Etli Petir/Türkmen Etli Petir Çörek

 



Merhabalar. Bugün yöresel bir tarifim var bizde etli petir denilir ama etli katlama, etli ekmek gibi isimleri de var. Özellikle Orta Asya Türk Devletleri arasında çok meşhur. Ekmek yapılırken hamurdan bir parça alınıp yapılır. Genellikle tandır da pişirildiğinden yassı yapılıyor ve kabarmaması için delgeç ile geçiliyor. 
Malzemeler
Hamuru için (for dough)
3 su bardağı su (3 cups water)
1 su bardağı aktif ekşi maya (1 cup activated sourdough)
1 yemek kaşığı tuz (1 tablespoon salt)
7-8 su bardağı un (7-8 cups flour)
Arasına
2 yemek kaşığı tereyağı (2 tablespoon butter)
1 çay bardağı sıvıyağ (1/2 cup vegatable oil)
İçi için
Yarım kilo doğranmış et(500 g chopped meat as cubes)
3 orta boy soğan (3 chopped onions)
1 tatlı kaşığı tuz (1/2 tablespoon salt)
1 çay kaşığı karabiber (1 teaspoon blackpepper)
1 yemek kaşığı sıvıyağ (1 tablespoon vegatable oil)
Üzerine
2 yumurta sarısı (2 egg yolks)
1 yemek kaşığı hazırladığımız yağ karışımından (1 tablespoon oil mix👆🏻)
Yapılışı
Su, ekşi maya ve bir miktar unu karıştırın. Azar azar un ilave ederek yoğurun. Tuzu da un ile birlikte ekleyin. Üzerini kapatıp 3-4 saat oda sıcaklığında bekletin. İçi için eti ve soğanları doğrayın. Tuz, karabiber ve yağını ekleyip karıştırın. Tereyağını eritin sıvıyağını ekleyin. Karıştırın. Hamuru bezeleyin. Ben 3 büyük beze yaptım.



. Un ile birlikte açabildiğiniz kadar açın. Çok muntazam açmanıza gerek yok. 


Yağ karışımından sürün.


Arasına içini yayın. Çok fazla börek gibi doldurmayın eşit dağılsa yeterlidir. 


Bir ucundan rulo yapın ve kendi edrafında dönderin. 


Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayın. 


İlk yaptığınız bezeyi elinizle bastırarak büyültün. Biraz açın. Tepsiye aktarın. Üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla delikler açın. 200 C fırında pişirin. Afiyet olsun.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek