Yüksük Çorbası/Para Para Çorbası

YÜKSÜK ÇORBASI





Herkese merhaba! Özellikle bayram telaşını olduğu şu günlerde benim davetlerde yaptığım yegane çorbanın tarifini veriyorum. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Malzemeler

1 adet soğan ( 1 onion)

3 diş sarımsak ( 3 pieces garlic)

2 yemek kaşığı domates salçası ( 2 tablespoon tomato paste)

1 su bardağı nohut ( 1 cup chickpea)

Köftesi için; ( for the mincer balls)

yarım kilo kıyma (500 gram mincer)

2 adet soğan (2 onions)

kimyon (cumin)

karabiber (blackpepper)

1 çay bardağı pirinç (1/2 cup rice)

1 yumurta  (1 egg)

tuz (salt)

Hamuru için; ( for the dough)

tuz (salt)

1 su bardağı un (1 cup flour)

1 çay bardağı su (1/2 cup water)


Yapılışı 

Öncelikle nohudu 1 gece önceden ıslatın ve haşlayın.

1 su bardağı una tuz ilave edin ve sert kıvamda bir hamur elde edene kadar su ilave ederek yoğurun. 20 dk kadar hamurunuzu dinlendirin.


Sonra merdaneyle un serpiştirerek açın ve kalıplarla kesin.




Ben kalıp olarak süt şişesi ağzı kullandım. Hamurları yuvarlak yaptım çünkü orjinal tarifte o şekilde yapılıyor. Eskiden hamuru şekillendirmek için yüksük kullanılırmış ve adı o yüzden öyle kalmış. Ayrıca dikdörtgen ve kare hamur pişerken çabuk dağılıyor ama yuvarlak hamur dağılmıyor. Un sepiştirdiğiniz tepsiye hamurları dizin.



Köfte için malzemelerin hepsini karıştırma kabına koyun. Soğanı rendeleyin ya da robotta çekin. Köfteyi tüm malzemeler karışana dek yoğurun.



 Bir tepsiye un serpiştirin. köfteden küçük küçük parçalar komarıp elinizde yuvarlayın ve tepsiye atın. Arada bir tepsiyi sanki un eliyormuş gibi sallayarak tüm köftelerin una bulanmasını sağlayın. Böylece köfteler birbirine yapışmayacak. Tavaya sıvıyağ alın. Ocağın altını açın yağ kızınca köfteleri ekleyin ve dışları mühürlenecek kadar kızartın. Böylece köfteler pişerken dağılmayacaktır.



Soğanları küçük küçük doğrayın. Derince büyük bir tencereyi alın. Biraz sıvıyağ dökün. Ocağın altını açın. Soğanları orta ateşte kavurun.


 Soğanların rengi değişince salçayı ilave edin ve biraz daha kavurun. Bu aşamada su ısıtın. Sarımsakları da ilave edip az daha kavurduktan sonra sıcak suyu dökün. Nohutları ardından hamurları ve en son da köfteleri ilave edip kaynatın.


Hamurlar ve köfteler suyu çekip 2 katına çıkana kadar kaynatın.


Çorbanız hazır. Afiyet olsun.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Eksi Mayalı Tereyağlı Yumuşacık Açma

Translate

Yağlı Kat Kat Çörek