloko varenyası) kullanın. Karamel kadar balkabağı püresine yakışan birşey daha bilmiyorum 💁🏼♀️.
🎃 Üzerine sos olarak çikolata sosu ya da karamel sos kullanabilirsiniz. Ben pratik olması açısından sütlü çikolata ile ganaj hazırladım. Kesinlikle daha lezzetli oldu tavsiye ederim. Karamelin şekerimsi tadını çikolata çok dengeliyor.
Beyaz çikolata ve limonun uyumunu bilmeyen yoktur herhalde 😀 bende hazır elimde malzemem varken yapayım dedim. Kalıp beyaz çikolatayı doğrayabilirsiniz hatta bu pul çikolatalardan daha iyi sonuç verecektir.
Malzemeler
3 yumurta (3 eggs)
1,5 su bardağı şeker (1 1/2 cups sugar)
1 su bardağı süt (1 cup milk)
3 yemek kaşığı süzme yoğurt (3 tablespoons filtered Yoghurt)
Merhabalar. Çok eskiden annemin bana yaptığı sonra da tarifini unuttuğu 😂 bu güzel çorbayı bu sefer fırında közleyerek yaptım. Sonuç gerçekten harika oldu. Daha fırında közlenirken bile yemek istediler😆. Bu çorbada önemli püf noktaları: mutlaka kabak ya da karnabahar gibi nötr tadlı sebzeler ile balkabağı tadını seyreltmek ve balkabağının tupturuncu kaliteli olması gerekmektedir.
Malzemeler
2 kocaman dilim balkabağı (700 g Pumpkin)
2 adet kabak (2 zucchinies)
2 soğan (2 onions)
1 baş sarmısak (1 head garlic)
Zeytinyağı (olive oil)
1 çay kaşığı köri (1 teaspoon curry)
1 çay kaşığı zerdeçal (1 tea #turmeric)
Tuz(Salt)
Köftesi için (for Meatball)
1 kg kıyma (1 kg ground meat)
2 adet rendelenmiş soğan (2 grated onions 🧅)
1 büyük yumurta (1 egg)
1 su bardağı pirinç (1 cup rice)
1 yemek kaşığı kimyon (1 tablespoon cumin)
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber (1 tablespoon red pepper powder)
2 çay kaşığı yenibahar (2 teaspoons allspices)
2 çay kaşığı karabiber (2 teaspoons blackpepper)
1 tatlı kaşığı tuz (1/2 tablespoon salt)
Yapılışı
Köfte için tüm malzemeleri bir kapta iyice homojen olana kadar yoğurun. Geniş bir tepsiye bolca un serpin. Minik minik topçuklar yuvarlayın. Köfteleri iyice una bulayın ki birbirine yapışmasın.
Az yağda köfteleri kızartın. Çok pişmesine gerek yok dışı mühürlense yeterlidir. Ben bu işlemi de fırında yaptım.
Bir büyük tepsiye balkabağı, kabak dilimleri, soğan ve sarımsağı dizin. Üzerine sicim gibi zeytinyağı akıtın. Tüm sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar 180 C fırında pişirin.
Pişen sebzeleri büyükçe bir tencereye alın. Sıcak su ekleyip blendırdan geçirin.
Köfteleri ve baharatları ekleyip köfteler iyice şişene kadar kaynatın.
Dikkat edilmesi gereken hususlar bu tür Türkmen, Özbek ve Afgan pilavı tarzı pilavlarda tencere mutlaka kalın tabanlı ve yayvan olmalı. Kapsül tabanlı çelik tencere, döküm tencere yada döküm ağır granit tencere uygun oluyor. Birde pirinç mutlaka uzun olmalı. Aslında basmati pirinç güzel oluyor fakat olmadığı için yasemin veya baldo kullanıyorum. Bu pilav orijinalde et kocaman neredeyse yumruk büyüklüğüne yakın olmalı ve yağ olarak hayvansal yağ kullanılmalı. Etin büyük olmasının sebebi kalabalıkta herkese bir parça değmesi sadece bir kişinin tabağında toplanmaması. Sarımsak kişi sayısına göre baş olarak katılıyor. Yani üç kişi için üç baş sarmısak katılıyor. Yine herkese bir parça et ve bir baş sarmısak değecek şekilde pilav servis ediliyor. Ama bu eski adetleri artık pek kimse bilmiyor ya da uygulayamıyor. Sarımsağın saçakları iyice alınıp temizlenmesi gerekiyor fakat ben bütün diş olarak ekliyorum. Yıkasam da kabukları hijyenik gelmiyor 🙄. Türkmenler baharat olarak sadece karabiber kullanırken Özbekler bol baharatlı ( zira:kimyon tohumu) ve sanzı dedikleri sarı havuç kullanırlar, Afganlar ise hem yeşil kake hem siyah kakule ve birçok baharatı kullanırlar. Bu en sade ev ortamında yapılabilir olan versiyonu 💁🏼♀️.
Fotoğraf taa 2013 yılında çekilme😀 daha önce dönerli vs birçok çeşidini paylaştığım bu pilavı daha bloğumda hiç paylaşmamışım. Taslakta kalmasın dedim 🤗.
Malzemeler
1 kg tavuk eti(1kg Chicken meat)
1 kg havuç (1 kg carrot)
3 büyük soğan (3 huge size onions)
2 baş sarımsak (2 head garlics)
2 su bardağı yasemin pirinç (2 cups Jasmine rice)
3 su bardağı sıcak su (3 cups hot water)
Sıvıyağ, tuz, karabiber
Yapılışı
Pirinci tuz ilave edip suyun bulanıklığı gidip berraklaşana kadar yıkayın. Bir kaba aktarın üzerine çok kaynar olmayan sıcak su ekleyin. Ben birazını çeşmeden birazını ketıldan koyuyorum. En az yarım saat pirinçler şişip pamucak pamucak olana kadar bekletin. Havuçları temizleyin. Çubuk çubuk doğrayın. Soğanları ve sarımsakları soyun. Soğanları doğrayın. Sarımsaklar bütün kalacak. Tencereye eti alıp iyice kavurun. Soğanları ekleyin iyice rengi değişene dek kavurun. Havuçları ekleyin. Hacmini biraz kaybedene kadar kavurun. Bu aşamada birazcık sıcak su ekleyebilirsiniz. Pilavın eti iyice pişmiş olmalı. Pirinci süzün ve tencereye ekleyin. Tuz ve sıcak su ilavesi yapın. Kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin. Arada kontrol edin. Suyu azalınca pilavı ortaya doğru baca şeklinde kevgir ile toplayın. Oklava ya da bir tahta kaşık sapıyla orta kısmına delikler açın ki alttaki buhar yukarı çıksın. Tamamen suyunu çekince ocaktan alın. Kapağını bir havlu ile sarıp dinlenmeye bırakın. Afiyet olsun.
Merhabalar. Solmak üzere olan taze soğanlarımı ve geçmek üzere olan sütümü nasıl değerlendireyim derken bu açmalar çıktı ortaya 🤭.
Malzemeler
3 su bardağı süt (3 cups milk)
1 çay bardağı sıvı yağ (1/2 cup vegatable oil)
1 çay bardağı su(1/2 cup water)
2 yumurta akı (2 egg whites)
1 tatlı kaşığı maya (1/2 tablespoon dried yeast)
1 tatlı kaşığı tuz (1/2 tablespoon salt)
Aldığı kadar un (Flour)
Yarım demet ince kıyılmış taze soğan( a half of bunch chopped green onion as small size)
İçi için beyaz peynir (for filling white cheese)
Katlamak için tereyağı ( to folding butter)
Üzerine yumurta sarısı, susam, çörek otu ( for top layer; 2 egg yolks, sesame seeds, black cumin seeds)
Yapılışı
Süt, su, sıvıyağ, yumurta akı, maya ve bir miktar unu iyice karıştırın. Azar azar un ilavesi yapın. Ben maya, tuz, kabartma tozu gibi kutu maddeleri un ile birlikte ekliyorum. Yumuşak ele yapışan bir hamur yoğurun.
En son ince ince kıyılmış taze soğanları ekleyin. Yoğurun. Mayalanmaya bırakın.
Elinize biraz un alarak bezeler yuvarlayın.
Elinizle veya merdane yardımıyla bezeleri oval şekilde açın. Yumuşak tereyağını tüm üst yüzeyine olarak şekilde sürün. Benim tereyağım oldukça yumuşak olduğu için kaşık yardımıyla kolayca sürdüm.
Geniş ucuna peynir koyun. Rulo yapın ve her iki ucunu zıt yönde burun. Uçlarını birleştirin.
Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin. Afiyet olsun.
Merhabalar. Daha önce paylaştığım klasik usul ıslak kekimin tarifini biraz güncelledim. Zorla kaldırılıp yaptırdıkları için artık var olan malzemelere göre ayarladım 😆. Ama sonuç güzel oldu. Beğenildi ve anında yok edildi. Ölçüleri dikdörtgen borcama göre yaptım. Gayet inceydi. Unu daha az kullanmayınız. Üzerine krema ve çikolata sos yaparsanız tam ideal ağlayan pasta olacaktır. Gördüğüm kadarıyla internette genelde sos pişirilerek yapılıyor. Benim de pişirerek hazırladığım bir sos var ama bundan daha farklı. Belki bir gün onu da paylaşırım.
Malzemeler
3 yumurta (3 eggs)
1,5 su bardağı şeker (1,5 cups sugar)
1 su bardağı sıvıyağ (1 Cup vegetable oil)
1 su bardağı yoğurt (1 cup yoghurt)
1 paket kabartma tozu (1 package baking powder)
4 yemek kaşığı kakao (4 tablespoons kakao powder)
2 su bardağı un (2 cups flour)
Sosu için (for souce)
2 su bardağı süt (2 cups milk)
Yarım çay bardağı sıvıyağ (1/4 cup vegetable oil)
Yarım su bardağı şeker (1/2 Cup sugar)
3 yemek kaşığı kakao (3 tablespoons kakao powder)
Yapılışı
Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın. Süt ve sıvıyağı ekleyip çırpın. Un, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu ekleyip karıştırın. Yağlayıp unladığınız kalıba dökün önceden ısıtılmış 180 C(preheated350 F) fırında pişirin. Sosu için kakao ve siviyagi karıştırma kabına alın. İyice kakao çözünene kadar karıştırın. Süt ve şekeri ekleyip karıştırın. Fırından çıkan ilk sıcağı geçmiş sıcak keki kesin ve soğuk sosu azar azar yedire yedire dökün. Afiyet olsun.
Bir zamanlar internette her kanalda gördüğüm poğaçayı sonunda bende yaptım. Ölçüleri tamamen malzememe ve kendi ruh halime göre hazırladım😂. Yolculukta, piknikte, işte tam yapıp yemelik. Özellikle evde değilken bu tür sandviç ve pizza türü poğaçalar çok kurtarıcı oluyor. Ben poğaça hamurunu her zaman ele yapışan bir hamur olarak hazırlarım ve elime biraz un alarak beze yapar şekil veririm. Ayrıca tepsi mayasını mutlaka aldırırım. Bu yüzden yumuşak poğaçalarım olabiliyor. Eğer vaktiniz varsa ve iki ölçü hamur yağurucam diyorsanız sakın iki katı süt, su, sıvıyağ kullandım diye iki paket maya kullanmayınız. Hamur çabuk ekşir poğaçalarınız güzel olmaz. Az maya ve bekledikçe çoğalan maya daha lezzetli olacaktır.
Malzemeler
Hamuru için (for dough)
2 su bardağı süt (2 cups milk)
1 su bardağı su (1 cup water)
1 su bardağı sıvıyağ (1 cup vegatable oil)
1 pkt maya (1 tablespoon dried yeast)
2 yumurta akı (2 egg whites)
1 pkt kabartma tozu (1 package baking powder)
Un(Flour)
Ara katlarına sürmek için tereyağ( to brush for middle layers)
Arasına(for filling)
Salam(salami)
Domates (tomatoes)
Marul(lettuce)
Üzerine 2 yumurta sarısı, susam, çörekotu (for top layer 2 egg yolks, sesame seeds, black cumin seeds)
Yapılışı
Su, süt, sıvıyağ, birazcık un ve mayayı karıştırın. Azar azar un ilave edin. Tuz ve kabartma tozunu ekleyin. Ele yapışan yumuşak bir hamur yoğurun. Mayalanmaya bırakın. Bezeler yuvarlayın.
Elinizle bastırarak açın. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını sürün. İkiye katlayın tekrar yağ sürün.
Kenar köşelerini elinizle bastırın ki açılmasın.
Tepsiye dizin ve yarım saat kadar tepsi mayası aldırın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam ve çörekotu serpin.
Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin. Afiyet olsun.