Mahlepli Sütlü Pastane Simiti/симит

 


Merhabalar. Bugün şimdiye kadarki yaptığım en iyi simit tarifi ile geldim 😃. Mis gibi mahlep kokulu sütlü pastane simidi pişerken evi öyle bir koku sarıyorki anlatamam. Fazlasını buzluğa atıp sonrasında buzlu buzlu fırına atıp az önce pismişcesine gevrek simitleri kahvaltıya hazırlayabilirsiniz. Sade yapılan her hamurişine yakıştığı gibi mahlep sütlü simide öyle bir yakışıyor ki mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Bunca zamandır evde simit yapan biri olarak naçizane tavsiyelerim şunlar:

🥯 Mutlaka kavrulmuş susam kullanın tadında acayip fark ediyor. Ben çokça çiğ susam alıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine incecik serdim ve fırında istediğim renge gelene kadar kavurdum.
🥯 Sosuna mutlaka ve mutlaka az da olsa un ekleyin. Daha güzel renk ve koku elde ediyorsunuz.
🥯 Çok erken fırından almayın sos ile ıslattığımız için biraz gevreyene kadar kontrollü pişirmek gerekiyor.
🥯İlk gün dışı çıtır içi yumuşacık ikinci gün daha yumuşak oluyor o yüzden fazlasını buzlukta saklamanızı tavsiye ederim 😍.

Malzemeler

2 su bardağı süt

1 su bardağı su

1 çay bardağı sıvıyağ

1 pkt maya

2 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı mahlep

7,5-8 su bardağı un


Üzerine

2 yemek kaşığı pekmez

Yarım su bardağı su

1 yemek kaşığı un

Ayrıca

Bolca kavrulmuş susam ben yarım kiloluk kavanozdaki susamın tümünü kullandım

Yapılışı

Süt, su ve sıvı yağı yoğurma kabına alın.


Biraz un ve mahlep ekleyip karıştırın. 



Azar azar un ilavesi yaparak poğaçadan bir tık daha sert bir hamur yoğurun.


Mayalamaya bırakacağınız kabın dibini biraz yağlayın ve hamuru kapağı kapalı olarak mayalanmaya bırakın.


Bir kapta pekmez, su ve bir miktar unu ilave edin ve karıştırın.


1 saatin sonunda hamur mayalandı. Hamuru küçük küçük çift sayıda bezelere ayırın.


Her bir bezeyi elinizle uzatın. İki uzun hamur parçasını birbirine dolayın burun ve uçlarını birleştirin.


Simitleri önce sosa hiç kuru yeri kalmayacak şekilde batırın. Sonra susama her iki tarafını susama bulayın. Fırın tepsisine aktarın.


15-20 dk kadar tepside bekletin ve önceden ısıtılmış 190 C fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.



Afiyet olsun.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek