🍕Ekşi Mayalı Ekmek Hamurundan Ton Balıklı Pizza ve Kabaklı Sebzeli Pizza/ пицца с тунцом 🍕
Silex/Bimex Lahmacun Makinesi İnceleme
Merhabalar. Mutfak elektroniği inceleme yazılarıma bir diğer önemli makine ile devam ediyorum 🤗. Madem ki bloğumda hit yazılarım ürün inceleme ve sonrasında deterjan önerileri bende fırsat buldukça deneyimlerimi gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.
Bu makineden yıllar önce annem kullandı. Markası farklı olabilir açıkçası 9 yaşımda şimdiki kadar mutfak elektroniği markası takip etmiyordum. Ama annem sağolsun her çıkan yeni ürünü alan kullanan tam bir teknoloji meraklısı olduğu için belki bu kadar ilgili oldum bende. Herneyse ürün fiyat olarak çok ucuz bir makine değil evet maalesef günümüzdeki herşey gibi🤷🏼♀️. Peki Müge fiyatını hakediyor mu? derseniz evet kesinlikle hak ediyor. Hatta tavsiye ederim 😍.
Nedir bu makinenin farkı derseniz öncelikle şöyle söyleyeyim bu makine küçük fırının yaptığı, gözleme sacının yaptığı herşeyi yapabiliyor. Daha doğrusu biz yapıyoruz o pişirebiliyor😂. Çok kısa sürede gür ateşte lahmacun yapar gibi lahmacun pişiriyor. Kesinlikle fırında yapma sürenizi çok kısaltıyor. Arada koruyucu demir aparatı olduğu için kıyma üst tablaya değmiyor.
180 derece geriye açılabiliyor. Yapışmaz yüzeyli olduğu için pankek, krep çok kolay pişebiliyor. Pişirme dereceleri 1,2,3 şeklinde seviyelendirilmiş.300 C ye kadar çıkabiliyor. Bimeks marka 2300 W gücünde. Gayet pişirici bir makine için yeterli güçte olduğunu düşünüyorum 😀.Bimeks turbomeksin Türkiye'deki bayisi Raha Pazarlama. Kendileri çok ilgililer. Bir takipçim granit kaplamasını çift katlı olarak yeniletmiş. Yani ürünü sattım ben paramı aldım sen ne halin varsa gör demiyorlar bazı markalar gibi. Jumbo modeli 25*40 cm boyutlarında.
Sermex, brilex, sermelex, hatta Almanya'da iseniz Roland markaları da mevcut. Bu markalar daha uygun fiyatlı. Silex i söylememe gerek yok herhalde diye düşünüyorum. Zaten ilk çıkaran yıllardır Avrupa'da kullanılan bir makine 😃. Artık Türkiye'de de satılıyor. Taç aksu satıyor. İnternetten ulaşabilirsiniz. Artık her yerde var. Henüz bu makina da stok sıkıntısı yok ama karantina gelirse bunlar da bitebilir.
🍕Pizza tavası mı lahmacun makinesi mi?
Tabiki imkan varsa lahmacun makinesi. Pizza tavasında ısı sadece alttan lahmacun makinesinde hem alttan hem üstten geliyor. Mikrobiyoloji çalışmış biri olarak söylemeliyim ki çiğ et ısı görmeli. En azından ben sadece pizza tavası ile lahmacun asla yapmam. Belki altını pizza tavasında üstünü fırının üst ayarında pişirirseniz evet o şekilde daha sağlıklı olabilir. Hele hele şu pandemi döneminde etleri iyi pişirmek lazım 😊. Bu arada pizza tavasında pizza hariç herşeyi yapıyorum 😂. Pizza tavası ile ilgili yazımı okumak isteyenler varsa 👉Tık
Peki bu lahmacun makinelerinin hiç mi olumsuz yönü yok? Evet bence iki olumsuz yönü var. Çok ağır oluyorlar. Tezgaha koyup kaldırmak bir ölüm. Genelde döküm plakalı oluyorlar çünkü. Birde plakaları sabit sadece silerek temizleyebiliyorsunuz. Bu özellik tüm markalar için geçerli maalesef.
Sorusu olanlar yorumlar kısmına yazabilir👇👇👇👇👇. Ayrıca bana mail kutusundan ulaşabilirsiniz 💕💕💕🙋🏼♀️.
Not: Resimler internetten alıntıdır. Henüz bol ışıklı çekim yapacak bir stüdyom ve zamanım yok 🤗.
Tandırım lahmacun makinesi inceleme için 👉🏻Tık
Elektrikli pizza tavası inceleme yazım için 👉🏻Tık
Elektrikli katmer sacı inceleme yazım için
👉🏻Tık
Robot Süpürge Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ile ilgili yazım 👉🏻Tıkk
Ekşi Mayalı Zeytinli Poğaça/Sourdough Olive Buns
Geçen gün ekmek için nohut mayası hazırlarken ayrıca ekşi mayaya da başladım. Havalar soğuk olmasına rağmen bir haftadan daha kısa sürede gelişti ve hatta taştı 🤣. Ben de elimdeki fazla mayayı değerlendirmek adına zeytinli poğaça yapmaya karar verdim 👍. İyi ki de yapmışım dediğim tariflerinden oldu. Ticari maya ile yapılan poğaça dan eksiği yok daha fazlası var. Ucuz olması ve maya alışverisinizi sıfıra indirmesi de ayrı bir güzellik tabiki 🤭. Hazır herkes karantina da ekşi mayalı ekmek yapmaya başlamışken elinizde mayanız varken denemeyen varsa mutlaka denemelisiniz. Ekşi maya hamurun yapısını değiştiriyor adeta oyun hamuru gibi elastik bir yapı kazandırıyor. Mayam fazla olduğu için 2 su bardağı kadar kullandım fakat siz bir su bardağı da kullanabilirsiniz.
Malzemeler
🎈2 su bardağı en az bir gün önceden aktifleştirilmiş ekşi maya. Benim mayam çok olduğu için bu kadar kullandım 1 su bardağı da olur(2 cups sourdough starter. I used 2 cups because I have too much yeast.).
🎈1 su bardağı süt (1 cup milk)
🎈Yarım su bardağı su (1/2 cup water)
🎈Yarım su bardağı sıvıyağ (1/2 cup vegatable oil)
🎈4 yemek kaşığı yoğurt ve yoğurt suyu(4 tablespoon yoghurt and yoghurt serum )
🎈1 tatlı kaşığı tuz(1/2 tablespoon salt)
🎈Aldığı kadar un (Flour)
İçi için For filling)
🎈100 g kadar zeytin (100 g olive)
zeytinyağı(olive oil)
🎈1 tepeleme tatlı kaşığı kekik (1 tablespoon thyme)
🎈Üzeri için 2 yumurta sarısı (2 egg yolk to brush)
Yapılışı
Yoğurma kabına aktifleştirilmiş ekşi mayanızı, su, süt, yoğurt, yoğurt suyunu ve bir miktar unu aktarın. Hangi maya ile çalışırsanız çalışın sadece süt ile değil azıcık da olsa mutlaka su ilavesi yapın. Mayayı daha güzel kabartıyor.
Kuru Fasulye Tiridi
Kuru Fasulye Tiridi/Kidney Bean Tirid/фасоль трид
Nohut mayalı ekmekle kuru fasulye tiridi tarifi için 👉🏻Tıkk
Merhabalar. Kuru fasulye tiridi bilir misiniz? Genellikle etsiz hazırlanır. Kurbandan kalan kemik olursa düdüklüye atıverirler yoksa da bu çorba bol sıvıyağ, karabiber ile kızartılmış ekmeklerin üzerine dökülür. Her geleneksel yemek gibi aslında biraz da yokluk yemeğidir sade hâli. İliğini en kolay çıkarabildiğim ve birazda yağlı olduğu için ben gerdan kullandım. İsterseniz sadece ilikli kemik de kullanabilirsiniz. Bu yemeği ben hiç salçalı görmedim. Ekmek üzerine döküldüğü için salça kullanmazlar ama tâbi ki tercih meselesi. Ekmekleri elde yeriz diye tepsiye dizip üzerine dökmedim kalınca iyi olmuyor malum. Birde bu tirid mutlaka ev ekmeği ile yapılır. Malum hazır ekmekler çook yumuşak oluyor.
Malzemeler
Gerdan(neckle part of ship or goat)
3 su bardağı ıslanmış kuru fasulye (3 cups kidney bean)
2 defne yaprağı (2 bay leave)
1 büyük soğan (1 onion)
Tuz, karabiber (salt, blackpepper)
Servis için kızarmış ev ekmeği (fried sourdough bread for service)
Yapılışı
Kuru fasulyeleri bir gece önceden ıslayın. Gerdanları yıkayın. Fırın tepsisine yerleştirin ve hafif kızarana kadar fırınınızın en yüksek ayarında hafif mühürleyin.
Gerdanları, kuru fasulyeyi, soğanı ve defne yapraklarını tencereye aktarın. Suyunu ekleyip iyice fasulyeleri pişene kadar kaynatın. Gerekirse arada su ilave edin. Piştikten sonra defne yapraklarını alın. Bol karabiber ekleyip servis yapın. Afiyet olsun.
Nohut Mayalı(Tatlı Maya) Köy Ekmeği Nasıl Yapılır?/Nohut Mayalı Ekmek Tarifi/Natural Chickpea Yeast
Merhabalar! Uzun süredir ekmek tarifi paylaşmamıştım. Geçen gün sevgili yaşamkültürünün paylaşımında ki ekşi maya ekmekleri görünce benim de ekmek yapasım geldi😂. O kadar vaktim yok ne yapsam derken 8 sene önce yaptığım taşınma, yolculuk derken de baya ara verdiğim nohut mayalı ekmek yapmaya karar verdim 👍. Ekşi maya ile farkı ne derseniz hızlı fermente olması ve ekmeğin ekşi mayaya göre daha tatlı olması. Sen ne ekimler yaptın, PCR lar, ne patojenler geldi geçti hadi be Müge kim tutar seni🤣 diyerek kendime verdim gazı ve Bismillah diyerek başladım 🤗.
İlk önce yıkanmamış 1 avuç nohutu rondoda irili dirili kalacak şekilde parçaladım.
Kendi mayanızı üretmek istiyorsanız benim tavsiyelerim şunlar:
🎈 Öncelikle sabırlı olunuz. İnternetteki videolarda fotoğraflarda gördüğünüz mayalar gibi olmadı diye hemen umudunuzu kesmeyiniz. Mayanıza her zaman şans veriniz.
🎈Maya beslerken üzerine konuşmayın, öksürmeyin, hapşırmayın. Her ne kadar kendiniz yiyecek de olsanız bir kültür hazırlıyorsunuz o kültürün mikroorganizma dinamiği bozulursa faydalı yerine zararlı bakteriler çoğalabilir.
🎈 Kullandığınız ekipmanı kaynar sudan geçirip öyle maya içine sokunuz. Eğer tahta kaşık kullanıyorsanız yemek için kullandığınız değil mutlaka bu iş için kullandığınız ayrı bir tahta kaşık edininiz.
🎈 Metal kapta mayalamaya bırakmayınız. Hamuru çok daha soğuk tuttuğu için ticari mayada bile zaman alıyor değil ki yeni ürettiğiniz hassas ponçik mayada💕.
🎈 Ortam sıcaklığına göre mayalanma 3 saat de olabilir bir gece de o yüzden ekmek yapmak için haftasonu gibi en az bir gününüzü ayırabileceğiniz bir vakti seçiniz.
🎈Ben ticari yani marketlerde satılan nohutu kullandım. İmkanınız varsa köy pazarlarından aldığınız nohutları kullanırsanız daha kısa sürede mayalanacaktır.
🎈Maya kabarmadıysa ve sadece baloncuklar varsa sorun yok ortam soğuk fakat mayanız yine de canlıdır demektir.
🎈Maya üretirken mutfakta çamaşır suyu gibi agresif kimyasalları kullanmayınız.
🎈 Mayanızın üzerine su toplanmış altta çökelti oluşmuşsa su ilavesi una göre fazla gelmiş demektir biraz daha un miktarını arttırın.
🎈Mayanızda minicik dahi bir kabarcık yoksa besleme sayısını arttırın. Günde bir defa yerine sabah akşam besleyin.
🎈İkidebir gidip gidip acaba oldu mu diye mayanızı açmayınız. Zira mayanız hem üşür hem kontamine olabilir.
🎈 Tatlı mayada çok katlama işlemi yapmanıza aslında çok da gerek yok fakat katlama işlemi hem ekmeğinizi gözenek sayısını arttırıyor hem de dinlenirken kendini salan hamuru kendine getiriyor daha çok puf puf kabarıyor.
Benim aklıma gelenler şimdilik bunlar bir sorunuz olursa anlatmak istediğiniz bir tarifiniz varsa yorumlar kısmına yazabilirsiniz 👇👇👇.
Tahinli Pide/тахини пита
Tahinli pide sever misiniz? Kimi yerlerde tuzlu kimi yerlerde haşhaş ile birlikte kimi yerlerde de benim sevdiğim gibi sadece tatlı olarak tahin kullanılıyor. Özellikle Antalya çevresinde katmerlerde haşhaşı tahinle birlikte yapmayanı hiç görmedim. Buna benim bildiğim duble tahinli pide deniyor. Sebebi ise tarifinden anlaşılacağı üzere iki defa tahinleme işlemi yapılıyor. 2 turda çokça hamur yoğurdum. İlk önce büyük tepsi pizza sonra haşhaşlı lokum en son da 2 tane tahinli pide yaptım. Hiç ölçü kullanmadım tamamen göz kararı ama çok basit bir tarif. Pişirme kağıdını mutlaka kullanmanızı tavsiye ederim çünkü şeker eriyip akıyor. Tahini ve şekeri olabildiğince bol kullanıyorum zira başka türlü yediremiyorum bizimkilere🤷🏼♀️. Instagram'da paylaşmıştım ama burada paylaşmayı unutmuşum burada arşivde dursun💁🏼♀️.
Malzemeler
🎈4 su bardağı su (4 cups water)
🎈1 küçük pkt maya (1 tablespoon dried yeast)
🎈Yarım tatlı kaşığı tuz (1/4 tablespoon salt)
Arasına
🎈Erimiş tereyağı (melted butter)
🎈Tahin (tahini)
🎈Toz şeker (granule sugar)
Yapılışı
Su, maya ve bir miktar unu karıştırın. Azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun. Mayalamaya bırakın. Bezeler yapın. Biraz un serperek her bir bezeyi açın. Üzerine erimiş tereyağı sürün ve elinizle çekiştirerek biraz daha açın. Üzerine tahin gezdirin iyice kaşıkla yayın.
Şeker serpin.
Rulo yapın.
Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayın. Yağlı kağıdın üzerine ruloyu yerleştirin. Elinizle bastırarak açın. Özellikle orta bölgesini inceltin. Şeklinden dolayı ortası kalın kenarları ince olabiliyor. Üzerine tekrar tereyağı-tahin-şeker uygulayın. Bekletmeden fırınınızın en yüksek ayarında pişirin. Çok hızlı pişiyor dikkat ediniz.
Afiyet olsun.